Filarmonica „Oltenia“: „Oltenia Big Band“ – recital la doi ani de la...

Filarmonica „Oltenia“: „Oltenia Big Band“ – recital la doi ani de la înfiinţare

580
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

CRAIOVA. Luni, 23 aprilie, ora 19, Filarmonica „Oltenia“ prezintă Concertul extraordinar de jazz ce va fi susţinut de „Oltenia Big Band“, cu prilejul aniversării a doi ani de la înfiinţarea formaţiei. Conducerea muzicală aparţine lui Dorin Măciucă, iar prezentarea concertului va fi făcută de Ivona Hristescu.

Invitaţi speciali: Aurelian Temişan – solo voce, Gabriel Rosati (S.U.A.) – solo trompetă, Lucian Nagy – solo saxofon, Csaba Pusztai  (Ungaria) – percuţie.

În program: piese celebre din repertoriul afro-brazilian-cuban jazz.

 

Orice muzician, fie el cât de serios, s-a lăsat măcar o dată sedus de ritmul învăluitor al unei bossa-nove sau de visul unei sesiuni perfecte de jamming. Şaptesprezece instrumentişti profesionişti, muzicieni ce slujesc zi de zi pe altarul muzicii culte al scenei de concert din inima Băniei, au avut curajul de a da glas pasiunii pentru jazz şi au pornit temerari într-o aventură sonoră menită să zdruncine din temelii amorţeala şi tabieturile artistice.

Marii magicieni ai genului, umbre dragi ale trecutului muzical, refrene cu parfum de neuitat au fost rechemate la rampă pentru un adevărat festin de world-music pentru cei care ştiu să se bucure de tot ce-i bun şi frumos.

Un adevărat răsfăţ pentru amatorii de swing şi o experienţă sonoră de neuitat. Este vorba, în primul rând, de un spectacol, nu doar de un concert, în care muzicienii vibrează, improvizaţia şi sesiunile de jamming dând acea savoare aparte pe care o au întâlnirile cu publicul aflate sub semnul zodiacal al jazzului. Acest seducător regal de jazz-latino-fusion poate fi acea cale de evadare pe care o căutăm cu toţii atunci când paândim afişele concertelor de jazz, avizi de a uita de noi şi de toate… Şi de data aceasta, experienţa este una garantată 100% “Oltenia Big Band”, trademark.

 

Să facem cunoştinţă şi cu invitaţii acestui concert aniversar.

AURELIAN  TEMIŞAN

Născut la Craiova, în anul 1972, Aurelian Temişan a debutat în 1989 pe scena Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia (licean fiind), devenind apoi unul dintre cei mai îndrăgiţi cântărteţi ai anilor ’90.

În 2003 a participat la Eurovision, cu piesa „Let’s Have a Holiday”; a abordat cu succes inclusiv domeniul spectacolului de teatru, remarcându-se alături de soţia sa, actriţa Monica Davidescu, în muzicalul „Chicago”, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

 

GABRIEL  OSCAR  ROSATI

 

Recompensat cu prestigioasa distincţie “Best Jazz” la Gala Premiilor Muzicale din Orange County (2008), trompetistul italian Gabriel Oscar Rosati este renumit în mediile muzicale datorită multitudinii de preocupări artistice: este cantautor, cântă la trombon, compune şlagăre şi realizează aranjamente orchestrale pe ritmuri afro-cubano-braziliene, R&B, Pop, Jazz, scrie coloane sonore pentru filme artistice şi de animaţie, coordonează show-uri de anvergură şi predă lecţii de muzică.

Este absolvent al Conservatorului Naţional de Muzică din Pescara şi al Dick Groove University din Los Angeles (1990). Şi-a început cariera muzicală ca trompetist, cântând la Academia din Pescara, apoi ca membru în mai multe formaţii instrumentale (Orchestra Elveţiană de Tineret, Orchestra Simfonică Europeană – Strasbourg ş. a.).

Este autorul unor metode didactice pentru studiul trompetei, ilustrate de CD-uri (“Latin American Trumpet Music”, “The Salsa Trumpet”, “Il Trombettista Autodidatta”, “Milva sings Piazzolla” şi “Per chi suona la Tromba”) şi a relizat înregistrări mai multe albume audio (“Latin Brass Solos”, “Claudio Roditi note by note solos transcriptions”, “Mediterranean” – 1991, “San Francisco Sessions” – 1992, “Pacific Times” – 1993), “Brazilatafro Project”, vol.1, 2, 3 – 1995, 1997, 2002, “Live in Italy” – 2001, “El Nuevo Clàsico” – 2003), “Salsa!” – 2004, “Celebration” – 2006, “Satiro” – 2007, “Heavenly Melodies” – 2008).

