Dilemele unei schimbări de guvern

Dilemele unei schimbări de guvern

442
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

A căzut guvernul MRU după numai 78 de zile de viaţă. Este fără îndoială un record demn de cartea recordurilor.

Nici nu a căzut bine guvernul, mulţi nu s-au dezmeticit încă, unii din pumn, alţii din euforie că au început să apară întrebări.

De ce a căzut MRU, s-a grăbit Boc să anunţe ruperea coaliţiei, de ce nu a venit coaliţia cu o altă propunere, de ce a acceptat Băsescu varianta Ponta, de ce a acceptat Ponta varianta Băsescu, cine va face parte din noul guvern, va trece noul guvern de parlament, care vor fi mişcările fostei coaliţii, ce se va întâmpla cu MRU, dar cu Boc, cât va ţine guvernul Ponta, cum vor colabora Ponta cu Băsescu, ce va face Băsescu ? Mai pot fi şi alte întrebări dar acestea sunt cele mai stringente. Aproape că s-au uitat lacrimile lui Plăcintă şi cearta lui Ponta cu grupul minorităţilor. Pe lângă asta eu nu pot să nu mă întreb ce se va întâmpla cu legile trecute prin fraudă cum ar fi cea a pensiilor, pe care actualul Premier desemnat, a condamnat-o făcând plângere pentru fraudare. Va menţine în vigoare o lege obţinută prin fraudă? O va reevalua sau îşi va schimba opinia ? Ce se va întâmpla cu legile adoptate prin asumare răspunderii guvernelor Boc? Multe întrebări pentru un premier încă nevalidat.

1. Pentru că prima întrebare care aşteaptă răspuns este dacă va trece guvernul Ponta. Matematic USL nu are majoritate în parlament, chiar dacă a obţinut votul necesar la moţiune. Numai că Boc s-a grăbit să anunţe că nu mai există coaliţie şi astfel a dat liber la vizele de flotant pentru cei care încă mai aveau dubii sau scrupule legate de trecerea de partea USL. De ce s-a lepădat de trei ori de coaliţie în mai puţin de şase ore? Supărare, prostie sau calcul? A fost atât de supărat de “trădarea” minorităţilor încât s-a decis să îşi ia jucăriile şi să plece indiferent de consecinţe? E posibil mai ales că cu numai o seară înainte, la discuţiile avute cu membrii coaliţiei, primise jurăminte de fidelitate iar numărătoarea voturilor îi spunea că moţiunea nu va trece. Poate însă a făcut greţeala să o pună pe doamna Anastase să numere. Oricum, cert este că a avut două surprize, una de la Plăcintă şi alta de la minorităţi. Cea de la Plăcintă a fost anihilată de Cruella, dar la cea a minorităţilor nu a mai avut cum să ia măsuri, nu a fost deconspirată până la momentul votului. Asta l-a deranjat teribil pe Boc şi l-a determinat să arunce jucăriile şi să declare “Game over” deşi mai exista varianta unui alt guvern PDL sau nevalidării unui guvern Ponta. Dar s-a săturat să mai lupte, să mai tremure, să mai fie călcat în picioare, să mai facă ce spun Băsescu şi Elena, să fie preş, să se prefacă că este şef de partid. Gestul lui a dat liber la baraj. Oprea şi Onţanu s-au şi grăbit să se lepede de Satana, dar nu ştiu cât le va ajuta. Probabil ceva uneperişti vor fi acceptaţi fie în USL fie ca şi colaboratori, pentru a da siguranţă legilor şi deciziilor în Parlament. UDMR a ieşit cel mai şifonată, de ea nu mai are nevoie nimeni, şi erau atât de aproape.

2. De ce a căzut MRU? Aici sunt prea multe variante. Unii spun că el a fost sacrificat din momentul numirii, aşa ca un premier de tranziţie, alţii că nu ar mai fi avut sprijin extern, alţii că de fapt e o făcătură, ca să îi facă pe USL să îşi rupă gâtul în şase luni şi să piardă electorat până la alegerile din toamnă, alţii că nu l-ar mai susţinut Băsescu. Varianta în care cred eu este că a căzut pentru că nu a avut în spate nici un partid, pentru că avea destui duşmani în rândul coaliţiei iar căderea guvernului său este un răspuns al colegilor de coaliţie la persoana lui Ungureanu, care a venit de nicăieri, s-a suit pe scaunul de premier şi se prefigura ca un viitor preşedinte susţinut de Băsescu. Ei bine, asta nu mai puteau suporta nici pedeliştii şi părerea mea este că guvernul Ungureanu a căzut prin voturile membrilor PDL nemulţumiţi de impunerea lui MRU şi de Băsescu, deci acesta este un semnal că Băsescu nu prea mai are loc prin PDL. Nici Boc nu va mai avea cât de curând loc prin fruntea PDL şi Elena ot Pleşcoi îşi va pierde şi ea influenţa, odată cu celelalte bebeluşe ale lui Băsescu.

