ZIUA PĂMÂNTULUI 2012

ZIUA PĂMÂNTULUI 2012

246
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

 
​Primăria Municipiului Craiova susţine iniţiativa Universităţii din Craiova de a organiza în acest an o serie de manifestări dedicate mişcării ce poartă numele „Ziua Pământului”.
​În urmă cu 42 de ani, în 1970 senatorul american Gaylord Nelson a fost cel care a ajuns la concluzia că trebuie atrasă atenţia asupra pericolelor ce pot fi provocate din pricina degradării mediului înconjurator, a poluării şi problemelor climaterice. Astfel, pe 22 aprilie 1970 a avut loc în Statele Unite una dintre primele manifestaţii ecologiste de anvergură, la care au participat milioane de oameni.
​În anul 2009 ONU a instituit data de 22 aprilie drept sărbătoare oficială a planetei şi peste 200 de milioane de oameni din 141 de ţări au participat în diferite moduri la  „Ziua Pământului”.
​Astăzi “Ziua Pamântului” este sărbătorită pe plan internaţional ca o expresie comună, ca o dorinţă publică de a educa şi mobiliza oamenii din întreaga lume în vederea protejării mediului înconjurator, prin acţiuni la nivel personal, comunitar, naţional şi internaţional. În prezent există peste 4.000 de organizaţii neguvernamentale în 170 de ţări ce promovează acţiuni de educare a populaţiei în spirit ecologic.
​Pe 22 aprilie 2012 oameni din 175 de ţări vor milita de „Ziua Pământului” pentru un viitor mai curat şi mai verde.
Oraşul Craiova se alătură acestui ideal.
 
Programul manifestărilor în municipiul Craiova este următorul:
Duminică 22 aprilie 2012 ora 10.00 – Muzeul Olteniei –Secţia de Ştiinţele Naturii
– Deschiderea manifestărilor dedicate „Zilei Pământului”. (Invitaţi: Antonie Solomon – primarul municipiului Craiova, Dan Claudiu Danisor – rectorul Universităţii din Craiova, Mihai Fifor – directorul Muzeului „Olteniei”.)
– Deschiderea expoziţiei de obiecte din materiale reciclabile;
– Vizitarea expoziţiei „Terra Fosilis” din cadrul muzeului.

(Notă: În intervalul 23-27 aprilie 2012 – elevi de la şcolile craiovene vizitează gratuit expoziţiile).

• Luni 23 aprilie 2012 ora 14.00-  Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman” –American Corner
– Sesiune de comunicări „Pentru un mediu mai curat” – participă lucrări ale studenţilor Universităţii din Craiova. (Invitaţi: specialişti de la Agenţia Regională de Mediu Craiova şi Agenţia Apa – Jiu Craiova).

• Marţi 24 aprilie 2012 intervalul 16.00- 20.00-  Piaţa „Mihai Viteazul”
– „Universul verde din jurul nostru” –afişaj liber de fotografii, inscripţii, postere pe teme legate de protecţia mediului

– „Cartea verde” – Sub sloganul „Arată că îţi pasă de oraşul tău” va fi deschis un catalog de însemnări unde craiovenii vor putea lăsa mesajele şi sugestiile lor legate de acţiuni privind ecologizarea ce pot fi făcute în municipiul Craiova.

• Marţi 24 aprilie 2012 ora 18.00-  Piaţa „Mihai Viteazul”
– „Ecou” – Concert simfonic susţinut de Filarmonica „Oltenia” dedicat conştientizării şi sensibilizării cetăţenilor asupra problemelor care afectează mediul înconjurător.
• Joi 26 aprilie ora 12.30- Colegiul „Carol I”
– „Earth Day”- gala filmului de educaţie ecologică

• În intervalul  luni 23 aprilie 2012 – joi 26 aprilie 2012 în unităţi şcolare din Craiova se vor colecta materiale reciclabile (hartie, PET-uri, baterii, becuri), materiale ce vor fi predate S.C. Salubritate S.A. Craiova în data de vineri 27 aprilie 2012 .
*** Datorită unor condiţii favorabile specifice Terrei (învelişul gazos protector, prezenţa oxigenului în atmosferă, existenţa apei, temperaturi în limite moderate) a fost posibilă apariţia şi întreţinerea vieţii.
​Cel mai cuprinzător studiu realizat vreodată în acest domeniu, sub egida Naţiunilor Unite, cuprinzând concluziile a peste 1.300 de experţi din 95 de ţări, demonstrează că maniera în care au fost până acum exploatate resursele naturale riscă să pună sub semnul întrebării posibilitatea Terrei de a asigura supravieţuirea generaţiilor viitoare, deoarece oamenii au modificat în mod dramatic, într-o perioadă extrem de scurtă de timp, majoritatea ecosistemelor.
Nivelul resurselor de apă potabilă şi de peşte este mult sub pragul care ar putea acoperi nevoile actuale, diversitatea regnului animal a fost redusă considerabil: între 10 şi 30% din speciile de mamifere, păsări şi amfibii sunt ameninţate cu dispariţia.
​Realizatorii studiului au creionat şi câteva sugestii prin care omenirea ar putea să mai slabească jugul la care a fost înhămata natura.Dintre recomandările lor fac parte: schimbarea anumitor comportamente de consum, o mai buna educaţie, taxarea usturatoare a celor care poluează mediul înconjurator.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.