Plăţi ilegale la Movileni! Primarul dă balast cu pământ contra voturi

Plăţi ilegale la Movileni! Primarul dă balast cu pământ contra voturi

334
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Imediat ce au intrat banii în contul Primăriei Movileni, primarul în funcţie a demarat discuţii cu o firmă din Potcoava pentru a cumpăra de toată suma, peste 1,4 miliarde de lei vechi, balast pentru „fardarea” uliţelor. Zis şi făcut. Deşi, potrivit Hotărârii de Guvern 255/2012 prin care s-au alocat fonduri primăriilor la începutul lunii aprilie, unităţile administrativ-teritoriale nu trebuiau să angajeze cheltuieli noi, ci să stingă datoriile mai vechi neonorate. Actul normativ respectiv prevedea că banii acordaţi de guvern primăriilor urmau să fie folosiţi pentru „plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte pe fonduri externe”. Nu contează. La Movileni merge şi altfel decât spune legea.

Fiecare cu grijile lui

Pe Constantin Şerban nu-l mustră însă conştiinţa că a săvârşit o ilegalitate. Singura lui problemă este, aşa cum ne-a mărturisit, că nu a făcut la timp pasul de a candida independent şi că a rămas să facă parte din PDL, formaţiune care, intrată în opoziţie, îl trage înapoi, omul pierzând procente importante în cursa către un nou mandat de primar. Şi mai are o problemă: n-a apucat să cheltuiască toţi banii de la guvern pe balast, pentru că noul guvern condus de Victor Ponta a retras sumele pe care primăriile nu au apucat să le consume.

 

„N-am apucat să cheltuiesc, domnule, decât vreo opt sute de milioane de lei (vechi – n.r.). Şase sute de milioane mi le ia guvernul înapoi. Am băgat balast doar pe uliţele din satul Movileni, în satul Bacea uliţele au rămas nebalastate. Problema este că le-am promis oamenilor de acolo care aşteaptă ca de luni să fie pusă piatră pe uliţe”, s-a plâns edilul.

 

Pe de altă parte, acesta a încercat să ne convingă de faptul că nu a cheltuit ilegal banii făcuţi cadou de Guvernul Ungureanu, întrucât el a solicitat fonduri doar pentru cheltuieli curente şi de capital. Cum executivul însă nu a catadicsit să emită o hotărâre de guvern cu dedicaţie specială pentru comuna Movileni, primarul Constantin Şerban era obligat să se supună prevederilor legale existente.

Marfă proastă la preţ bun

Dincolo de faptul că plăţile au fost făcute în afara cadrului legal, marfa cumpărată de primărie este una proastă, departe de a asigura echilibrul între calitate şi preţ. Unii localnici se abţin de la comentarii. Mulţi însă înţeleg să reacţioneze. Cum, ne interesăm de balastul împrăştiat pe uliţe?

 

„Păi ne-a adus piatră dintr-o parte la preţ de piatră din altă zonă. Aşa am auzit şi noi”, spune, de după un gard înalt, un localnic care ţine la anonimat.

 

„Este şi pământ în ea, nu este bine, da’ acu’, asta este. Decât deloc… Mai încolo, spre ţigănie, e mai mult pământ decât piatră”, ne-a răspuns un alt movilean, domnul Calotă, coborât de pe bicicletă pentru a sta de vorbă cu noi.

 

Ne deplasăm şi noi „mai încolo, spre ţigănie” şi abordăm primul om care ne iese în cale.

 

„Ia uitaţi-vă, priviţi, câtă piatră este şi cât pământ?! Păi aşa vrea primarul să-l mai alegem încă o dată, că are deja două mandate?! A cumpărat mai mult pământ decât piatră. Nu-l mai votează nimeni, pentru că, fiind de la PDL, nici nu are susţinere politică, n-ar putea să facă nimic, să aducă bani, investiţii şi tot ce este nevoie pentru dezvoltarea unei comune”, a tranşat problema cu spirit critic tânărul Relu Lincă.

Afaceri de campanie

În toată această poveste primăria a făcut afaceri cu SC Euro Trade Consulting SRL, firmă înfiinţată în 2006 în Argeş şi împământenită, din 2 februarie 2010, la Potcoava. Deşi e o amestecătură de piatră şi pământ, metrul cub de balast a fost plătit cu 240.000 lei vechi (în condiţiile în care costul de piaţă este unul mai mic).

 

„O fi pe undeva şi pământ, ştiţi cum e, o maşină aşa, alta aşa. Noi am plătit 24 de lei noi pe metrul cub, dar şi transportul, cinci lei pe kilometru”, a recunoscut primarul comunei.

Rămas fără o parte din banii primiţi, după ce Guvernul Ponta a decis să le retragă primăriilor sumele rămase necheltuite, primarul din Movileni caută acum soluţii pentru uliţele rămase nepietruite şi care, dacă ar fi „mânjite” cu nişte balast, crede el, ar mai câştiga câteva procente electorale în opţiunile electoratului.

 

Privind către aparatul de fotografiat dotat cu cameră video şi exprimându-şi grija că poate îl înregistrăm, primarul Constantin Şerban ne-a dezvăluit una dintre soluţiile la care se gândeşte pentru a convinge oamenii să-l mai aleagă o dată în fruntea comunei. Iată soluţia: „Deşi am cerut şi eu mai mult, tocmai mie, primar PDL, Guvernul Ungureanu mi-a dat cel mai puţin. În plus, mi-au retras şi suma pe care n-am apucat s-o cheltuiesc. Acum să văd cum fac să pun piatră şi pe uliţele din satul Bacea. Mă gândesc să vorbesc cu vreo firmă care să fie de acord să-mi dea piatră pe care s-o plătesc până la sfârşitul anului. Chiar dacă n-am să mai fiu eu primar, dacă apuc să închei un contract de-ăsta cel care o veni după mine este obligat să plătească, primăria este obligată să plătească”.

No comment!



1 COMENTARIU

  1. #1
    De-al casei
    Data de inscriere
     13-12-2006
    Locatie
     aici
    Mesaje
    421

    În toată această poveste primăria a făcut afaceri cu SC Euro Trade Consulting SRL, firmă înfiinţată în 2006 în Argeş şi împământenită, din 2 februarie 2010, la Potcoava. Deşi e o amestecătură de piatră şi pământ, metrul cub de balast a fost plătit cu 240.000 lei vechi (în condiţiile în care costul de piaţă este unul mai mic).???????????????????????????
    Baaa prostilor de la gazeta qrului vorbiti cu aia sa-mi aduca si mie vreo 10 mc cu 2mil jumate…….adica o RABA mare!!!!!!!! VAI DE MAMA VOASTRA DE GURISTI PLATITI POLITIC……
    „”a tranşat problema cu spirit critic tânărul Relu Lincă”” asa scriau in SCANTEIA comunista….baaaa!!!! nemernicilor trezitiva…..

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.