Interviu / Antonie Solomon: ,,Cu sau fără Solomon, Craiova va ajunge acolo...

Interviu / Antonie Solomon: ,,Cu sau fără Solomon, Craiova va ajunge acolo unde-i este locul”

398
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Primarul Antonie Solomon a declarat înainte de campania electorală, şi susţine şi acum, că nu îşi doreşte să vorbească foarte mult, pentru că ,,un om este caracterizat prin ceea ce face, mai puţin prin ceea ce spune.”. Edilul a acceptat în cele din urmă să vorbescă oamenilor, prin intermediul nostru. Mesajul primarului este simplu: Iubesc Craiova!

Claudia Răciulă: V-am urmărit în emisiunea lui Mihai Tatulici, unde aţi spus că vreţi să aduceţi apa de la Izvarna în casele craiovenilor. Cum vreţi să realizaţi acest lucru?

Antonie Solomon: Spuneam că printre alte investiţii mari, Spitalul Municipal, stadionul de fotbal, este şi această a doua aducţiune de la Izvarna. Apa înseamnă viaţă – Craiova nu trebuie să moară niciodată. Va fi o problemă a apei pe tot globul, mai ales că zona noastră este o zonă secetoasă, o zonă deşertificată, în care, dacă nu vom lua măsuri, apa poate chiar să dispară. Zona Dăbuleni, zona Bechetului, Sadova- vor fi inundate de nisip. Iar Craiova, este oraş de câmpie, şi cert este că avem probleme cu apa. Nu este nicio fântână cu apă potabilă în Craiova, este o apă care nu poate fi folosită pentru băut. Singura ,,fântână” este la Combinatul Chimic, unde este conducta de la Izvarna, şi e o coadă uneori de zeci de metri. Fiindcă lumea a înţeles că acolo este cea mai bună apă. De aceea eu vreau să aduc al doilea fir în Craiova. Este o investiţie care măsoară 120 de km, de la Izvarna până la  Craiova. S-au făcut în timp 40 de km, Craiova-Işalniţa-Rovinari-Izvarna. Au mai rămas 80 de km. Dar acele intervenţii la cele două capete ale conductei sunt făcute tot cu tuburi premo, care nu se mai poartă acum, pentru că au pierderi mari. Practic ne costă cam în jur de 40 de milioane de euro pentru a aduce apa în Craiova. Acolo există apă suficientă şi de cele mai multe ori sau în procent 90% este dată pe apa sâmbetei – la canal. Pentru că această primă conductă asigură un 30% din cantitatea cu care ar trebui să fie alimentată Craiova. Apa vine prin cădere, staţiile de pompare nu mai sunt puse în funţiune pentru că dacă ar fi puse în funcţiune s-ar sparge în mai multe locuri, ar fi acele lovituri de berbec şi am avea mari probleme.

Apa de Izvarna este o apă plată cu calităţi extraordinare şi se combină în staţia de tratare a apei, la Işalniţa, cu apa din Jiu, care vara ajunge la 40 de grade. Jiul fierbe şi dacă nu ar fi acest amestec, nu ştiu cum ar avea apă craiovenii.

De aceea spun că este o investiţie extrem de interesantă şi importantă care se poate realiza prin fonduri europene sau printr-un parteneriat public privat. De altfel, pentru stadion şi spital, la fel gândesc un parteneriat public privat.

,,Craiova trebuie să fie cu adevărat capitală a Olteniei”

C.R.: Care este situaţia investiţiilor curente din Craiova şi despre câte vorbim pe viitor?

A.S.: Despre alte investiţii pot spune că sunt foarte multe, Craiova fiind unul dintre cei şapte poli de creştere. Când am aprobat în octombrie 2009 planul de dezvoltare al Craiovei, am vorbit de 96 de milioane de euro care constau în: pasajul suprateran, pasajul subteran, parcarea subterană, reabilitarea centrului istoric, reabilitarea liniei de tramvai, centrul de expoziţii multifuncţional – sunt doar câteva din cele mai importante proiecte care urmează să fie implementate şi, bineînţeles, Aqua Park-ul.

