Panourile solare aduc economie la facturile de căldură ale şcolilor slătinene

Panourile solare aduc economie la facturile de căldură ale şcolilor slătinene

1.460
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Energia verde pare să ocupe un loc din ce în ce mai important în preocupările autorităţilor din municipiul Slatina, edilii încercând să reducă costurile pentru încălzirea şcolilor prin instalarea de panouri solare. Astfel de panouri au fost montate deja la două grădiniţe cu program prelungit şi la ambele corpuri ale unui liceu. Investițiile au fost realizate prin interm¬e¬diul primăriei, în cadrul progra¬mului „Casa Verde” pentru persoanele juridice derulat de către Administrația Fondului de Me¬diu. Practic, toată investiția s-a ridicat la 3.564.318 de lei și a fost finanțată în proporție de 90% de la Fondul de Mediu, restul de bani venind de la bu¬getul local.

Panouri solare au fost montate la GPP nr. 5, valoarea investiţiei fiind de 739.310 de lei; la GPP Nr. 6, valoarea investiţiei fiind de 667.420 de lei; la Corpul A al Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”, valoarea investiţiei fiind de 1.246.893 de lei, şi la Corpul B al liceului, valoarea investiţiei ridicându-se la 910.695 de lei.

Deşi încă n-au fost puse în funcţiune, panourile solare ar trebui să reducă drastic costurile de la factura de gaze la unităţile de învăţământ care au un consum foarte mare de energie termică.

 

„Nu este proiectul nostru, este al primăriei. Teoretic ar trebui să fie benefic pentru şcoală, dar, deocamdată, nu este pus în funcţiune. Reducerea ar trebui să fie de 30-40% numai la costul de la gaze”, spune Violeta Busuioceanu, directorul CNV „Nicolae Titulescu”.

Ea a adăugat că sumele pe care liceul trebuia să le achite pentru căldură erau enorme: „Este un ajutor pentru căldură. La noi, fiind foarte mare şcoala, avem 3-400 de milioane de plătit la gaz în fiecare lună şi ne ajută să nu mai plătim atât de mult. Panourile sunt montate pe ambele corpuri ale şcolii noastre”.

 

Alte două grădiniţe din Slatina au panouri solare

 

Grădiniţele cu program prelungit Nr.1 şi Nr.7 din Slatina vor avea, de asemenea, încălzire prin panouri solare. Cele două instituţii de învăţământ au participat la prima sesiune de depunere a cererilor de finanţare din 2011, în cadrul Programului „Casa Verde”. Programul este derulat de Administraţia Fondului de Mediu (AFM) şi presupune instalarea de sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă sau înlocuirea şi completarea sistemelor clasice de încălzire.

Costul instalării sistemelor a fost suportat din Fondul de Mediu, însă decontarea s-a făcut doar după terminarea lucrărilor. În acest sens, municipalitatea slătineană a dispus alocarea de bani celor două instituţii de învăţământ: GPP Nr. 1 a primit 152.793 de lei din valoarea totală a proiectului de 763.967 de lei; GPP Nr.7 a primit 65.520 de lei din totalul de 327.600 de lei.

Reprezentanţii municipalităţii spun că, prin folosirea acestor sisteme de încălzire, se vor face economii la cheltuielile anuale.

 

„Avantajele tehnice şi economice ale acestei soluţii sunt: prin realizarea acestor instalaţii se vor obţine economii importante de energie termică, ceea ce va conduce la micşorarea semnificativă a cheltuielilor anulate; panourile solare nu consumă combustibil, deci nu necesită operaţii de aprovizionare şi evacuare deşeuri; instalaţiile propuse în studiul de fezabilitate nu sunt poluante; instalaţiile propuse nu necesită întreţinere, având funcţionare automată”, se arată într-o hotărâre a Consiliului Local Slatina.

 

Panouri solare pentru 500 de locuinţe din judeţ, prin Casa Verde

 

În cadrul Programului „Casa Verde”, în anul 2011, pentru judeţul Olt a fost repartizată suma de 4,1 milioane euro care a fost repartizată pentru finanţarea a 677 de proiecte care au fost aprobate.

Pentru judeţul Olt, Administraţia Fondului pentru Mediu a alocat în cadrul Programului Casa Verde pentru sesiunea de depunere din iunie 2,3 milioane lei, sumă ce a fost disponibilă pentru finanţarea a 373 de proiecte. Întrucât această sumă a fost epuizată în numai o săptămână de la începerea programului, fondurile au fost suplimentate. Până la sfârşitul lunii iulie au fost înregistrate în total 677 dosare de finanţare, din care 373 dosare au intrat în finanţarea din suma alocată iniţial şi 404 dosare în finanţarea suplimentară.

„Din totalul dosarelor de finanţare depuse, 543 sunt pentru montare de panouri solare, 116 pentru instalarea de centrale termice pe bază de peleţi sau tocătură lemnoasă şi 18 pentru montarea de pompe de căldură”, se precizează într-un comunicat remis de Agenţia Pentru protecţia Mediului Olt.

 

Beneficiarii proiectului sunt obligaţi să menţină investiţia realizată pentru o perioadă de cel puţin un an după finalizarea sa.

 

Mai mulţi bani pentru „Casa Verde”, în 2012

 

Programul „Casa Verde” este proiect care avea să înceapă încă din anul 2010. Propus de Ministerul Mediului şi Pădurilor, acesta este un program care se referă la instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă. „Casa Verde” se adresează persoanelor fizice, iar finanţarea este acoperită din bugetul Fondului pentru Mediu. Sumele se oferă în funcţie de tipul instalaţiei montată la locuinţe.

Pentru anul 2012, Programul „Casa Verde” va fi funcţional, cel puţin pentru persoanele juridice, Fondul de Mediu acordând suma de 150 de milioane de lei, faţă de 100 de milioane pentru 2011. Până în prezent, nu a fost anunţată data la care va începe prima sesiune de depunere a dosarelor. Sumele de care se poate beneficia prin Programul „Casa Verde” 2012 sunt: 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare; 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură; 6.000 de lei pentru instalarea unei instalaţii de producere a energiei termice, care se bazează pe resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de Programul „Casa Verde” sunt următoarele: să nu existe obligaţii restante la bugetul de stat sau la bugetele locale; neexistenţa unor dispoziţii legale privind încălcarea protecţiei mediului şi sponsorizării de activităţi care dăunează mediului; pot beneficia persoanele fizice, proprietare ale unui imobil pe teritoriul României.

Conducerea Ministerului Mediului susţine că România a devenit una dintre cele mai atractive ţări din UE în ceea ce priveşte investiţiile în energii regenerabile, „Casa Verde” contribuind din plin la acest lucru.



2 COMENTARII

  1. #1
    Racer
    Data de inscriere
     22-12-2007
    Locatie
     Niciodata Stabil
    Mesaje
    582

    buna initiativa

  2. #2
    Senior Member
    Data de inscriere
     28-01-2009
    Mesaje
    989

    …Dar nu au fost puse in functiune.

    Comentariu primit de mine pe rep. : mai i-a o carte de romana si invata !

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.