3. Coaliţia nu a mai venit cu o altă propunere pentru că Boc nu mai avea chef să lupte, a obosit să lupte şi cu USL şi cu Băsescu, şi cu Udrea, şi cu UDMR, şi cu Oprea, şi cu PDL. Era singur împotriva tuturor şi s-a săturat să primească ouă în cap.

4. Băsescu a acceptat varianta Ponta pentru că nu a vut alta şi nu prea avea pe cine altcineva să propună, atâta timp cât cei din coaliţie nu au vrut sau nu aveau cum să numească vreun candidat. Mai exista varianta unui alt independent, poate chiar Geoană, dar nu prea avea argumente. A mai încercat cu Ungureanu şi a picat. Deci chiar dacă nu i-a convenit a trebuit să accepte, cu speranţa că nu va trece de parlament. Asta în varianta în care nu este adevărat zvonul că de fapt este un joc şi o înţelegere mai veche între el şi Ponta. Varianta aceasta are destui aderenţi şi nu trebuie exclusă dacă ne gândim că Domnul Sârbu cam trage sforile prin PSD, iar unele mumii pesediste care au contacte cu socrul, au început să ridice capacul sarcofagului pe la unele televiziuni. Una dintre ele întrebată ce se va întâmpla cu cei care au comis acte penale a răspuns “împăciuitor” că este momentul să privească în faţă, nu să se răzbune. Deci aplicarea legii şi îndreptarea unor nedreptăţi este acum văzută de unii membri marcanţi ai PSD ca răzbunări şi acoperirea acestora drept un act firesc. Aşa că nimic nu este exclus.

5. De ce a acceptat Ponta propunerea lui Băsescu ? Simplu, pentru că a cerut să fie numit prim ministru. Şi pentru că asta este pohta ce a pohtit-o, indiferent în ce condiţii, indiferent cu cine, deşi cu nu mult timp în urmă, cineva, nu spun cine, afirma că nu vor colabora cu Băsescu şi este exclus o preluare a guvernului cât este Băsescu la putere. Ce scurtă este memoria politicienilor. Este cert că este o perioadă dificilă şi se cer eforturi extraordinare pentru a se menţine. Ce poate face guvernul Ponta ca să nu se facă de râs şi să nu piardă voturile pe care le are acum în rândul populaţiei? Un singur lucru: să numească cei mai buni oameni pe care îi are, să lase orice interese de partid sau personale şi să facă totul pentru a pune economia pe picioare, să nu se avânte în măsuri populiste, să nu cadă în plasa lui Băsescu care a promis reîntregirea salariilor atâta timp cât nu are cu ce, să stabilească clar priorităţi dând întâi celor care sunt cu cuţitul la os, să anuleze legile, măsurile, articolele de lege anticonstituţionale, ilegale, să stârpească corupţia şi clientelismul politico-mafiot, să pună justiţia pe picioare, să dea internelor sarcinile de apărare şi nu de pedepsire a populaţiei şi abia după aia să se ocupe de măriri de salarii. Dar în primul rând să se ferească de Băsescu mai ales când le zâmbeşte. Hăhăitul lui Băsescu de la numirea lui Ponta nu este de bun augur. Şi nici privirile piezişe ale lui MRU şi replica “personal nu mi-am spus ultimul cuvânt”. Băsescu singur e malefic, Ungureanu singur e periculos, amândoi sunt mai distructivi decât bomba atomică.

6. Va trece guvernul? Acum, după ce Boc s-a retras din luptă, dacă minorităţile vor primi un post în guvern, după declaraţiile lui Oprea, naşul lui Ponta şi Onţanu – limbă lungă, cred că va trece, dar va avea viaţă grea.

7. Fosta coaliţie şi-a cam făcut cunoscute intenţiile. PDL-ul atâta cât va mai sta în formula asta, va pune piedici şi va face o opoziţie disperată speculând orice greşeală. Să nu uităm că sunt la curent cu situaţia reală a ţării şi va specula orice minciună a USL, orice promisiune fără acoperire, orice ilegalitate pe care o continuă. UNPR va merge pe “stabilitate” adică pe interese personale, se fac fraţi cu dracul oricât de negru ar fi pe principiul “capul plecat, sabia nu-l taie”. UDMR – ul se află în cea mai sensibilă situaţie, nu îi iubeşte nimeni, nu îi vrea nimeni, nu mai sunt arbitri modei, şantajurile executate asupra fostei coaliţii i-a făcut indezirabili. În plus mai au şi spectrul unul scor sub pragul parlamentar la viitoarele alegeri. Eu cred că se vor păstra în tăcere şi vor sprijini toate măsurile care li se vor părea corecte, ca să poată să ridice capul peste şase luni.