La celelalte investiţii suntem în implementare, în licitaţii, în proceduri. Vreau să vă spun că la accesarea fondurilor europene, la finanţarea proiectelor suntem pe primul loc, înaintea Iaşului. Iar la depunerea de proiecte, pe locul doi, după Iaşi. Aşadar, nu am stat degeaba, nu am vegetat ca iasca pe copac, a fost o acţiune exprem de concentrată asupra Ministerului Dezvoltării, şi iată că s-au semnat proiecte, s-au finaţat, acum urmează să fie implementate. Cu toate că procedura este extrem de greoaie. Adică licitaţiile durează, trebuie să le publici, stai 52 de zile, mai stai nu ştiu câte zile la reclamaţii, la sesizări, la contestaţii, mai cer fel şi fel de lămuriri, clarificări, şi se lungeşte foarte mult termenul. Craiova se va dezvolta după propriile legi. Craiova trebuie să fie cu adevărat capitală a Olteniei. E un oraş care trebuie să renască.

,,S-a desfiinţat Cerbul de Aur, eu nu vreau să desfiinţez Romanian Music Awards”

C.R.: Lia Olguţa Vasilescu a promis de curând, într-o conferinţă de presă, că va aduce gala K1 la Craiova, şi îşi doreşte ca proba de cântar să aibă loc în Piaţa Prefecturii. Singura problemă este că odată cu gala, are loc şi Romanian Music Awards. Ea a spus că nu va încurca proba respectivă, care ar avea loc pe zi, premiile muzicale, drept urmare va veni să vă ceară aprobare. I-o veţi acorda?

A.S.: Să-mi ceară şi o să fac cum este legal. Dacă piaţa este închiriată pe toată săptămâna să discute cu cel care a închiriat-o, dacă îi dă voie, nu eu. Deci acea gală de K1 a făcut apel şi la mine, cei care organizează. Eu ştiu că se organizează într-un loc închis, nu în aer liber, şi le-am răspuns că nu avem încă o sală care să permită organizarea unei asemenea gale. Ce va face nu mă interesează, este problema doamnei Vasilescu. Noi am închiriat cu mult înainte acest spaţiu, zona centrală, pentru a avea loc acest eveniment extrem de iubit de craioveni, şi de toată ţara. S-a desfiinţat Cerbul de Aur, eu nu vreau să desfiinţez Romanian Music Awards. Mi-e drag să văd zeci de mii de tineri care se bucură de muzica bună, şi să vadă pe toţi soliştii acestei ţări la lucru faţă în faţă. Deci nu ştiu ce spune, despre proba de cântar, nu mă interesează. Dânsa e cu boxul, cu luptele, cu sporturi periculoase, cu adrenalina, noi avem alte gânduri aici.

C.R.: Puteţi face o radiografie a situaţiei actuale de pe şantierele din Craiova?

A.S.: Se finalizează toate lucrările la termen, doar că au fost momente când a plouat foarte mult, momente când în subsol am întâlnit fel şi fel de lucrări ascunse, şi a trebuit să le aducem la suprafaţă, iar asta a trenat încă două trei săptămâni. Nimeni nu e vinovat, dar spun că se munceşte. Craiova este un şantier, peste tot în aceast oraş se munceşte, pe banii Primăriei, dar şi pe bani europeni. Suntem în grafic şi sunt foarte mulţumit de ce se întâmplă în Craiova în momentul de faţă.

C.R.: Care este mesajul dumneavoastră de pe scaunul primarului?

A.S.: Craiova trebuie să se dezvolte, nu trebuie să stea pe loc. Oraşul are propriile legi de dezvoltare. Cu sau fără Solomon, Craiova va ajunge acolo unde-i este locul. Ceea ce este important, atunci când devii primul cetăţean al Craiovei, este să nu vegetezi în birou ca iasca pe copac. Trebuie să fii extrem de activ, acest scaun să fie cât mai departe de tine. Rolul tău este să fii pe stradă, în mijlocul oamenilor, să-i vezi, să le cunoşti problemele, fiindcă nu trebuie să faci niciun fel de investiţie dacă nu este un rod al comunicării cu populaţia. Nu trebuie să visezi tu, ci terenul, practica, şi comunicarea cu oamenii sunt cele trei elemente care pot să ducă la o investiţie bună, acceptată de comunitate. Fiindcă banul public nu trebuie să-l cheltuieşti după bunul plac, ci exact cum doresc craiovenii.

 Claudia Răciulă



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.