Consiliul Judeţean a semnat protocol de colaborare cu Universitatea din Craiova

Consiliul Judeţean a semnat protocol de colaborare cu Universitatea din Craiova

516
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Consiliul Judeţean a semnat protocol de colaborare cu Universitatea din Craiova

Consiliul Județean Dolj, prin președintele Ion Prioteasa, a semnat, miercuri, un protocol de colaborare cu Universitatea din Craiova, document care vizează identificarea unor instituții de învățământ superior din provincia chineză Guangdong cu care să fie dezvoltate raporturi de colaborare în domeniul educațional, științific, cultural și sportiv.

„Suntem într-un moment foarte important pentru noi. La sfârșitul anului trecut am reușit să încheiem un memorandum de înțelegere cu cea mai dezvoltată provincie chineză, Guangdong, fiind, din acest punct de vedere, într-un grup onorant cu alte peste 100 de provincii și regiuni din lume înfrățite cu Guangdong. În acest memorandum am cuprins și o parte prin care am prevăzut să avem relații economice, științifice, o parte legată de schimburile de studenți, de profesori, o înfrățire între universități. Într-un fel am căzut de acord ca Universitatea din Craiova să fie parte a acestei înțelegeri, astfel că suntem împreună cu rectorul Dan Claudiu Dănișor gata pentru a semna un protocol prin care ne asumăm unele îndatoriri pe care să le ducem la bun sfârșit și o parte, și cealaltă. Privim cu mare deschidere această mare țară care trebuie să producă în România niște efecte mai puternice, așa cum se întâmplă în alte țări ale UE. Dincolo de acest protocol pe care-l semnăm azi, vreau să spun că, încă de la constituirea acestui Guvern, am insistat ca unele mari obiective din județul Dolj cum este o autostradă, cum este conducta de gaze să poată fi realizate de investitorii chinezi. Pe de altă parte, avem cunoștință că în învățământul preuniversitar se pregătește, poate chiar din acest an, o catedră de limbă chineză la Colegiul Național «Elena Cuza» iar în oglindă să se constituie și în China o catedră de limba română. Cu toată prietenia semnăm acest protocol cu Universitatea din Craiova. Sunt sigur că acest protocol va produce efecte”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Rectorul Universității din Craiova, Prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănișor, a afirmat, la rândul său, că semnarea protocolului de colaborare reprezintă o oportunitate care va aduce prestigiu instituției de învățământ superior pe care o conduce. „Vreau să mulțumesc Consiliului Județean Dolj și domnului Ion Prioteasa pentru că au gândit să introducă Universitatea din Craiova în această colaborare cu China. Suntem foarte interesați să colaborăm cu o țară mare, cu un dinamism incredibil, ținând cont de criza pe care o traversează omenirea în acest moment. Pentru Universitatea din Craiova este un prilej de a transfera cunoștințe către partea chineză și de a dobândi cunoștință din partea lor. Sunt convins că această colaborare va aduce prestigiu universității. Ne aliem acestor eforturi pe care le faceți de a reînnoda această tradiție a relațiilor cu China. Sunt convins că Universitatea din Craiova va ști să profite de această oportunitate”, a declarat Prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănișor, rectorul Universității din Craiova.
La eveniment a participat și prim-vicepreședintele Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), Filiala Oltenia, Nicolae Ploscaru, care a afirmat: „În România există posibilități mari de investiții din partea chineză. Regiunea Oltenia, prin Consiliul Județean Dolj și Agenția de Dezvoltare Regională, a depus mai multe proiecte în China, la cel de-al treilea Congres mondial pe infrastructură, proiecte care au trezit interes. Răspunsul pe care l-am primit imediat a fost că și-ar dori proiecte mult mai mari, proiecte care să aibă valoare mare, de ordinul miliardelor de euro sau de dolari. În septembrie se așteaptă o delegație a reprezentanților unei alte provincii chineze în Dolj pe probleme de agricultură ecologică, mediu și susținerea financiară a acestor proiecte, iar în luna noiembrie o delegație condusă chiar de președintele patronatelor chineze în construcții va veni în Craiova pentru a discuta la Consiliul Județean Dolj proiectele mari ale regiunii. Îmi pare rău să spun că județul Dolj este printre singurele din România care au trimis proiecte în China”.
La sfârșitul lunii noiembrie 2011, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, semna împreună cu Wang Shitong, director general adjunct al Biroului de Afaceri Externe al Administrației Provinciale Guangdong, un „acord de înfrățire” între Provincia Guangdong, din Republica Populară Chineză, și Județul Dolj, pentru „dezvoltarea schimbului amiabil și a cooperării”.

Sursa: http://ponturidespre.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.