“BRAZILATAFRO PROJECT” (BRAZIlian + LATin + AFRO) reprezintă cea mai importantă realizare a muzicianului Gabriel Oscar Rosati, datorită căreia şi-a câştigat renumele internaţional. Astfel, începând din 1995, prin intermediul acestui proiect îşi promovează propriile compoziţii utilizând ingenios o varietate de ritmuri tradiţionale: din Caraibe, America Centrală şi America de Sud.

Între anii 1990 – 1997, ca artist liber-profesionist a cântat în America, alături de artişti celebri şi formaţii foarte apreciate, precum: Santana, Malo, Oreste Vilatos, John Handy, Deacon Jones & John Lee Hooker, Perez Prado All Star, The Checkmates, Os Originais do Samba, San Francisco All Star Big Band, Bob Mintzer, Billy Preston, Willy King. Pentru o perioadă de trei ani, a cântat în Las Vegas (la Caesar Palace, Bally’s, New York New York, Flamingo Hilton, Stardust, Luxor, Four Queens); a întreprins turnee în America Centrală, Nordul Europei şi Japonia (la Osaka a susţinut recitaluri, timp de trei luni, cu propria formaţie, în incinta Ritz Carlton Hotel).

A participat la realizarea mai multor videoclipuri (alături de cântăreţul Gerardo – melodia “Darroumba” – pentru Capitol Records, iar în Italia a colaborat cu Vinicio Capossela şi, de asemenea, a obţinut un contract pentru o perioadă de şase luni la postul naţional de televiziune Rai1, unde a cântat live în show-ul “Raimondo e le altre…”.

În calitate de profesor de jazz, Gabriel Oscar Rosati a organizat workshop-uri în Danemarca, Performing Arts Center – Las Vegas, Yamaha Jazz School – Tokyo, Fullerton Colleges – California, Los Angeles, Long Beach Polytechnic, Calstate University (Los Angeles), Conservatoare din România etc.

 

LUCIAN  NAGY

 

Lucian Nagy este unul dintre cei mai buni saxofonişti de jazz de la noi din ţară, remarcându-se prin prezenţa sa foarte activă pe scenele festivalurilor de profil din ţară şi din străinătate, un exemplu elocvent reprezentându-l participările la Sibiu Jazz Festival, începând cu ediţia 2007 şi până în prezent. În acest sens, memorabil a rămas recitalul susţinut în anul 2008 alături de Henry Franklin / Eldad Tarmu Quintet (S. U. A., Israel, România).

Lucian Nagy a studiat şi încă mai beneficiază de îndrumarea profesională a celebrului saxofonist Bob Franceschini (New York) – membru al “Mike Stern Band”. A cântat împreună cu Eldad Tarmu (New York), Paul De Castro y su Orquesta Dengue (Los Angeles), Henry “Skipper” Franklin (basist care a colaborat cu Freddie Hubbard, Stevie Wonder, Diana Ross), Peter Herbolzeimer (Germania) şi mulţi alţii.

CSABA  PUSZTAI

 

Renumit percuţionist din Ungaria, Csaba Pusztai a absolvit Academia de Muzică “Franz Liszt” din Budapesta, în prezent desfăşurând şi o prestigioasă carieră didactică în cadrul Vienna Conservatorium – Budapesta.

De-a lungul timpului, “Csabi” a colaborat cu artişti faimoşi, precum: George Duke, Peter Erskine, Victor Bailey, Christian McBride, Dave Liebman, Johnny Griffin, Lee Harper, Vince Mendoza, Tom Scott, Kenny Werner, Tim Haggans, Daryl “Munyungo” Jackson.

Cu o asemenea distribuţie, avem ceea ce se cheamă un spectacol-derby care va umple, cu siguranţă, până la refuz sala Filarmonicii. Este o dovadă că… multora le place jazz-ul. Şi nu este rău deloc. Astfel se clădeşte, cum dorim cu toţii, un viitor brand cultural al Băniei. La doi ani, viitorul sună în ritm de afro-brazilian-cuban jazz. N-ar fi rău să fie bine. La mulţi ani!

 

Sursa: oradedolj.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.