Prefer să fiu obligat să votez, decât obligat să-i înjur pe cei...

Prefer să fiu obligat să votez, decât obligat să-i înjur pe cei care votează pentru mine

355
11
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Nimănui nu-i place când un drept devine o obligaţie. Chiar când respectiva obligaţie e în interesul lui, iar omul respectiv ştie bine asta: gândiţi-vă la un bărbat între două vârste pe care îl împinge nevasta să meargă la doctor sau să-şi facă analizele, câte rezistenţă opune, câtă gălăgie face! Gândiţi-vă cât de mult se opune un copil orei de baie. E în firea noastră să ne placă libertatea. Ce e obligatoriu e automat agresiv.

Când avantajele nu mai sunt atât de directe, imediate, vizibile, transformarea unui drept într-o obligaţie devine o încurcătură şi mai ferecată. Îmi aduc aminte de Moromeţii – dacă acţiunea ar fi avut loc douăzeci de ani mai târziu, romanul n-ar mai fi avut nicio noimă: Neculai ar fi fost obligat să meargă la şcoală, iar Ilie n-ar mai fi avut cum să se opună. Pe când aşa, la momentul anilor ’30, Neculai avea doar dreptul de a învăţa, iar acest drept al lui era contrar dreptului lui ta’su de a-l trimite cu oile pe câmp.

Multe Bisisici vor fi rămas nemâncate în anii ’50, când şcoala a devenit obligaţie, dar trebuie să fii orb să nu vezi că alfabetizarea masivă a fost poate singurul mare bine făcut de sovietici acestei ţări.

Comparaţia asta mi-e cel mai la îndemână când discut despre proiectul de lege prin care votul ar deveni obligatoriu. Nu l-am citit, nu ştiu dacă tehnic vorbind e bun sau e doar perfectibil, dar ştiu că de câţiva ani încoace susţin această cauză, considerând-o absolut obligatorie pentru curăţirea politicii româneşti.

Pe de o parte, cum spuneam la început, mă aşteptam să văd rezistenţă din partea oamenilor. Pe de alta, nu mă aşteptam ca liderii de opinie să saboteze în aşa hal proiectul. Nu ştiu de unde atâta îndârjire, doar pentru că iniţiatorul e UNPR-ist, iar pe oamenii lui Oprea nu-i iubeşte nimeni? Sau, poate, distinşii jurnalişti chiar cred în ceea ce spun, asta denotând o lipsă masivă de educaţie politică şi un talent de a nu vedea pădurea din cauza copacilor direct proporţional cu audienţele?

Votul obligatoriu ar fi una dintre miile de obligaţii pe care le ai, ca şi cetăţean. Una în plus. De la obligaţia de a avea certificat de naştere până la obligaţia de plăti taxă radio-tv. Zilnic se emit legi care creează obligaţii noi – doar despre asta sunt legile, nu? Dar ele nu fac valuri, pentru că nu au un impact atât de mare asupra psihicului colectiv, precum votul.

De ce cred că ar trebui să fim de acord cu votul obligatoriu?

În primul rând, pentru reprezentativitate. Nu ne-am mai putea plânge că votează preponderent locuitorii de la sate sau de la periferiile marilor oraşe, cei uşor de suit în autobuze şi dus la secţie, cei uşor de mituit, cei uşor de manipulat. Votul ar reflecta întocmai demografia socială a statului. Cu bune şi cu rele, nu doar cu rele.

În al doilea rând, pentru legitimitate. Primarul Craiovei, de exemplu, ar avea nevoie de aproximativ 100.000 de voturi ale lui, ca să devină primar. Nu s-ar mai întâmpla ca în alte dăţi, când primarul era ales de 50 la sută din cei 40 la sută de cetăţeni cu drept de vot – adică era votat de unul din cinci craioveni, în timp ce restul de patru puteau să-l înjure din prima zi de mandat.

În al treilea rând, pentru diminuarea corupţiei. Sistemul politic actual este, lăsând ipocrizia la o parte, oribil de simplu: politicienii au nevoie de sponsori pentru a face faţă unor campanii electorale tot mai costisitoare. Sponsorii, la schimb, vor primi contracte. Banii statului se învârt într-un cerc vicios: ei sunt controlaţi de cei care conduc statul, dar tot ei sunt cei care decid cine îl conduce. Votul obligatoriu ar însemna campanii electorale mai ieftine, iar campaniile mai ieftine ar lăsa în competiţie politicieni mai puţin arvuniţi şi supuşi banului.

