Centru de informare ecologică, deschis la Slatina

Centru de informare ecologică, deschis la Slatina

759
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Centrul de la Slatina va fi un spaţiu deschis publicului, spun reprezentanţii APM Olt, care va reuni pasionaţii de natură de toate vârstele. Acesta face parte din proiectul Life+ „Conservarea Transfrontalieră a cormoranului mic şi raţei roşii în zone cheie din România şi Bulgaria”, pe scurt „Frontiere Verzi”.

Vizitatorii centrului vor găsi numeroase informaţii şi materiale care reflectă caracteristicile mediului înconjurător din zonă. Le sunt puse la dispoziţie o serie de jocuri interactive pentru o mai bună înţelegere a proceselor naturale care au loc în imediata lor apropiere, publicaţii şi materiale cu ajutorul cărora să găsească un răspuns la întrebările legate de Dunăre.

 

„Experţii WWF şi APM Olt vor interacţiona cu membrii comunităţii locale şi vor atrage atenţia asupra beneficiilor pe care Dunărea le oferă, dar şi asupra aspectelor negative cauzate de exploatările intensive în cadrul diverselor ramuri ale economiei, precum agricultura şi navigaţia”, se arată într-un comunicat al APM Olt.

Pentru a marca lansarea centrului, dar şi Ziua Dunării, copiii din cadrul Clubului Cormoranului, din localităţile Gîrcov şi Giuvărăşti, au prezentat un moment artistic dedicat legendelor Dunării. WWF România, în parteneriat cu APM Olt, APM Teleorman şi Societatea Ornitologică Română, a demarat proiectul Frontiere Verzi, în ianuarie 2009. Acesta asigură cadrul necesar pentru conservarea transfrontalieră a 11 situri Natura 2000 din lungul Dunării, atât din România, cât şi din Bulgaria, lucru ce va asigura refacerea zonelor de reproducere ale raţei roşii şi ale cormoranului mic, ambele specii fiind protejate la nivel european.

„Este îmbucurător că autorităţile fac un efort alături de noi”

Csibi Magor, director de programe WWF România, prezent la lansarea Centrului de informare ecologică de la Slatina, a vorbit despre importanţa protejării naturii, dar şi despre cât de vital este ca oamenii din zonele protejate să fie bine informaţi în legătură cu acţiunile desfăşurate acolo.

 

„Organizaţia noastră, WWF, este cea mai mare organizaţie de conservare de pe planetă, care lucrează de 50 de ani în acest domeniu. Toată lumea când se gândeşte la noi crede că este cea mai uşoară şi mai simplă treabă să lucrezi cu natura şi să încerci să faci conservare. Însă paradoxul este că cel mai greu e să lucrezi cu oamenii care sunt direct afectaţi. Întotdeauna, în oraşe cum este Bucureştiul, oraşe care sunt departe de natură, oamenii îmbrăţişează foarte uşor acel fenomen de conservare, acest fenomen de a proteja natura. Însă oamenii care sunt direct afectaţi de acţiunile de conservare nu sunt tot timpul la fel de deschişi. Tocmai din acest motiv este extrem de important pentru noi să avem un dialog constant şi consecvent cu comunităţile locale. De foarte multă vreme, lucru pe care l-am văzut şi în România, oamenii sunt afectaţi pe Ariile Protejate, pe Natura2000, pur şi simplu din cauza faptului că nu sunt informaţi despre ce oportunităţi există, ce pot să facă şi ce nu pot să facă în astfel de zone”, spune Magor.

De asemenea, Csibi Magor consideră ca fiind important în realizarea operaţiunilor de conservare ecologică şi colaborarea cu autorităţile locale.

 

„Din punctul nostru de vedere, este extrem de important să lucrăm cât mai bine cu autorităţile şi aici cred că trebuie să accentuăm că în acest judeţ am lucrat extraordinar de bine cu Agenţia de Protecţie a Mediului, managerul de proiect, Ion Croitoru, fiind de mare ajutor. Se vede aici organizarea, iar deschiderea acestui centru este un efort foarte mare din partea lor. Este un lucru îmbucurător că, în sfârşit, în loc să incite împotriva zonelor protejate, aşa cum fac în alte zone ale ţării, autorităţile de aici chiar fac un efort împreună cu noi să reuşim să protejăm ceva în ţărişoara noastră”, mai spune ecologistul.

Dunărea egal viaţă

Directorul de programe WWF România a ţinut să atragă atenţia asupra importanţei protejării Dunării, având în vedere mereu generaţiile viitoare.

 

„Suntem aici ca să deschidem un centru, suntem aici ca să spunem că Dunărea nu este doar un organism constant, fără viaţă. Dunărea este un organism viu, care ne aduce foarte multe beneficii. Comunitatea locală începe să înţeleagă acest lucru şi sper ca, în viitor, să reuşim să informăm mult mai bine oamenii care sunt implicaţi în astfel de proiecte. Eu pot să spun că avem motive de bucurie, astăzi. O să venim întotdeauna cu mare plăcere să lucrăm în această zonă şi cred că aplauzele şi efortul revin oamenilor şi administraţiei locale”, spune Csibi Magor.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.