S-a micşorat preţul la gigacalorie. Craiovenii vor plăti mai puţin la întreţinere

S-a micşorat preţul la gigacalorie. Craiovenii vor plăti mai puţin la întreţinere

272
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Consiliul Local reunit astăzi, 29 iunie, într-o şedinţă extraordinară a aprobat două hotărâri care vizează Regia de Termoficare: pierderilor de energie termică şi scăderea preţului gigacaloriei.

Foto: Remus Badea

De la ora 10.00, noii consilieri locali au participat la prima întrunire oficială în actuala formulă. Preşedintele de şedinţă a fost viceprimarul Florentin Tudor, cel care a adus în dezbatere primul punct de pe ordinea de zi, aprobarea pierderilor tehnologice de energie electrică. Cei care s-au aruncat în discuţii au fost reprezentatul PDL, Dan Cherciu şi consilierii USL, Gheorghe Nedelescu, respectiv Bianca Predescu. “Puterea ne obligă să dăm gir unei proaste administrări, să aprobăm nişte pierderi care de unde vor fi acoperite? Mai mult, în mandatul trecut a fost aceeaşi discuţie în şedinţele de Consiliu Local, dar consilierii PSD şi PNL nu au votat proiectul respectiv”, a declarat Dan Cherciu.

La rândul său, Gheorghe Nedelescu a răspuns că “nu am votat pentru că ştiam de managementul defectuos al Regiei de Termoficare. De atunci s-au luat măsuri. Pierderile sunt legale şi trebuie aprobate, mai ales că Regia este într-un proces de 360 de miliarde de lei vechi cu ANAF din cauza pierderilor”.

Cu toate acestea, proiectul dezbatut a fost aprobat, în cele din urmă, cu 22 de voturi.

“Regia de Termoficare are mari probleme şi dorim să ajutăm. Am fi reuşit săptămâna trecută să ştergem penalităţile dacă ar fi fost ordine în activitatea instituţiei. Trebuie să se ştie şi să se înţeleagă, însă, că datoriile rău platnicilor nu vor fi şterse”, a completat primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Gigacaloria scade factura la întreţinere 

Al doilea punct de pe ordinea de zi a fost cel care, în opinia celor din USL, interesează în mod direct cetăţenii. Astfel, preţul unic de facturare propus a fost de 220, lei/Gcal cu T.V.A.

Acelaşi Dan Cherchiu din partea PDL a ridicat problema contradicţiei dintre cele două puncte dezbătute. “Nu avem o economie la comandă să stabilim un preţ sau un profit. Cele două proiecte de hotărâre sunt în sine contradictorii: pe de o parte Consiliul Local este de acord cu pierderile şi de pe altă parte doreşte scăderea preţului la gigacalorie. Astfel, mutăm costurile din buzunarul cetăţeanului spre bugetul local, care este constituit tot din banii craiovenilor! E doar o senzaţie de avantaj. Pierderile aprobate unde dispar, cine le plăteşte?”, a completat acesta.

Gheorghe Nedelescu i-a răspuns reprezentantului PDL. “Credeam că s-a terminat campania electorală şi că ne interesează soarta craiovenilor. Să îi lăsăm pe aceştia să decidă asupra economiei”.

În cele din urmă consilierii au votat, iar proiectul de hotărâre privind scăderea preţului la gigacalorie a trecut.

Ştefania Bătrînca

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.