Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: “DJ 561 B Horezu Poenari – Zăval va...

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: “DJ 561 B Horezu Poenari – Zăval va fi gata în iulie”

646
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Consiliul Județean Dolj, în calitate de Partener Lider, în parteneriat cu Municipalitatea Mizia, implementează proiectul „ Îmbunătățirea accesului rutier către punctul de trecere a frontierei Bechet-Oryahovo- Reabilitarea drumului județean DJ 561 B secțiunea I, Județul Dolj, România, și a Străzii Tsanko Tserkovski, Municipiul Mizia, Districtul Vratsa, Bulgaria”, finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Axa prioritară 1: Accesabilitate – Îmbunătățirea mobilității și a accesului la infrastructura de transport, informații și comunicații în regiunea transfrontalieră, domeniul major de intervenție 1 – Îmbunătățirea facilităților de transport transfrontalier terestru și fluvial. Proiectul vizează reabilitarea infrastructurii rutiere a drumului județean DJ 561 B Horezu Poenari – Gângiova – Comoșteni – Zăval, pe o lungime de 11 kilometri, și reabilitarea a 1,8 kilometri de stradă în localitatea Mizia.

 

În acest sens, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a inspectat astăzi lucrările de reabilitare a drumului județean DJ 561 B pe tronsonul Horezu Poenari – Zăval, lucrări executate în cadrul unui proiect european transfrontalier în valoare de opt milioane de euro, pentru care constructorul oferă un termen de garanție de 12 ani.  În ultimii patru ani, Consiliul Județean Dolj a accesat, pentru a reabilita și moderniza aproximativ 170 de kilometri de drumuri județene, peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din proiecte ale Uniunii Europene. „Suntem într-o inspecție pe drumul pe care Consiliul Județean Dolj l-a pus în operă împreună cu partenerii noștri bulgari pe o cooperare transfrontalieră, respectiv drumul care pleacă de la Zăval și care apoi trece prin Comoșteni-Gângiova și urcă spre Horezu Poenari – Valea Stanciului. Sunt 11 kilometri de drum care costă aproximativ opt milioane de euro. Îmbunătățirea infrastructurii rutiere este una dintre primele cerințe ale acestor oameni din zonă, care ne spun că își doresc drumuri, după care vor infrastructură de apă. Acest drum se va finaliza în luna iulie și se bucură de un termen de garanție de 12 ani, perioadă asumată de constructor. Ne-a surprins și pe noi acest termen lung. Odată cu realizarea acestui drum se vor face peste 500 de căi de acces către proprietățile oamenilor care locuiesc de-a lungul acestuia, vor fi montate borduri, la fel ca în orașe și municipii și se vor face parcări. Practic, începem un drum european cu care ne vom mândri și pe care ni-l propunem să-l continuăm spre Padea, Drănic, până îl vom uni cu orașul Segarcea. În acești ultimi ani, în consiliul județean s-au investit circa 60 milioane de euro, atrași din fonduri europene, cu care s-au realizat circa 170 de kilometri de drumuri la standarde europene, în afară de cele pe care le-am făcut din fondurile noastre proprii și din împrumuturile de la bănci”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

“Acest drum va decongestina circulaţia”

Primarul comunei Gângiova, Dumitru Toe, localitate care beneficiază de reabilitarea drumului județean DJ 561 B, a spus că drumul reabilitat va decongestiona circulaţia pe zona Murta – Bechet. „Este un proiect făcut de consiliul județean, cu sprijinul domnului Ion Prioteasa, care are un aport deosebit. Deși acest drum a fost planificat la reabilitare mai târziu, lucrările au început mai devreme. Acest drum va decongestiona circulația de pe zona Murta-Bechet, apoi va fluidiza traficul spre Craiova și, nu în ultimul rând, oamenii vor beneficia de poduri, podețe și de o mai bună canalizare”.

DJ 561 DJ 561

La rândul său, primarul comunei Valea Stanciului, Vlad Alexandru, a afirmat că reabilitarea drumului reprezintă o lucrare de anvergură pentru întreaga comunitate. „Va fi un drum făcut în două etape. În afară de acest proiect de cooperare transfrontalieră, mai există un proiect la consiliul județean care vizează legarea comunei Valea Stanciului de Segarcea.Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestei lucrări, începând cu domnul Ion Prioteasa, consiliul județean și continuând cu proiectantul și executantul. Lumea este foarte mulțumită că acest drum, care se face de la zero. Au mai fost executate în zonă alte două drumuri prin intermediul unui împrumut al consiliului județean”. Directorul Direcției de Afaceri Europene, Ileana Măjină, a declarat că CJ Dolj își propune realizarea unei rețele de drumuri județene transfrontaliere, astfel facilitându-se tranzitul către punctele de trecere ale frontierei cu Bulgaria. „Ușor poate fi recunoscut un drum finanțat din fonduri europene. Instituția consiliului județean a creat un standard, la care președintele Ion Prioteasa ține în mod deosebit. Intenționăm să menținem acest standard pe toate drumurile pe care le vom face în continuare pe fonduri europene. Vrem să creăm o rețea cât mai largă de drumuri județene transfrontaliere, care să asigure accesul către granița cu Bulgaria”, a spus Ileana Măjină.

Asfaltarea drumului, o şansă pentru legumicultorii din zonă

La rândul său, deputatul Valeriu Zgonea, prezent la eveniment, a spus: „Avem la consiliul județean cea mai bună echipă de proiecte din România. 60 de milioane de euro atrași pe fonduri europene numai pentru drumurile județene de către domnul Ion Prioteasa. Cel mai bun președinte de consiliu județean din România din acest punct de vedere. Azi, vedem un drum asfaltat la standarde europene. Care este câștigul? Oamenii din această zonă, care majoritatea dintre ei sunt legumicultori, au o șansă să se deplaseze foarte repede către piețele de desfacere de la Craiova și Segarcea pentru a-și valorifica produsele. Acesta este modelul de politică publică pe care trebuie să-l facă un președinte de consiliu județean. Vreau să-i mulțumesc domnului Ion Prioteasa pentru că s-a ținut de cuvânt față de oamenii aceștia. Oamenii sunt îndoiți, pentru că politicienii promit și nu se țin de cuvânt. Asta e diferența dintre Ion Prioteasa și oricare alt om pe care-l vedeți candidând pentru această funcție. Faptele vorbesc”, a afirmat deputatul Valeriu Zgonea. La inspectarea șantierului de lucrări pe drumul județean DJ 561 B a fost prezent și vicepreședintele pe probleme tehnice al CJ Dolj, Cristinel Iovan.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.