În ciuda refuzului premierului, Ministerul Economiei insistă pentru rectificarea bugetelor a 50...

În ciuda refuzului premierului, Ministerul Economiei insistă pentru rectificarea bugetelor a 50 de companii din subordinea sa

1.573
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Ministerul Economiei a cerut Guvernului rectificarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul trecut pentru aproape 50 de companii, inclusiv cu creşteri de costuri, reclamând, totodată, că Finanţele nu au avizat solicitarea, deşi legea nu împiedică modificarea acestor bugete după 31 decembrie 2011. Solicitarea de revizuire a bugetelor a fost argumentată de minister prin creşterea câştigului mediu pe economie, redimensionarea activităţii, diminuarea sumelor alocate de la buget pentru subvenţii, creşterea numărului de angajaţi în unele unităţi, cu avertismentul că în unele cazuri, precum la filialele Romarm, neaprobarea acestor bugete ar avea „grave consecinţe economice şi sociale”, relevă un document oficial obţinut de Mediafax.

Pe lista companiilor cu bugete rectificate au fost incluse Şantierul Naval Mangalia, Electrica, Nuclearelectrica, Romarm, Romaero, Termoelectrica, Conpet, complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, SN Lignitului Oltenia, Societatea Naţională a Sării, Compania Naţională a Uraniului şi filialele OPCOM, Teletrans, Formenerg, Smart, Electrocentrale Galaţi, filialele Hidroserv Curtea de Argeş, Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeş, Haţeg, Cluj, Bistriţa şi Slatina, Electrica Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Furnizare.

Ministerul Economiei reclamă, totodată, că a primit târziu avizul Ministerului Muncii pentru modificarea bugetelor, în timp ce Ministerul Finanţelor a returnat proiectele fără să le aprobe, dar şi fără să indice temeiul legal în baza căruia acestea nu pot fi acceptate. Conducerea Ministerului Economiei consideră, însă, că nu există un impediment din punct de vedere legal pentru ca bugetele să nu fie avizate, aşa că solicită intervenţia Guvernului pentru ca Ministerul Finanţelor să fie mandatat să accepte rectificarea.

La sfârşitul anului trecut, preşedintele Băsescu a anunţat că premierul Emil Boc a respins cerererile de rectificări bugetare ale marilor companii de stat, el precizând că speră ca şeful Guvernului să facă şi „pasul următor”, adică „să-i dea afară” pe managerii care nu au respectat parametrii bugetari. Şeful statului a arătat că directorii acestor companii „au mizat că se duce ministrul lor în Guvern, la prim-ministru, care ar spune «Prea bine, treacă meargă, aprobăm noi că nu aţi reuşit să atingeţi parametrii»”.

cvlpress.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.