Măsura 141, inaccesibilă pentru legumicultori şi crescătorii de bovine

Măsura 141, inaccesibilă pentru legumicultori şi crescătorii de bovine

379
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Pe 15 mai 2012 se va deschide sesiunea de depunere a proiectelor pe Măsura 141 privind sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă. Ghidul solicitantului privind accesarea acestei măsuri s-a modificat frecvent. Şi de această dată, cu trei săptămâni înaintea deschiderii sesiunii de depunere, au apărut unele modificări care impun condiţii greu de îndeplinit.

Noutatea – borderoul de achiziţii

Fermierii care doresc să acceseze Măsura 141 şi care deţin certificate de producători trebuie să se supună unei noi condiţii.

 

„Aceştia trebuie ca la dosar să aibă dovada că vând o parte din producţie. Aceasta se poate face prin comercializarea produselor către o formă organizată de comerţ, SRL, PFA etc. Cumpărătorul îi emite vânzătorului o adeverinţă şi un borderou de achiziţie, ce vor fi depuse la dosar. Pentru legumicultori şi crescătorii de bovine, în special, din judeţul Olt, această condiţie le îngrădeşte oarecum dreptul de a accesa fonduri europene prin această măsură. Asta, deoarece şi unii şi alţii nu prea vând produsele către forme organizate de comerţ, pentru că nu există cerere. Astfel, fie le vând la piaţă, fie direct din gospodărie”, ne-a declarat Ion Păunel, directorul Centrului Agrostar Oltenia.

 

Acesta a precizat că noutatea a apărut foarte târziu, cu doar trei săptămâni înaintea deschiderii sesiunii de depunere, ceea ce îngreunează şi mai mult accederea fermierilor la fondurile europene.

Pe 1 iunie se lansează o altă sesiune de depunere a proiectelor, de această dată aferentă Măsurii 112 privind instalarea tinerilor fermieri. Reprezentanţii Centrului Agrostar se află în aceste zile în procesul de informare şi reglare a dosarelor care au fost întocmite dar declarate neeligibile sau eligibile fără finanţare privind această măsură.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.