Craiova iese de sub ruine, şi ruinele de sub ea

Craiova iese de sub ruine, şi ruinele de sub ea

309
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

În timpul lucrărilor de la pasajul suprateran din centrul oraşului nostru, un excavator a dat peste ceea ce păreau a fi ruinele unei clădiri vechi de secol XIX.

Potrivit legii nr.182/2002 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, republicată în 2008, lucrările trebuiau oprite în vederea unei cercetări arheologice. Nu s-a întâmplat aşa. Ba mai mult decât atât, excavatorul a mai intrat câţiva metri în ,,rămăşiţele zilei”.

Vineri, 20 aprilie, arheologii, Poliţia de Patrimoniu şi presa, au privit cum deasupra ruinelor peste care s-a aşezat timpul, acum se aşeza balastul. După lungi insistenţe din partea Direcţiei Regionale în Construcţii Sud-Vest Oltenia, a arheologilor şi nu în ultimul rând din partea presei, care începuse să mişune la faţa locului, în cele din urmă muncitorii s-au oprit din astupat. Un ordin a venit de undeva. Târziu, dar a venit. Sâmbătă se vorbea deja despre faptul că vor da voie până la urmă arheologilor să vadă despre ce e vorba.

Luni dimineaţă, pe şantier, a venit să vadă care este situaţia şi eventual să admire ruinele, chiar Primarul Antonie Solomon. ,,Am vorbit cu Fifor mai devreme, o să trimită un arheolog să ia nişte mostre şi gata. Toată zona asta, cât priveşti podul cu ochii, a fost plină de case vechi boiereşti. Au venit comuniştii şi le-au dat jos ca să facă drumuri. Caută presa să mă denigreze, dar dacă nici eu nu am făcut pentru oraşul ăsta…”, spune primarul.

,,Nu, nu, să nu ia mostre, să facă aşa cum trebuie făcut, nu de mântuială. Eu nu m-am luptat pentru jucării.”, replică arheologul Dorel Bondoc, de la Muzeul Olteniei, primul care a reuşit să spună câte ceva despre ruine, şi care a luat o poziţie în privinţa opririi lucrărilor. ,,Trebuie făcute fotografii, profile, să vedem încotro merge clădirea. Eu am propus conservarea lor şi introducerea în circuitul turistic. De asemenea, joi şi vineri sunt la Bucureşti la şedinţa Comisiei Naţionale de Arheologie, unde voi ridica problema Craiovei, să vedem până când o să intrăm cu excavatoarele, până când o să dăm avize cum vrem şi cui vrem.”, încheie arheologul Dorel Bondoc.

,,Toate problemele pleacă de la Direcţia pentru Cultură”

Din partea Muzeului Olteniei a fost desemnat să se ocupe de ,,culegerea mostrelor” arheologul Florin Ridiche. ,,Eu sunt cel care se ocupă de descărcarea de sarcină arheologică. Iar aceasta nu presupune în toate cazurile conservare. Pe conservare se merge numai dacă este vorba de ceva excepţional, ori pentru o ruină din secolul XIX, cel puţin din punctul meu de vedere, este suficientă înregistrarea informaţiei ca să nu fie pierdută, dar nu se merge pe conservare la nişte fundaţii, până la urmă, oricât de importante ar fi ele.”, spune arheologul. Acesta mai explică şi faptul că toate problemele pleacă de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Dolj. ,,Perimetrul respectiv se află în centrul istoric al Craiovei, iar aici nu are vină nici constructorul, nici Primăria, nimeni altcineva decât Direcţia pentru Cultură. De acolo s-a emis aviz lucrării fără ca acel aviz să condiţioneze de realizarea unei supravegheri arheologice. Lucrul acesta trebuia spus de la început, astfel toată investiţia ar fi avut specialişti de la început şi până la sfârşit. În plus nu ar fi apărut cazuri de genul acesta care să ducă la întârzieri de lucrări.”, a subliniat acesta.

Cât despre Poliţia de Patrimoniu, aceasta acţionează numai la recomandarea Direcţiei pentru Cultură. Tot Florin Ridiche explică faptul că înaintea Poliţiei de Patrimoniu trebuia să vină Direcţia pentru Cultură să vadă despre ce e vorba, să constate şi să hotărască. ,,Poliţia de Patrimoniu a venit independent de Direcţia pentru Cultură, dacă ei nu mişcă nimic. Iar Direcţia de Cultură mai are o problemă. Nu are arheolog angajat, dar asta din cauza restructurărilor de personal. Normal că dau avize neavizat”, a încheiat arheologul.

,,Eu i-am trimis acolo pe şantier. Poliţia de Patrimoniu nu poate fi desemnată decât de noi.”, spune Dan Lupescu, managerul Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Dolj. Din discuţia pe care am avut-o cu acesta se pare că până la urmă nu există niciun vinovat, iar dacă au dat acel aviz nu l-au dat după capul lor, s-a făcut un studiu de fazabilitate de către o firmă din Bucureşti. ,,Nu este nimeni vinovat pentru că nu s-a întâmplat nimic. Noi ne aşteptam la asta, sunt nişte simple fundaţii.”, a spus Dan Lupescu.

Momentan rămâne să se facă descărcarea de sarcină arheologică, în urma căreia se va stabili clar soarta ruinelor. Cât despre vinovat… a, păi, cine zice, ăla e!

sursa: jurnalulolteniei.ro


 

 




Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.