Gabriel Oprea: ICCJ a decis că UNPR este partid parlamentar

Gabriel Oprea: ICCJ a decis că UNPR este partid parlamentar

613
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Liderul UNPR Gabriel Oprea a anunţat, sâmbătă, la Craiova că instanţa supremă a dat, cu o zi în urmă, o hotărâre definitivă şi irevocabilă potrivit căreia Uniunea Naţională pentru Progresul României este partid parlamentar.

Într-un alt dosar, Partidul Forţa Civică a contestat la instanţa supremă aceeaşi hotărâre a BEC, solicitând eliminarea din componenţa Biroului a reprezentantului UNPR.

“Ieri (vineri -n.r.), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o hotărâre definitivă şi irevocabilă în care a arătat că Uniunea Naţională pentru Progresul României este un partid parlamentar. Nu vreau să spun mai multe. Tot ce s-a spus despre noi au fost minciuni şi punct. Acest proiect politic, care a sprijinit România, merită tot respectul şi de aceea încă o dată vreau sa fiţi mândri”, a afirmat Gabriel Oprea în faţa celor aproximativ 500 de persoane care au participat, sâmbătă, la Filarmonica “Oltenia”, la lansarea candidaturii lui Antonie Solomon pentru un nou mandat de primar al Craiovei, din partea UNPR.

Oprea a mai spus că UNPR este partidul care a participat la luarea măsurilor care “au ţinut România în picioare”.

Partidul Naţional Liberal a contestat, miercuri, la instanţa supremă, hotărârea BEC din 3 aprilie prin care s-a decis completarea Biroului Electoral Central cu câte un reprezentant al partidelor politice parlamentare şi în care a fost cuprins şi un reprezentat al UNPR. PNL a solicitat instanţei modificarea procesului verbal al BEC, în sensul excluderii reprezentantului UNPR, motivul fiind că Uniunea nu este partid politic parlamentar. În acest dosar, PC a făcut o cerere de intervenţie, solicitând acelaşi lucru.

Cele două contestaţii au fost judecate vineri, fiind respinse de instanţa supremă.

De asemenea, într-un alt dosar, instanţa supremă a admis, vineri, o acţiune a Partidului Conservator prin care s-a solicitat modificarea hotărârii BEC din 3 aprilie, dar în sensul introducerii în componenţa Biroului Electoral Central a unui reprezentant al PC.

Reprezentanţii Partidului Forţa Civică au arătat în acţiunea depusă la instanţa supremă că “în mod eronat s-a reţinut conceptarea Uniunii Naţionale pentru Progresul României ca şi partid parlamentar”. Potrivit acestora, UNPR nu este, conform legii, partid parlamentar, astfel că nu poate fi numit un reprezentant din partea acesteia în BEC pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

“Întemeiem prezenta contestaţie pe aserţiunea că UNPR este o formaţiune politică înregistrată conform hotărârii Tribunalului Municipiului Bucureşti nr.1045 R din data de 19.08.2010 în dosarul civil 4717/2/2010, ulterior alegerilor parlamentare din 2008 prin care în mod legal şi democratic a fost stabilită componenţa eşicherului politic respective a partidelor politice care au calitatea de a fi partide parlamentare, respectiv PDL, PSD, PNL, PC şi UDMR”, se arată în acţiunea depusă de Forţa Civică la instanţa supremă.

Totodată, Forţa Civică a arătat în acţiune că UNPR nu este şi nu poate fi partid parlamentar în mod legal, component al Parlamentului, deoarece “singura cale justă şi legală a calităţii de partid parlamentar este exprimarea votului liber consimţit prin alegeri”.

“În sprijinul acestei aserţiuni arătăm şi faptul că Autoritatea Electorală Permanentă din România, prin acţiunile de subvenţionare a partidelor parlamentare pentru perioada 2009- martie 2012 nu a acordat subvenţii decât partidelor parlamentare PSD, PNL PD-L, PC şi UDMR”, se mai arată în documentul citat , potrivit mediafax.

Forţa Civică a mai precizat că niciodata pe durata actualului mandat electoral Autoritatea Electorala Permanentă nu a considerat UNPR ca fiind partid politic parlamentar.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.