Valeriu Zgonea: “USL nu doreşte politizarea Institutului Cultural Român”

Valeriu Zgonea: “USL nu doreşte politizarea Institutului Cultural Român”

976
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Valeriu Zgonea: “USL nu doreşte politizarea Institutului Cultural Român”

Liderul Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, vicepreşedinte al PSD, Valeriu Zgonea, se arată surprins de faptul că trecerea Institutului Cultural Român în subordinea Senatului României provoacă o polemică atât de furtunoasă şi nu înţelege cum poate fi considerată această iniţiativă o „politizare” a Institutului, când lucrurile stau exact pe dos. Deputatul de Dolj consideră că Guvernul României doreşte depolitizarea ICR, care este în subordinea preşedintelui-jucător şi este condus de oameni care îi închină toată ziua osanale preşedintelui Traian Băsescu. 

Într-un comunicat remis presei, Valeriu Zgonea declară că este convins că nu întreaga instituţie a promovat în mod organizat o propagandă pro-prezidenţială, «însă şeful ICR şi colaboratorii săi apropiaţi, cunoscuţi drept „intelectualii lui Băsescu” plimbaţi la Neptun cu avionul prezidenţial, plătiţi bine din banii publici, au fost numiţi pe criterii de „simpatii” politice şi au demonstrat acest lucru cu vârf şi îndesat, oricât s-ar lamenta acum în postura de „victime”».

Social-democratul este de părere că oamenii au dreptul să laude pe cine vor, “însă grav este faptul că pentru aceste servicii au primit funcţii şi bani. Iar acum îşi apără privilegiile şi recompensele”. «Nu îmi aduc aminte să fi fost vreun protest al oamenilor de cultură din România în momentul în care scriitorul Augustin Buzura a fost schimbat de la conducerea ICR, fără reţineri şi explicaţii adiacente, de Traian Băsescu, imediat ce acesta s-a instalat la Cotroceni. Nimeni nu a scos vreo vorbă, nimeni nu a cerut „azil cultural”, nimeni nu a vorbit despre ingerinţele politicului în cultură», afirmă Valeriu Zgonea.

Se impune o analiză în Parlamentul României a activităţii ICR

Parlamentarul subliniază faptul că USL nu doreşte politizarea Institutului Cultural Român sau a altor organisme publice, însă este îngrijorător că, în România, “controlul parlamentar asupra instituţiilor a ajuns să fie considerat un derapaj de la democraţie”.

“Nu ne dorim altceva decât promovarea şi finanţarea proiectelor pe criterii de profesionalism şi fără intervenţii şi decizii politice, precum şi transparenţă în cheltuirea banilor publici. Şi pentru a ne lămuri pe deplin cum stau lucrurile, preiau sugestiile unor oameni de cultură şi ale jurnaliştilor de a realiza, în Parlament, o dezbatere amplă, o analiză a activităţii ICR în ultimii 7 ani, discutând şi cu scriitorii şi artiştii finanţaţi consistent de ICR, văzând care e activitatea filialelor ICR din marile capitale ale lumii. Această analiză trebuie realizată pentru că este vorba despre o instituţie publică, cu un buget anual de vreo 10 milioane de euro, iar Curtea de Conturi a constatat nereguli importante în cheltuirea banilor publici. Prin urmare, se impune o evaluare corectă a situaţiei, fără implicaţii de natură subiectivă”, conchide Valeriu Zgonea.



3 COMENTARII

  1. #1
    Rocker
    Data de inscriere
     10-05-2010
    Locatie
     St. Mesmin
    Mesaje
    718

    Da’ de ce cultura romaneasca trebuie sa aiba ub patron in viata? Nici cand presedintele sau senatorii nu vor fi alesi (din pacate) pe criterii ce privesc nivelul cultural. Daca, in continuare, cultura din Romania va avea drept patroni fosti candidati, actuali alesi ai masei de alegatori, sa nu se mire nimeni de nivelul culturii in Romania.
    .
    Si daca tot trebuie sa aiba un patron, oare Academia Romana nu se califica pentru acest post?
    .
    .
    .
    Cultura romana ii are drept patroni pe Eminescu, Blaga, Brancusi, Enescu, Nichita, Caragiale.

    "Nu A®nA£elegi un lucru pe deplin decA¢t dacAƒ poA£i sAƒ i-l explici bunicii." <Albert Einstein>
  2. #2
    Member
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    191

    Nici nu stiam ca Romania mai are cultura …

  3. #3
    Newcomer
    Data de inscriere
     29-05-2012
    Mesaje
    37

    N-are ce cauta, in orice caz, acest institut in subordinea presedintiei si, mai ales, in subordinea unui presedinte care mai are de scos la lumina lucrarile de control din clasa a patra, ale adversarilor politici.
    Ne-am saturat de omul asta , indiferent de faptul ca o fi facut el si lucruri bune.
    E prea marlan si corupt ca toti ceilalti pana la urma, iar Romania are nevoie , TOTUSI, de un presedinte DECENT.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.