Nou acord pentru reducerea preţului convorbirilor în roaming

Nou acord pentru reducerea preţului convorbirilor în roaming

569
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

 Costurile utilizării telefoanelor mobile, a celor de tip smartphone şi a tabletelor în timpul călătoriilor în UE vor scădea drastic de la 1 iulie, conform unui acord între deputaţii europeni şi guvernele naţionale votat de Parlament joi.

 

Noile reguli vor permite clienţilor, pentru serviciile de roaming, să opteze pentru un operator diferit faţă de operatorii interni, precum şi deschiderea pieţei pentru alţi operatori, întărind astfel concurenţa şi determinând scăderea preţurilor. Noul text va intra în vigoare la 1 iulie 2012, înlocuind astfel regulamentul din 2007, care expiră la 30 iunie 2012. „Utilizarea dispozitivelor mobile în străinătate rămâne scumpă. Pe durata vacanţelor de vară, cetăţenii europeni vor putea profita de tarife mult mai favorabile. Parlamentul a reuşit să obţină preţuri mai mici pentru serviciile de roaming pentru consumatori şi, în special, pentru serviciile de date în regim de roaming. În plus, din iulie 2014, consumatorii vor putea să îşi aleagă un alt operator decât cel naţional. Noul regulament va permite de asemenea deschiderea pieţei pentru noi operatori şi creşterea concurenţei”, a declarat raportoarea Angelika Niebler (PPE, DE), în dezbaterea din plen de miercuri. Acordul a fost adoptat cu 578 voturi pentru, 10 împotrivă şi 10 abţineri.

Noi plafoane pentru preţurile convorbirilor în roaming

Ca urmare a presiunilor făcute de deputaţii europeni, costul utilizării serviciilor de date va fi limitat la un plafon de 70 de eurocenţi per megabit de la 1 iulie 2012 şi va fi redus până la 45 de eurocenţi în 2013 şi la 20 de eurocenţi de la 1 iulie 2014. În prezent nu există limite fixate pentru preţurile pe care operatorii le pot factura pentru serviciile de date mobile. Noile încadrări de tarife pentru apelurile vocale vor reduce costul unui minut de apel până la 29 de eurocenţi de la 1 iulie 2012 şi la 19 eurocenţi începând cu iulie 2014, de la preţul maxim de 35 de eurocenţi existent în prezent. Costul mesajelor scrise va scădea de asemenea de la 11 cenţi (preţul maxim actual) la 9 cenţi începând cu 1 iulie a acestui an şi până la 9 eurocenţi începând cu 1 iulie 2014.

Prevenirea „şocului facturii”

Alertele în UE pentru evitarea aşa-numitului „şoc al facturii” vor fi extinse, adresându-se şi consumatorilor care călătoresc în afara UE. începând cu 1 iulie 2012, consumatorii vor primi un mesaj de avertizare atunci când suma convorbirilor se apropie de 50 de euro într-o lună (fără TVA), dacă reţeaua operatorului străin este compatibilă.

Creşterea competitivităţii pe piaţa de roaming

Noul acord propune pentru prima dată măsuri pentru creşterea concurenţei. Începând cu 1 iulie 2014, consumatori vor avea dreptul de a alege, dacă doresc, servicii interne şi servicii de roaming separat, de la operatori diferiţi, păstrându-şi acelaşi număr de telefon. Aceştia nu vor putea fi facturaţi în plus pentru schimbarea operatorului, iar operatorul naţional va fi obligat să îşi informeze clienţii cu privire la aceste drepturi. De asemenea, de la 1 iulie 2012, operatorii de reţele mobile virtuale, de exemplu cei care nu au propriile reţele, vor avea dreptul de a accesa reţelele altor operatori la preţuri en gros pentru a oferi servicii de roaming. Aceasta va încuraja cât mai mulţi operatori să concureze pe piaţa de roaming.

 

Sursa: lupamea.ro



2 COMENTARII

  1. #1
    Junior
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    80

    Nu prea calatoresc in afara, deci momentan nu ma intereseaza, salut oricum orice ieftinire …

  2. #2
    Senior Member
    Data de inscriere
     26-03-2010
    Mesaje
    985

    cam tarziu dar util

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.