Conpet, datorie de peste patru miliarde de lei, în urma poluării Olteţului

Conpet, datorie de peste patru miliarde de lei, în urma poluării Olteţului

336
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Subprefectul Virgil Delureanu a precizat că valoarea facturii pe care firma Conpet trebuie să o achite în urma poluării Olteţului se ridică undeva la patru miliarde de lei. Societatea care administrează conductele care transportă ţiţeiul trebuie să acopere toate cheltuielile cu depoluarea. Această acţiune a durat aproape 20 de zile, potrivit reprezentanţilor Prefecturii, însă acum nu mai este niciun pericol.

 

„Nici flora şi nici fauna n-au fost afectate în urma poluării de pe Olteţ, dar realitatea este că aici s-a depus un efort extraordinar. Dacă nu era Toma Boncan, directorul de la Administraţia Bazinală de Apă Olt de la Vâlcea, toţi ceilalţi nu ştiau ce-i de făcut. S-au băgat peste 100 de tone de material absorbant, care totuşi a jucat un rol. Factura pe care domnul Boncan a făcut-o şi pe care Conpet trebuie să o plătească se ridică la peste patru miliarde de lei. Ai greşit, plăteşti. Sunt cheltuieli foarte mari, s-au făcut analize chiar şi din oră în oră la apa din Olteţ şi n-au fost probleme”, a declarat Delureanu.
Pentru felul în care s-a descurcat în depoluarea Olteţului, Toma Boncan va fi numit şef la Apele Române.

 

„Directorul Boncan este cunoscut şi de doamna ministru Rovana Plumb şi am înţeles că va fi noul director general la Apele Române. A fost singurul care, într-adevăr, a ştiut ce are de făcut. Chiar mi-a spus că nu pleacă până nu se rezolvă problema”, precizează subprefectul.
Tot Conpet a fost responsabil şi de o altă spargere de ţeavă prin care trecea ţiţeiul, la Valea Mare. Incidentul s-a produs pe 1 iunie, însă a fost rezolvat în aceeaşi zi.

 

„În data de 1 iunie, a avut loc o altă spargere de ţeavă. E vorba de ţeava care trece prin Valea Mare spre Bălteni care, de asemenea, a fost remediată în termenul cel mai scurt. Tot Conpetul a fost vinovat şi în acest caz”, a precizat Virgil Delureanu.

„Se ştia şi la Bruxelles”

Subprefectul Delureanu a declarat că, în cazul poluării Olteţului, judeţul Olt s-a aflat la un pas de o catastrofă ecologică. Mai mult, despre eveniment se ştia şi la nivelul conducerii Uniunii Europene.

 

„Putea să devină un dezastru naţional pentru că deja se ştia şi la Bruxelles şi, dacă nu reuşeam să stopăm această deversare de petrol, exista riscul ca să se verse în Dunăre. Vă daţi seama ce se putea întâmpla dacă alergam după ea până la vărsarea Oltului în Dunăre”, a declarat subprefectul.

 

Pe lângă amenda de un miliard de lei, pe care compania poluatoare a încasat-o de la Garda de Mediu, şi SGA a aplicat o amendă de 40.000 de lei.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.