Primarul din Scărişoara a dat cu subsemnatul într-un dosar de înşelăciune

Primarul din Scărişoara a dat cu subsemnatul într-un dosar de înşelăciune

325
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Totul a fost descoperit de auditorii Camerei de Conturi Olt la sfârşitul anului trecut, când, în timpul unui control, ei au dat peste mai multe inadvertenţe contabile. La mijloc este vorba de mai multe facturi false pe care contabilul localităţii, Panait Mihăilescu (care a demisionat în timpul controlului), le-a folosit în relaţiile de achiziţie în care a angajat primăria cu mai multe firme comerciale din judeţ şi din Bucureşti, după cum declară primarul localităţii.

 

„Într-adevăr, Biroul pentru Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Caracal are în lucru un dosar  referitor la Primăria Scărişoara în care se fac cercetări de delapidare şi înşelăciune“, a declarat comisarul şef Claudia Radu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt.

Suspiciuni asupra primarului

Surse locale susţin că nici primarul comunei n-ar fi străin de aceste mişmaşuri. Edilul s-a arătat zgârcit cu vorbele la început („lasă, când o să ne întâlnim vom vorbi“), apoi şi-a descătuşat gura, furnizându-ne detalii care îl bagă la apă doar pe contabil.

 

„La noi Poliţia a venit în urma unei sesizări anonime. Camera de Conturi Olt a fost şi ea în control la noi în noiembrie şi decembrie 2011. Acum eu nu pot spune cu exactitate cât s-a furat, deocamdată avem un expert contabil care evaluează totul pe ultimii trei, patru ani. Tot ce pot spune însă este că Poliţia şi Procuratura au luat toate documentele din primărie, nu mai avem nici un document aici. La mijloc sunt mai multe facturi false pe anumite lucrări. Omul (contabilul – n.r.) a lucrat cu nişte firme de la Drăgăneşti, Corabia şi Bucureşti, nişte firme de ţigani cu care s-a putut înţelege şi el. Camera de Conturi a trimis dosarul la Curtea de Conturi Bucureşti, şi Curtea de Conturi Bucureşti a sesizat Parchetul. Pe mine mă mai cheamă din când în când, să mai răspund la unele întrebări, dar Poliţia a luat în colimator toate firmele alea cu care s-a lucrat cu facturi false“, a declarat primarul Marin Călin.

Firme-fantomă

Printre firmele cu care cei din Primăria Scărişoara au „lucrat“ se numără şi SC Cubimetal SRL Fălcoiu, deţinută, în calitate de asociat unic, de Mihai Dănuţ-Mihai din Drăgăneşti-Olt şi specializată în activităţi de intermedieri în comerţul cu produse diverse. Firma a înregistrat aproape an de an profituri nesemnificative.

O altă societate comercială care a „lucrat“ cu Primăria Scărişoara ar fi SC Electromecanica Sud SRL Bucureşti, potrivit primarului. Noi am găsit o firmă cu acest nume care avea sediul social în strada Splaiul Independenţei, nr. 273, Corp 3, Biroul 71, sector 6 din Capitală, înfiinţată în 2009 de un cetăţean cu domiciliul în Corabia. Acesta a solicitat radierea societăţii în 2011, după ce în 2009 şi 2010 firma, cu activitate în domeniul serviciilor suport pentru întreprinderi, a înregistrat pierderi.

Ceea ce au în comun cele două societăţi comerciale este că nu au avut niciodată angajaţi, după cum se poate lesne vedea pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Cetăţeanul din Corabia nu se află însă în atenţia anchetatorilor; cel puţin el nu se află sub urmărire penală.

Urmăriţi penal

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în dosarul 970/P/2011 s-a pornit urmărirea penală împotriva învinuiţilor Mihăilescu Panait, Dănciulescu Cornelia, casieră, Mihai Ilarie, Mihai Dănuţ-Mihai şi Toma Niculina, ultimii trei fiind cel mai probabil administratori ai unor firme.

 

„Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, însă, ţinând cont că prejudiciul creat este unul foarte mare, cauza a fost declinată către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt“, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Otilia Chiriţă.

Primarul se explică

Referitor la faptul că unii localnici aruncă suspiciuni şi asupra primarului Marin Călin, care, potrivit oamenilor, nu se poate să nu fi ştiut nimic ani de zile în care contabilul şi casiera au făcut ilegalităţi, edilul susţine că nimic nu este adevărat.

 

„Eu am avut o relaţie mai rece cu contabilul. Nici nu îndrăzneam să cred că el ar putea să facă ceea ce a făcut. Semna în locul meu documente. În ce mă priveşte, am dat şi eu o declaraţie în faţa anchetatorului, una singură. M-au mai chemat după aia ca să răspund la întrebări de-astea mărunte, cine a semnat aia, cine a semnat ailaltă. Contabilul nu s-a dus când a fost chemat şi vinerea trecută l-au luat mascaţii, dar l-au adus până seara înapoi acasă. Am auzit că i-ar fi pus sechestru pe case, pe maşini, pe tractor“, a declarat primarul localităţii.

 

Care, auzind că îl vom cita în cadrul unui articol, a schimbat registrul, rugându-ne să nu facem public ceea ce ne-a declarat.

 

„Eeee, nu mă citaţi pe mine. Uite, îmi pare rău că nu ne-am întâlnit să stăm de vorbă. Începe şi campania electorală, să nu-mi facă rău. Candidez pentru alt mandat de primar. Vă rog mult“, a mai spus edilul.

Magistraţii au dispus punerea sub sechestru a tuturor bunurilor în cazul a doi dintre învinuiţi, Mihai Ilarie şi Toma Niculina. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei în cauză riscă ani grei de puşcărie.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.