În ultimii 30 de ani numărul cancerelor de piele a crescut de...

În ultimii 30 de ani numărul cancerelor de piele a crescut de 4 ori

659
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

O amplă campanie de informare privind melanomul, în care vor fi angrenaţi peste 300 de medici dermatologi din întreaga ţară, se va derula începând de vineri şi până pe 30 mai, fiind organizată de Societatea Română de Dermatologie (SRD) sub egida celei mai mari asociaţii europene de dermatologie – Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie (EADV).

Cea de-a VII-a ediţie a EuroMelanoma Day are ca obiectiv principal depistarea melanomului şi prevenirea cancerelor cutanate, a subliniat, vineri, în conferinţă de presă, prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele SRD.

Acesta a adăugat că în ultimii 30 de ani numărul cancerelor de piele a crescut de 4 ori, ceea ce este îngrijorător.

Factorii care ar putea contribui la apariţia acestei afecţiuni sunt stresul, alimentaţia, radiaţiile solare, imunitatea scăzută, bolile metabolice.

”Această acţiune are practic un dublu scop. Pe de o parte are în vedere sensibilizarea opiniei publice faţă de pericolul expunerii la radiaţiile solare, iar pe de altă parte, şi cred că este scopul cel mai important, încurajarea prezentării la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele”, a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu.

Preşedintele SRD a accentuat că fie şi în actualele condiţii (financiare, tehnice sau de personal medical) cu care se confruntă sistemul sanitar din România, dermatologia românească îşi continuă prezenţa în circuitul elitei europene de specialitate”.

La rândul său, secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu, a precizat că ”prin această campanie naţională de prevenire şi depistare a leziunilor maligne şi premaligne cutanate, pacienţii vor primi şi sfaturi despre cum se pot feri de acţiunea nocivă a razelor UV cu ajutorul produselor de fotoprotecţie”.

El a adăugat că statistic, la nivel mondial, anual apar aproximativ 150.000 de melanoame şi peste 40.000 de oameni mor din cauza acestei afecţiuni, iar la nivel european, în prezent, sunt înregistraţi peste 50.000 de pacienţi cu melanom.

Prof. dr. Călin Giurcăneanu a atras atenţia că trebuie să se folosească creme de protecţie şi să se evite expunerea la soare.

La mare trebuie să se utilizeze creme de protecţie, şi expunerea să se facă dimineaţa până în ora 10,00 şi după amiază după ora 17,00. La fiecare două ore trebuie să se aplice creme de protecţie şi după ieşirea din apă.

În ceea ce priveşte persoanele care lucrează în construcţii sau agricultură şi sunt expuşi la radiaţiile solare trebuie să se protejeze, a spus Giurcăneanu, adăugând că se va face o propunere pentru includerea pe listele de compensare a cremele de protecţie măcar pentru cei care lucrează în aceste sectoare.

Medicii au evidenţiat necesitatea controlului la medicul dermatolog ori de câte ori o aluniţă se modifică.

Ziua de 30 mai va fi dedicată exclusiv consulturilor gratuite pe bază de programare, acţiunile anterioare EuroMelanomaDay în România demonstrând un real interes din partea publicului larg faţă de prevenţia şi tratarea afecţiunilor dermatologice.

La linia telefonică gratuită: 0 800 811 101 cei care doresc un consult trebuie să se programeze.

Pentru o bună desfăşurare a acestei campanii, în perioada 7-10 mai va exista o pre-programare centralizată a pacienţilor care vor solicita screening-ul pentru melanom.

”Programează-te la un consult dermatologic gratuit între 7 şi 10 mai, apelând, tot gratuit, numărul telefonic 0800811101 în intervalul orar 8,00-20,00”, acesta este mesajul pe care Societatea Română de Dermatologie îl lansează vineri la debutul campaniei EuroMelanomaDay 2012.

La nivel mondial, campania EuroMelanomaDay 2012 se derulează simultan în 28 de ţări ale lumii printre care se numără Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveţia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia.

Promotorul EuroMelanomaDay este Belgia, care a organizat primul eveniment de acest gen în 1999.

De asemenea, campanii similare se derulează şi în Statele Unite ale Americii, dar şi în Australia. România participă din 2006, prin Societatea Româna de Dermatologie, la programul ”Euromelanoma Day”.

În anul 2006 au fost consultaţi 784 pacienţi, în anul 2007 au solicitat consult 637 pacienţi, în 2008 s-au programat 2092, iar în 2009 au fost consultate peste 3.000 de persoane.

La ediţia din 2010 au fost consultaţi gratuit 3.124 de pacienţi la nivel naţional din care 74 au fost depistaţi cu melanom, iar peste 333 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu altă formă de cancer cutanat. Mare parte dintre leziunile diagnosticate sunt cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. AGERPRES

Sursa: ponturidespre.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.