Cuşca vieţii poate ajunge şi în casele craiovenilor

Cuşca vieţii poate ajunge şi în casele craiovenilor

1.381
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Despre cutremure, cei născuţi dupa 1977, nu stim decât ce s-a povestit: că ni l-a luat pe marele actor Toma Caragiu şi că au fost 11.300 de răniţi si aproximativ 35.000 de locuinţe prăbuşite. Urmarim dramele televizate, în urma cutremurelor din Indonezia, ca pe un film din a cărui distribuţie nu vom face niciodată parte. Cu toate acestea, cutremurul din 77 e mărturia că tragediile se întâmplă pe neaşteptate. Acum avem şansa de a-i proteja pe cei dragi şi de a ne salva vieţile, pentru că un român a inventat Modulul individual de protecţie antiseismică. Pentru acesta ing.dr. Mircea Manolescu a primit  Medalia de aur cu felicitări la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva  2005, Premiul special şi medalia  EMERCOM (Ministerul Federaţiei Ruse pentru situaţii de urgenţă) acordat la Geneva – 2005, Medalia WIPO Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale Geneva şi Bucureşti – 2006, Medalia de aur cu menţiune la Salonul Internaţional de inventică de la Bruxelles Eurika – 2005, Medalia de aur la INPEX – Pittsburgh, cel mai mare salon international de  inventica din lume – 2006, Meritul Invenţiei « TANTAE MOLIS ERAT » in grad de Comandor şi Crucea de Comandor, acordate ca recunoaştere a valorii invenţiei pentru societate.

Ideea Modulului Individual de Protecţie s-a născut într-un bloc vechi din capitală, care s-a zdruncinat atunci când un vehicul de mare tonaj a trecut pe stradă. Convins fiind că este cutremur, inginerul Mircea Manolescu a conceput un plan prin care să fie avertizat şi salvat de cutremur. Dupa cinci ani, planul s-a concretizat şi astfel a fost creat Modulul Individual de Protecţie, numit mai simplu cuşca vieţii. Constituită in principal dintr-o structură indeformabilă realizată dintr-un material rezistent, cuşca vieţii asigură utilizatorului protejarea spaţiului vital şi resursele necesare supravieţuirii atât în momentul producerii catastrofei, cât şi după aceea. Acesta cutie antiseismică asigură condiţii de supravieţuire de circa 30 de zile, în funcţie de cantitatea de apă aflată în rezervă, şederea confortabilă cel puţin 4 zile sub dărâmături şi comunicarea supravieţuitorilor cu echipele de salvare şi cu familia.

Iniţial, cabina a fost concepută să asigure siguranţă şi confort pentru o singură persoană dar inăuntrul ei pot să încapă doi adulţi sau un adult şi doi copii.

Renunţi la fumat şi îţi cumperi o cutie anti cutremur

Potrivit Studiului Global privind Tutunul la Adulţi , un fumător curent cheltuie lunar 273 de lei pe ţigări, adica 3276 lei pe an. Preţul Modulului Individual de Protecţie este de aproximativ 3000 de euro, ceea ce înseamnă că ţi-l poţi permite în trei ani, dacă renunţi la acest viciu. Până când va fi dat un proiect de lege care să oblige şcolile sau alte instituţii să deţina cabine antiseismice, o alternativă mai ieftină ar fi sistemul de avertizare seismică, care costa aproximativ 300 de euro. Dispozitivul se montează pe perete, avertizează sonor pericolul cu cca. 30 – 40 de secunde înainte de sosirea undei seismice distrugatoare şi execută automat procedurile de siguranţă prin sistarea alimentării cu gaze/apă/electricitate/ agent termic, prin operarea sistemelor de siguranţă – salvare date, trecere pe generatoare de urgenţă,  activarea sistemelor de alarmă şi protecţie a bunurilor mobile etc., precum şi activarea oricăror alte sisteme de siguranţă existente în imobil, în funcţie de opţiunile solicitate de beneficiar şi, nu în ultimul rând, dă un răgaz de aproximativ 60 – 70 sec oamenilor aflaţi în clădirile protejate pentru a se îndepărta de zonele periculoase/ obiectele instabile şi pentru a se adăposti. În lipsa avertizorului, răgazul ar fi de numai cca. 30 de secunde.

Materiale folosite şi de NASA

Materialul rezistent, klevar, din care ing.rd. Mircea Manolescu a construit  cuşca vieţii e folosit şi la fabricarea navelor trimise în spaţiu şi este furnizat de aceeasi companie ale cărei materiale sunt folosite de NASA. Modulul de protecţie antiseismică are dimensiunile 700 x 1000 x 1000 mm, 120 de kilograme şi rezistă la sarcini de 100-120 de tone de forţă. Rezistenţa modulului de protecţie antiseismică a fost verificat prin demolarea unei clădiri prin explozie, aceasta fiind mai agresivă decât demolarea produsă de cutremur. Au fost testate doua structuri metalice, amplasate intr-o clădire de 36 de metri înălţime: una la cota + 6.00 şi cealalta la + 30.00, ceea ce corespunde plasării la etajul 2 si la 10, intr-un bloc cu 12 nivele. Ambele structuri s-au recuperat intacte după degajarea de sub dărâmături, aşadar persoanele protejate de Modulul Individual de Protecţie ar fi supravieţuit în interior, atât în momentul demolării clădirii cât şi după aceea, până la sosirea echipelor de descarcerare.

Pentru mai multe detalii, puteţi vizita www.seisme.ro

Oana Cătănoiu



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.