Cu avionul de la Timişoara la Iaşi pentru a susţine două olimpiade...

Cu avionul de la Timişoara la Iaşi pentru a susţine două olimpiade naţionale

307
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Adrian Popescu este unul dintre elevii cu care Liceul Teoretic „Petre Pandrea” din Balş se mândreşte. Acesta a reuşit să se claseze, pentru al treilea an consecutiv, printre primii olimpici la nivel naţional la limba franceză şi istorie. Dacă în clasa a IX-a a reuşit să parcurgă cu maşina distanţa dintre Bacău şi Cluj pentru a susţine două olimpiade naţionale, distanţa pe care o avea de parcurs în acest an şcolar era imposibil de parcurs în numai câteva ore pe care le avea la dispoziţie pentru a nu rata niciuna dintre ele. Astfel, Adrian a participat la faza naţională a Olimpiadei de Franceză, care a avut loc la Timişoara, după care a plecat cu avionul la Iaşi pentru a participa şi la istorie. La franceză, Adrian s-a clasat pe locul al doilea, iar la istorie, pe locul nouă.

Participant la olimpiade din clasa a V-a

Adrian a participat, până acum, la zeci de olimpiade şcolare şi concursuri. Încă din clasa a V-a, bălşeanul a reuşit să obţină premii peste premii, dar niciodată nu s-a axat doar pe învăţatul pentru o singură materie. Aşa se face că Adrian a avut până acum media generală zece an de an şi, chiar şi aşa, a mai avut timp să se pregătească şi pentru concursuri judeţene de teatru. În clasa a IX-a a participat la faza naţională a olimpiadelor de franceză şi istorie, în clasa a X-a la faza naţională a Olimpiadei de Limba Franceză, iar seria a fost continuată cu succes şi în acest an.

„Cred că este ultimul an în care mă voi pregăti pentru olimpiadele naţionale”

Dat fiind faptul că Adrian este elev în clasa a XI-a, iar la anul va susţine examenul de bacalaureat, acesta consideră că pentru anul terminal ar fi cel mai bine să renunţe la olimpiadele naţionale care-i solicită foarte mult timp. „Olimpiadele îmi ocupă destul de mult timp, de aceea cred că este ultimul an în care mă voi pregăti pentru aceste concursuri. La anul va trebui să îmi axez toată atenţia asupra examenului de bacalaureat”, declară Adrian.

Premii speciale la cele două olimpiade

În urma rezultatelor obţinute la olimpiadele şcolare, Adrian a primit premiul pentru cel mai bun eseu la limba franceză, unde a primit 47 de puncte din maximul de 50. De asemenea, la istorie, acesta a fost premiat de către Universitatea Alexandru Ioan Cuza.  La decernarea premiilor de la olimpiada de la Iaşi a fost prezent şi fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu, care a premiat personal ocupanţii primelor trei locuri.

 

„A fost o experienţă plăcută să particip la ambele olimpiade, mai ales că am fost nevoit să zbor cu avionul de la Timişoara la Iaşi. Mi-am achitat singur biletul de avion, chiar dacă pot spune că nu mă dau banii afară din casă, dar altă soluţie nu aveam. Nu ar fi avut cine să-l achite şi pierdeam ocazia de a merge şi la acea olimpiadă, unde eram aşteptat de către profesorul Adrian Adam, care m-a susţinut foarte mult în ceea ce priveşte această participare. De asemenea, vreau să-i mulţumesc şi doamnei profesoare de franceză, Marilena Truţă, care a fost, de asemenea, alături de mine”, mai spune elevul.

Premiat cu enciclopedii, dicţionare şi 90 de lei

Drept răsplată pentru efortul depus, bălşeanul a fost răsplătit cu nişte enciclopedii şi dicţionare şi cu un premiu în bani în cuantum de 90 de lei. Astfel, s-a demonstrat că participarea la olimpiade şi chiar obţinerea de rezultate notabile sunt, până la urmă, suportate tot de către elevi.

 

„La franceză, ocupantul primului loc a fost premiat cu 120 de lei, eu am primit 90 de lei. Acesta a fost singurul premiu în bani, în rest am mai primit o Enciclopedie La Rousse din 2011, un Dicţionar La Rousse şi alte materiale didactice”, adaugă acesta.

Talentat şi la actorie

Adrian Popescu s-a afirmat în repetate rânduri la concursuri de teatru judeţene şi nu numai, unde a reuşit să impresioneze publicul şi juriul prin calităţile sale de actor. Acesta a primit şi o serie de premii în acest sens, printre care se numără şi premiul pentru cel mai bun actor obţinut în anul 2010 la concursul de teatru „Să râdem azi” care s-a derulat în Slatina. De asemenea, Adrian a fost premiat şi anul acesta, pe 29 aprilie, pentru alte piese pe care le-a interpretat foarte bine.

 

„Teatrul este o pasiune a mea, nu înseamnă neapărat că vreau să-l studiez după terminarea liceului. Mi-am propus să dau la Facultatea de Drept din Bucureşti la colegiul juridic româno-francez. Chiar zilele acestea am dat examenul DELF (n.red. diplomă de studii în limba franceză), care îmi va fi util mai departe”, conchide Adrian.

De menţionat este faptul că Adrian a obţinut locul secund la Limba Franceză cu media 8,85, iar la Istorie, cu 9,45, numai locul al nouălea. Prima poziţie la Olimpiada de Istorie a fost ocupată de un elev care a obţinut nota 10, o premieră pentru Olimpiada de Istorie. 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.