Reciclare: becurile nu se aruncă în tomberonul pentru sticlă

Reciclare: becurile nu se aruncă în tomberonul pentru sticlă

269
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Ca ţară membră a Uniunii Europene, România este obligată să recicleze patru kilograme de deşeuri provenite de la echipamentele electrice şi electronice (DEEE). Cu toate acestea, numărul celor care reciclează becurile arse continuă să fie extrem de scăzut, în ciuda faptului că în prezent există şi în România centre de reciclare a becurilor arse şi au apărut unităţi de colectare a acestora în toate judeţele.

 

Principalele elemente vinovate pentru situaţia actuală sunt: nepăsarea sau inconştienţa, faptul că oamenii nu realizează cât de toxice sunt substanţele din care este alcătuit un bec. Potrivit ordonanţei 448/2005, DEEE se împart în zece categorii: aparate de uz casnic de mari dimensiuni: frigider, congelator, maşină de spălat, aragaz; aparate de uz casnic de mici dimensiuni: aspirator, fier de călcat, filtru de cafea, cântar; echipamente informatice şi de telecomunicaţii: calculator, imprimantă, telefon, fax; echipamente de larg consum: televizor, aparat radio, cameră foto şi video; echipamente de iluminat: bec fluorescent, lampă cu descărcare în gaze; unelte electrice şi electronice, jucării, echipamente sportive şi de agrement; dispozitive medicale; instrumente de supraveghere şi control; distribuitoare automate de băuturi, alimente şi bancomate.

Date statistice

Potrivit www.coltverde.ro, anual, zeci de tone de DEEE ajung la groapa de gunoi, iar cea mai mare parte din poluanţii de la groapa de gunoi provin din aceste deşeuri. DEEE au efect negativ asupra habitatului, a animalelor şi asupra sănătăţii omului, întrucât conţin substanţe nocive precum mercur, nichel, plumb sau cadmiu, care pot cauza omului alergii, sterilitate, boli de inimă sau cancer.

Frigiderele şi congelatoarele conţin gaze cu efect de seră care afectează clima globală şi stratul de ozon,  un tub catodic al unui televizor poate polua 50 metri pătraţi de sol pe o perioadă de 30 de ani, mercurul dintr-o baterie de ceas poate infesta 500 de litri de apă pentru o perioadă de 50 de ani. De asemenea, din studiile efectuate a rezultat că nocivitatea DEEE este de zece ori mai mare decât cea a deşeurilor menajere.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.