Centrul Istoric, spart pentru restaurare

Centrul Istoric, spart pentru restaurare

339
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Centrul Istoric al Slatinei începe să-şi recapete măreţia de altădată, iar un prim pas spre acest obiectiv este reabilitarea străzilor Mihai Eminescu şi Lipscani. Lucrările au fost demarate deja, la începutul acestei săptămâni. Autorităţile locale spun că, după finalizare, zona va fi una de promenadă care îi va duce pe slătineni cu gândul la trecutul urbei.

 

„O să arate aşa cum poate cei mai în vârstă îşi aduc aminte: cu piatră cubică, atât pe trotuare cât şi pe carosabil, cu stâlpi ornamentali, care te duc cu gândul la istorie, cu mobilier urban vechi. Astfel, vom avea posibilitatea să venim să ne plimbăm cu copiii, cu nepoţii pe aceste minunate străzi care au fost, odată, leagănul nostru, al municipiului Slatina”, spune viceprimarul Slatinei, Minel Prina.

Proiectul „Reabilitare Centru Istoric, străzile Lipscani şi Mihai Eminescu” are o valoare totală de 16.551.677,42 de lei, din care 12.308.981,43 de lei reprezintă valoarea eligibilă pentru finanţare prin Programul Operaţional Sectorial. Lucrările presupun: realizarea reţelei de canalizare; realizarea reţelei de iluminat public, inclusiv a branşamentelor pentru utilităţi; reabilitarea străzilor Mihai Eminescu şi Lipscani, atât partea carosabilă cât şi trotuarele; reabilitarea spaţiilor verzi din zona străzii Mihai Eminescu; instalarea mobilierului urban. Reprezentanţii municipalităţii speră ca totul să fie gata, în maximum un an.

Municipalitatea caută soluţii pentru reabilitarea imobilelor

Primăria Slatina speră să reuşească să găsească soluţii şi pentru ca imobilele din Centrul Istoric să fie restaurate. Faptul că majoritatea este deţinută de persoane private dă peste cap planurile municipalităţii. Ca să dea un semnal, primăria a pornit deja reabilitarea clădirilor pe care le deţine în zonă: sediul propriu, sediul Poliţiei Locale şi cancelaria Şcolii Generale nr. 1.

 

„Ne-am propus să reabilităm, într-un fel sau altul, 50 de altfel de imobile. Bineînţeles, totul se va face în colaborare cu locatarii, cu cetăţenii care deţin aceste clădiri. Deocamdată, nu am făcut niciun program. Nu putem să le introducem nici pe acea Ordonanţă privind protejarea clădirilor pentru că aceste imobile din Centrul Istoric sunt, în general, monumente istorice. O să ne gândim la o formulă împreună cu cetăţeanul. Nouă ne-ar conveni să facă ei aceste reabilitări, tocmai de aceea, prima dată, am început noi cu clădirile pe care le deţine Consiliul Local”, spune Minel Prina.

 

El speră că proiectele care au fost demarate în Centrul Vechi al municipiului vor revitaliza această zonă.
Slatina se află printre puţinele oraşe din ţară care au clădirile din Centrul Istoric conservate, aşa cum arătau acum peste 100 de ani.

 

„Eu cred din tot sufletul că Centrul Istoric se va revigora odată cu modernizarea acestor străzi şi acestor clădiri. Sper ca cei care au clădiri acolo să înţeleagă importanţa şi să contribuie la îmbunătăţirea arhitecturii oraşului nostru prin reabilitarea acestor clădiri”, mai spune vicele Prina.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.