Pe cine ar avantaja votul obligatoriu?

În primul rând, ar avantaja partidele mici. În al doilea rând, ar avantaja partidele sărace. Sigur nu ar avantaja partidele care obişnuiesc să cumpere voturi.

Care ar fi riscurile?

Cel mai probabil efect negativ pe care votul obligatoriu l-ar avea, cel puţin în primă etapă, ar fi că mulţi dintre cei obligaţi să iasă la vot s-ar îndrepta către partide extremiste sau demagogice, precum PRM, PNG sau PP-ul lui DD. Sistemul de vot uninominal într-un singur tur de scrutin face însă ca aceste derapaje să nu conteze.

Ce ar pierde cetăţeanul?

Mulţi se gândesc la ziua lor liberă. E incredibil cum un român găseşte timp să înjure puterea 365 de zile pe an, dar nu găseşte timp să meargă la urne jumătate de ceas o dată la patru ani. Dar chiar şi aşa, lucrurile s-ar putea rezolva altfel: votul s-ar putea efectua într-o zi lucrătoare, iar votanţii ar primi zi liberă remunerată pentru exercitarea dreptului/obligaţiei. Suntem obligaţi să plătim întreţinerea o dată pe lună – chiar dacă în principiu avem doar dreptul de a locui undeva, nu şi obligaţia. Ne e greu să mergem la vot o dată la patru ani?

E absenţa de la urne un vot de blam?

Asta e una dintre gogomăniile des vehiculate. Cică vrem să ne păstrăm dreptul de a blama clasa politică neparticipând la vot. Dar dacă nu avem pe cine alege, nu înseamnă că vom fi amedaţi. Putem merge la urne şi putem anula buletinul, ştampilând mai multe rubrici. În felul ăsta suntem siguri că avem de-a face cu un protest civic şi nu cu un exemplu clasic de lene.

Sursa: jurnalulolteniei.ro



11 COMENTARII

  1. #1
    Junior
    Data de inscriere
     23-09-2007
    Mesaje
    54

    Eu nu o sa mai votez niciodata.

  2. #2
    Trancer
    Data de inscriere
     29-05-2006
    Locatie
     Over a sea and some pieces of land with borders
    Mesaje
    300

    Imi place cum compari votatul cu spalatul copilului. Cea mai tare comparatie, like… eveeeeer. Nu, acum pe bune. Dreptul la vot este un drept, cum ai zis si tu. Poate fi exercitat sau nu, totul depinde de votant. Votul, este unealta poporului de a comunica ceva catre clasa politica. Atunci cand este dat, comunicam ca suntem multumiti de candidati si ca suntem gata sa mergem mai departe cu ei, oricare ar fi. Totusi, atunci cand nu este dat, comunicam ca NU suntem multumiti si ca acei candidati nu ne inspira incredere sau speranta pentru viitor. Deci, toata initiativa asta UNPR-ista, este deoar o incercare de a rezolva efectul problemei, nu problema in sine. Problema in sine este ca oamenii nu mai au incredere in politicienii care ii reprezinta. Daca vrei neaparat ca oamenii sa voteze, rezolvi problema, nu ii obligi sa voteze. Pentru UNPR-isti e greu sa inghita solutia asta, avand in vedere trecutul persoanelor dubioase din UNPR. Concluzia, votul obligatoriu este o prostie, o invartire in jurul cozii, tipica unor oameni politici care habar nu au care este rolul lor in functiile pe care le ocupa. Daca mai este vreun dubiu ca PDL (partidul dadaca al UNPR, daca vrei) este un partid de lichele, atunci ma retrag pentru ca m-as bate cu morile de vant. Membrii PDL isi vad functia ca o datorie fata de PARTID, nu fata de CETATENI, si acest tip de discurs este analog cu cel al UNPR-istilor. Cam atat am avut de zis.

    "A parking lot is a big place where cars hold still"Kasper Thiessen - Student at ASB
  3. #3
    Trancer
    Data de inscriere
     29-05-2006
    Locatie
     Over a sea and some pieces of land with borders
    Mesaje
    301

    Completare, scuzele mele: Problema in sine este ca oamenii nu mai au incredere in politicienii care ii reprezinta, pentru ca, pe buna dreptate, acestia NU ii mai reprezinta de mult timp. Asta e problema. Politicienii si-au uitat rolul si au uitat cine i-a pus in functiile pe care le au.

