Patru companii straine vor cel mai mare zacamant de cupru romanesc. Doua...

Patru companii straine vor cel mai mare zacamant de cupru romanesc. Doua sunt firme-paravan

570
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Patru firme s-au inscris la licitatia cu strigare pentru vanzarea pachetului integral de actiuni detinut de Ministerul Economiei la societatea Cupru Min SA Abrud, ce va avea loc luni, 26 martie, la ora 11.00.

Potrivit unui comunicat al ministerului, pana vineri, la ora 10.00, termenul limita de depunere a documentelor de participare, la licitatie s-au inscris Oz Mineral Ltd, din Australia, Dundee Holding B.V. din Olanda, Roman Cooper Corp. din Canada si Ellatzite Med AD Bulgaria.

Deschiderea plicurilor cu documentele de participare la licitatie a avut loc in prezenta tuturor ofertantilor, in data de 23 martie 2012, ora 11.00.

Verificarea si analizarea Documentelor de participare la licitatie se va face de catre Comisia de licitatie pana la data de 26 martie 2012, ora 10.00, cand se va intocmi si afisa lista ofertantilor acceptati la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

Licitatia este organizata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

Profilul companiilor participante:

OZ Minerals Limited

Este implicata in exlorare, in minerit, procesat si in vanzarea cuprului, aurului, argintului si altor menereuri in Australia si Asia.
A inceput activitatea in 14 iulie 1932 sub denumirea de Golden Plateau; ulterior si-a schimbat numele in Oxiana Resources NL iar din 24 aprilie 1996 pana in iulie 2003 s-a numit Oxiana LTD.

Ulterior, odata cu achizitia Zinifex Limited, pe 1 iunie 2008, s-a numit OZ Minerals Ltd.
OZ Minerals Limited se implica in exploatarea si prelucrarea cuprului si argintului. Compania detine 100% din actiunile Proeminent Hill, care detine o exploatatie de cupru-aur aflata in Gawler Cratin din sudul Australiei; mai are 100% din Carrapateena cupru-aur in sudul Australiei . De asemenea mai detine activitati de exploatare in Cambogia si cele doua Americi de Nord si de Sud.

Potrivit Standard& Poors compania mai are urmatoarele societati: Minotaur Resources Holdings Pty Ltd, OZ Exploration Pty Ltd, Souvannaphoum Resources Pte Ltd, Wasin Mining Co. Ltd., Zinifex UK (Holdings) Limited, Zinifex UK Limited, ZRUS Holdings Pty Ltd, precum si subsidiare OZ Minerals Limited cu aceeasi denumire in titlu , informează finanțiștii .ro  .

Actionarii principali ai OZ Minerals sunt World Asset Management, Inc. 16,39% si Columbia Management Investment Advise 4,19%.

ELLATZITE MED AD BULGARIA

Compania ELLATZITE MED AD BULGARIA apartine grupului Geotechmin Ltd, cu ramificatii in minerit, constructii, infrastructura, mediu, real estate si alte investitii rezidentiale.

ELLATZITE MED AD BULGARIA este pratic cea mai mare companie a grupului si se ocupa de procesarea cuprului si a minereului de aur. In conditiile actualei crize globale majoritatea companiilor au decis sa-si reduca investitiile in protectia mediului si innovare, dar societatea din Bulgaria s-a canalizat exact in aceste doua directii. In 2008 a investit peste 27 de milioane de euro iar in 2009 inca 16,5 milioane de euro in proiecte legate de modernizare, epurarea si purificarea apei, depozite de deseuri si eficienta energetica.

Pe partea de minerit Ellatzite-Med AD mai are inca doua societati surori: Helix EOOD si Explosivprogress-GTM EOOD. Helix EOOD este specializata in sapatauri la adancime pentru aductiuni de apa, iar Explosivprogress-GTM EOOD este axata din 1999 pe demolari prin implozie.

Dundee Holding B.V.

Firma Dundee Holding din Olanda este o arhinecunoscuta societate despre care nu s-au gasit date de referinta. Exista un mare grup minier, Dundee Precious Metal, din Canada, parte a concernului Dundee Corporation, pe care este posibil sa il reprezinte. Cert este ca Dundee Holding B.V. nu are activitati in minerit si nici in vreun alt domeniu relevant.

ROMAN COOPER CORP. CANADA

Probabil dintr-o regretabila eroare de redactare reprezentantii Ministerului Economiei au gresit titulara companiei iar aceasta firma se numeste Roman Copper Corp. Canada. Societatea este pierduta in anonimat, singura conexiune cu activitatile de minerit in cupru putand fi numele companiei (Copper – cupru in traducere). Unica referinta la aceasta firma apare in baza de clienti a cabinetului de avocatura Mararu in compania altor clienti celebri, cum ar fi fostul primar al Clujului si fost premier, Emil Boc.

Ce vor sa cumpere strainii

Cupru Min SA are un capital social de 24,18 milioane de lei, unicul actionar fiind statul. Societatea a mai fost scoasa la vanzare, in 2008 si 2009, dar tentativele de privatizare au esuat, din lipsa de oferte , relatează www.finanțiști.ro  .

Compania exploateaza perimetrul minier Rosia Poieni, zacamantul – situat pe teritoriul comunei Lupsa, jud.Alba – fiind estimat la peste 1 miliard de tone minereu mai mult de jumatate din rezerva de cupru a Romaniei. Capacitatea proiectata a Cupru Min este de 9 milioane tone minereu extras si prelucrat pe an, cu posibilitatea de extindere la 15 milioane tone/an.

In prezent, in companie lucreaza in jur de 450 de angajati, cu 1.000 mai putini comparativ cu acum 10 ani. In 2010, Cupru Min a inregistrat un profit net de 18,8 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 114 milioane de lei. In anul anterior, societatea consemnase o cifra de afaceri de doar 20,2 milioane de lei si o pierdere de 18 milioane de lei.

Cupru Min a fost inchisa intre 2007 si 2009, exploatarea miniera fiind trecuta in conservare.

Sursa: http://ponturidespre.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.