Mircea Diaconu vrea să îl aducă acasă pe Brâncuşi.

Mircea Diaconu vrea să îl aducă acasă pe Brâncuşi.

460
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Prima vizită pe care a făcut-o noul ministru al culturii, Mircea Diaconu, a fost la Hobita, în Gorj. Acesta a mers să vadă casa în care s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuşi.

Autorităţile locale au amenajat o copie a casei artistului pe care au transformat-o în casă muzeu. ,,Locul însuşi are semnificaţie, şi locul însuşi trebuie să devină un scanctuar”, a spus Mircea Diaconu.

După 55 de ani de la moartea lui Brâncuşi, ministrul îşi doreşte repatrierea osemintelor sculptorului, care, după cum se ştie, se află în cimitirul Montparnasse din Paris. Iniţiativa îi aparţine poetului Laurian Stăncescu, şi descendenţilor sculptorului.

,,Nu este nimeni stăpân pe osemintele cuiva decât rudele şi satul, ţărâna şi primii lui paşi se trag de aici.”, a spus Maria Brâncuşi, strănepoata artistului.

Laurian Stăncescu a spus că susţine această idee pentru că ultima dorinţă a merelui sculptor înainte de moarte a fost aceea de a fi înmormântat alături de părinţii săi, însă regimul politic a împiedicat întoarcerea sa în ţara natală.

Noul ministru a mai spus că este o procedură greoaie, dar se va strădui să facă tot ce îi stă în putinţă pentru ca Brâncuşi să se întoarcă acasă. ,,E o ordine a lucrurilor şi întâi trebuie să ne facem datoria aici. Pentru că o repatriere trebuie să însemne că îl aduci undeva, nu pe câmp, nu pur şi simplu într-o paragină.”

Claudia Răciulă



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.