    "A parking lot is a big place where cars hold still"Kasper Thiessen - Student at ASB
  4. #4
    Racer
    Data de inscriere
     22-12-2007
    Locatie
     Niciodata Stabil
    Mesaje
    1101

    Nici eu nu o sa votez cel putin anu asta.Defapt o sa fiu acolo si o sa imi anulez buletinul cu 3-4 stampile pentru ca daca nu fac asta votul imi va fi furat.

  5. #5
    Junior
    Data de inscriere
     23-09-2007
    Mesaje
    55

    Si voturile anulate se pun ca valide pentru anumiti candidati

  6. #6
    Rocker
    Data de inscriere
     10-05-2010
    Locatie
     St. Mesmin
    Mesaje
    597

    Nu numai ca obligativitatea votului mi se pare o intoarcere in dictatura (nu ar fi decat primul pas spre alte obligativitati: de exeplu sa fi obligat sa consumi un singur kg de zahar pe luna si unul de ulei – evident pentru sanatatea ta, sau sa fi obligat sa privesti la televizor numai intre orele 20:00 – 22:00 – pentru sanatatea pamantului, indubitabil ), dar as interzice multora sa aiba acest drept. Am vazut o gramada de indivizi pe acest forum carora le-as aplica aceasta sanctiune (ceea ce bineinteles ar fi tot un pui de dictatura ).
    Dar pentrui ca traim intr-o tara libera, dreptul la obtine ne este garantat.
    Cei ce doresc sa voteze un candidat sau un partid sa o faca, iar cei ce nu au fost convinsi de nici unii, sa nu o faca. E cat se poate de democratic.
    Sunt destui cei care inventeaza „democratii originale”. Si in China sau Coreea de Nord, daca ajungi, ti se spune ca-s cele mai democratice tari.
    E bine sa lasam lucrurile asa cum sunt. Si trebuie sa fim convinsi ca cei ce ies castigatori din urna de vot sunt imaginea clara a alegatorilor (fie ca au votat, fie ca nu au votat). Si nu trebuie sa ne fie rusine de asa ceva. Trebuie doar sa devenim mai buni.
    Daca cel ales de comunitate nu este cel votat de noi, atunci avem dreptul sa-i cerem socoteala.
    Daca cel ales de comunitate este cel votat de noi si ne dezamageste, atunci va trebui sa-l sanctionam la urmatoarele alegeri.
    Daca nu am votat, atunci nu avem dreptul la a critica alesii.

    Va doresc spor la TOV!

    PS De exemplu, lui Marius Dinu, autorul articolului, i-as interzice sa voteze. Dar pentru ca nu depinde de mine, imi doresc, doar, ca cel votat de el sa nu castige

    "Nu A®nA£elegi un lucru pe deplin decA¢t dacAƒ poA£i sAƒ i-l explici bunicii." <Albert Einstein>
  7. #7
    Newcomer
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    42

    Pentru alegerile locale, referendumuri etc, ma duc sa votez ba chiar recomand la multa lume, dar cand vine vb de alegerea presedintelui & co. nu mai recomand la nimeni, nici mie parca nu imi vine sa imi exercit dreptul …

  8. #8
    Newcomer
    Data de inscriere
     26-12-2011
    Mesaje
    28

    „Prefer să fiu obligat să votez, decât obligat să-i înjur pe cei care votează pentru mine”,e alegerea ta domnule Marius Dinu!Suntem destui,cei care „am prefera” sa nu fim obligati la asa ceva…Unul din motivele pentru care s-a murit la revolutie(sau lovitura de stat),a fost si acesta:sa nu mai fim obligati sa votam,asa cum se „vota”inainte de ’89.

  9. #9
    Member
    Data de inscriere
     07-04-2010
    Mesaje
    206
    Citat Mesaj initiat de protonos
    Si voturile anulate se pun ca valide pentru anumiti candidati

    clar n-au cum sa fie valide daca ai votezi pe toti sau il rupi chiar.Normal, ar fi corect sa fie obligatoriu,pentru ca atunci se duc la vot partidele si se voteaza ele pe ele,care e partid mai mare, ala castiga,dar cine ne spune noua ca nu suntem furati chiar si cu votul dat de noi…

    0744780421
  10. #10
    Newcomer
    Data de inscriere
     30-05-2008
    Mesaje
    48

    marius dinu asta e un dobitoc. il tradeaza si fata.

  11. #11
    Newcomer
    Data de inscriere
     26-12-2011
    Mesaje
    30
    Citat Mesaj initiat de moni
    marius dinu asta e un dobitoc. il tradeaza si fata.

    Adevarul e ca are ceva fata de cur…

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.