Blocurile din Slatina, reabilitate cu bani de la UE

Blocurile din Slatina, reabilitate cu bani de la UE

252
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Reprezentanţii Primăriei Slatina spun că vor să fie printre primele administraţii publice locale care vor atrage fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor prin noua schemă de finanţare. Proiectele vor viza reabilitarea blocurilor de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse din municipiile reşedinţă de judeţ.

Beneficiarii trebuie să participe financiar la aceste lucrări printr-o cofinanţare de 40%, restul de 60% fiind acoperit din FEDR şi bugetul de stat. Ratele de cofinanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari pot fi modulate în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse, după o schemă indicată deja de MDRT.

Autorităţile locale pot acoperi 30% din proiect, iar asociaţia de proprietari – 10%, în condiţiile în care mai mult de 50% din familii-proprietari din clădire au un venit net lunar sub 150 de euro; contribuţia autorităţii locale scade la 20%, iar a asociaţiei de proprietari creşte la 20% în cazul în care peste 50% din familii-proprietari au un venit net lunar pe cap de familie sub 350 de euro; asociaţia de proprietari va suporta 30% din costuri, iar autoritatea locală doar 10%, în cazul în care peste 50% din familii-proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro.

Minel Prina, viceprimarul Slatinei, consideră că noua schemă de finanţare este avantajoasă pentru slătinenii care stau la bloc, majoritatea urmând să achide doar 10 la sută din cheltuieli.

 

„Această schemă de finanţare este în avantajul Consiliului Local şi în avantajul locatarilor pentru că, spre deosebire de Ordonanţa 18 prin care se făceau reabilitările termice, ei participă doar cu 10 la sută. Marea majoritate a locuitorilor din Slatina, trebuie să recunoaştem, sunt cu venituri sub 150 de euro pe membru de de familie”, crede edilul. El a mai precizat că reprezentanţii municipalităţii vor organiza, în cel mai scurt timp, o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor de propietari, cărora le va fi prezentată schema de finanţare a reabilitării blocurilor cu bani de la UE. „Noi trebuie să stabilim o întâlnire, şi cât mai repede, cu reprezentanţii asociaţiilor de locatari să le prezentăm noile reglementări, să le prezentăm condiţiile şi să demarăm deja o centralizare a datelor, astfel încât să fim printre primii care vor accesa aceste fonduri pentru că sunt limitate. Este o valoare de doar 150 de milioane de euro la nivel de ţară, la care se adaugă contribuţia statului şi contribuţia Consiliului Local şi a locatarilor de încă aproximativ 150 de milioane de euro”, a declarat Prina.

Prina: „Avem un avantaj”

Vicele Slatinei crede că municipiul reşedinţă de judeţ are mai multe şanse să atragă fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor şi datorită faptului că, în multe cazuri, există deja documentaţia necesară. Este vorba despre imobilele care urmau să fie reabilitate prin Ordonanţa 18.

 

„Avem un avantaj pentru că aceste fonduri se alocă, în general, municipiilor reşedinţă de judeţ. Cu alte cuvinte, ne vom lupta cu peste 40 de oraşe. Noi avem anumite liste făcute, centralizatoare, avem o parte din hârtiile pe care ni le cer, astfel încât ne va fi poate mai uşor să realizăm studiile de fezabilitate, să realizăm auditul energetic şi toate aceste cereri să fie depuse, în toamnă, când se va deschide această sesiune de depuneri”, a declarat Minel Prina.

Programul se va închide în 2013, prin urmare, schema propusă are un caracter pilot pentru actuala perioadă de programare. Programul va fi folosit şi pentru perioada 2014-2020.

Scop: peste jumătate dintre blocuri, reabilitate termic

Minel Prina a opinat că odată cu accesarea acestor fonduri, mai mult de jumătate dintre blocuri vor fi reabilitate termic, aceasta fiind şi o promisiune din campania electorală.

 

„Ne dorim să avem cât mai multe blocuri reabilitate în municipiul nostru, cu atât mai mult cu cât noi ne-am propus să reabilităm, în următorii ani, peste 50 la sută dintre blocuri. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care avem resursele financiare, avem resursele umane, avem înţelegerea asociaţiilor de proprietari şi putem să ajungem chiar la sută la sută”, a spus viceprimarul.

Mai mult, schema de finanţare avantajează şi slătinenii cu probleme sociale.

 

„Este un avantaj pentru blocurile care urmau să intre în reabilitare cu Ordonanţa 18 pentru că avem studiile de fezabilitate, avem contractele de mandat semnate, urmează decât să facem acea analiză a venitului mediu pe membrul de familie. Este un avantaj şi pentru blocurile din «Şerpărie»-G1, G2, G3, iar eu cred că locatarii vor fi de acord, pentru că 10 la sută nu reprezintă o cheltuială atât de mare. Este mai avantajos pentru că se înlocuieşte tot: tâmplărie, termosistem, se face trotuarul pe lângă bloc, se face partea de terasă, subsolul. Exact cum s-au reabilitat toate celelalte 41 de blocuri, în anii trecuţi”, a mai declarat Prina.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.