Vă invităm la vernisajul expoziţiei „Banda Desenată Craioveană – 30 de ani”

Vă invităm la vernisajul expoziţiei „Banda Desenată Craioveană – 30 de ani”

433
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Vă invităm la vernisajul expoziţiei „Banda Desenată Craioveană – 30 de ani”, care va avea vernisajul vineri, 22 iunie a.c., ora 17, la galeria Vollard a Casei de Cultură a municipiului Craiova „Traian Demetrescu”.

Banda Desenată Craioveană este o grupare de autori BD apărută odată cu înfiinţarea clubului SF „Victor Anestin”, în 1982, din cauză că un segment din membrii fondatori – Viorel Pîrligras şi Marian Mirescu – erau creatori de gen. Ulterior, grupului i s-au adăugat şi autorii Valentin Iordache şi Cristian Ciomu, precum şi bedefilul Dodo Niţă. Expoziţia marchează perioada de maximă activitate a membrilor grupului, o privire retrospectivă a principalelor momente publicistice şi istoria lor.

Cristian Ciomu face parte din seria de autori BD născuţi în urma concursului „Aventurile lui Pif şi ale colegului Minitehnicus” organizat de revista „Cutezătorii” în 1970. Doi ani mai târziu, la al doilea concurs naţional, obţine Premiul întâi. De atunci a publicat în mai multe reviste, dar şi-a împărţit pasiunea cu muzica (a cântat cu „Basorelief”, a compus muzica mai multor spectacole ale Teatrului de Păpuşi Craiova, a susţinut partiturile muzicale la celebrele „Răscruciuri” organizate de asociaţia sa – Podul lui Apolodor) şi cu arhitectura. S-a evidenţiat la Salonul BD Craiova 96, unde a prezentat spectacolul audio-vizual „Balada lui Corto Maltese”.

Valentin Iordache a făcut sarea şi piperul gazetei „Academia Caţavencu” în anii 1992-1993, publicând seria „Le Mitocain Roumain”. În 2006, volumul „Epsitaxis la hamsii” (Editura MJM Craiova) obţine trofeul anual al celui mai bun album BD românesc. Autor a peste 100 de poveşti în benzi desenate, este o legendă vie a grupului Banda Desenată Craioveană.

Marian Mirescu, cunoscut mai ales pentru transpunerea personajului Bulă în benzi desenate, a obţinut, ca scenarist, Marele Premiu în 2010 la concursul Salonului BD International Comics Festival, de la Belgrad.
Este editorul celui mai longeviv fanzin din România – “AH, BD!” – care a împlinit 16 ani în 2012. Singurul craiovean care a publicat benzi desenate în revista americană “Attic Witt”.

Viorel Pîrligras este deţinător al câtorva performanţe în peisajul publicistic românesc al benzii desenate: iniţiator al BD-rock-ului în România, autor al primei benzi desenate tridimensionale şi mai ales recordman al seriei de stripuri „Oscar”, ce a depăşit cifra de 5.000 de gaguri în cei 14 ani de existenţă cotidiană. A făcut parte din invitaţii speciali la Saloanele internaţionale BD Charleroi 1993 – Belgia, Craiova 1996 şi Torinocomics 2003 – Italia. A câştigat, în 2002, Marele Premiu la concursul „Micul Prinţ”, organizat de Editura Alfa, care i-a editat apoi culegerea „Caragiale (în benzi desenate)”. Are publicate benzi desenate în Italia, Belgia, Franţa, Brazilia, Norvegia.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.