8. Ce se va întâmpla cu MRU? Părerea mea este că nu are viitor. Această cădere i-a distrus aura de “telectual”, speechul lui ca şi reacţia şi privirile sale la discursul atât de lăudat al lui Antonescu, au arătat adevărata faţă a lui Ungureanu. Urmăriţi privirile şi mimica feţei sale la discursul lui Antonescu şi veţi vedea chipul unui om care dacă ar fi avut un pistol în mână, l-ar fi folosit. Îi recomand domnului Antonescu precauţie. Şi-a făcut un duşman de temut. Iar replica sa spune totul. Personal are nişte poliţe de plătit şi nu va rămâne dator.

9. Ce se va întâmpla cu Boc? Nu mai interesează pe nimeni, nici chiar pe Boc. Deşi mândria sa de moţ îl ţine încă în picioare, în interior a realizat adâncimea gropii, ştie că va ieşi din viaţa politică, nu se mai aventurează în idealuri politice, va fi mulţumit dacă va reuşi să se întoarcă pe fotoliul de primar la Cluj deşi e conştient că nu mai are şanse nici acolo. Se va retrage încet-încet în familie, pentru că acolo nu îi va reproşa nimeni nimic.

10. Cât va ţine guvernul Ponta? Nici el nu ştie. Nici Băsescu. Sunt atâtea de făcut încât este imposibil ca Ponta să acopere tot, să îi mulţumească pe toţi şi colegi de partid şi colegi de coaliţie şi pensionari şi sindicate şi profesori şi cetăţeni şi FMI şi americani. Nici în condiţii normale nu poţi face faţă atâtor probleme, dar în condiţiile în care nu ai fonduri, nu ai linişte, nu ai sprijinul preşedintelui? Va fi foarte greu, dar cred că va merge până la alegerile din toamnă. Dacă merge bine, Băsescu nu va avea ce să-i facă pentru că lumea va fi de partea lui Ponta. Dacă lucrurile merg prost, Băsescu îl va lăsa ca să îşi frângă gâtul de tot şi să piardă cât mai multe voturi la alegerile din toamnă.

11. Cum vor colabora Ponta şi Băsescu? Cu subtilitate. Nu se va vedea nimic la suprafaţă. Băsescu se va feri să şicaneze pe faţă, Ponta nu va avea ce să îi reproşeze. Băsescu e parşiv, Ponta nu îl poate contracara decât ajutat de mumiile din PSD, asta dacă nu cumva asistăm la un scenariu pus la punct între Băsescu şi mumii.

12. Ce va face Băsescu ? Ca de obicei, ce vrea el. Mulţi spun că Băsescu e imprevizibil. Nu este adevărat. Băsescu este previzibil, este simplu. Că nu face ce am face noi, este adevărat, dar asta nu înseamnă că e imprevizibil. Trebuie numai să pui în ecuaţie pe de o parte familia Băsescu şi pe de altă parte, restul lumii. Urmăreşte interesele familiei şi vei şti ce va face. Orice altceva este lipsit de importanţă pentru Băsescu.

Ce trebuie să facă USL? Sunt multe, foarte multe. Mai bine spun ce nu trebuie să facă. Să nu se arunce la mălai, să nu se certe pe caşcaval, să lase interesele personale, de partid, de grup, de clan, să lupte cel puţin în aceste şase luni până la alegeri cum nu a luptat nici un guvern român pentru cetăţenii săi, altfel în toamnă nu vor fi 30% alegători cu toate amenzile şi vom avea un guvern OTV cu Fătu prim ministru şi Ogică şef la finanţe.

Doamne ajută!

P.S. USL a promis că va lua măsuri pentru returnarea plăţilor reţinute ilegal la CAS de la pensionari. Propun militarilor, în special colegilor de sindicat să accepte trimiterea unei scrisori cu semnăturile celor care sunt de acord cu propunerea de a cere amânarea plăţii către militari, până la achitarea către toate celelalte categorii de pensionari, eventual chiar după alegeri, ca gest de înţelegere şi sprijin a situaţiei dificile în care se găseşte noul guvern. • Autor: Neacşu Marin

Sursa: radicaldedolj.info



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.