Campania de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu...

Campania de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” în Bazinul Hidrografic Jiu

301
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Ministerul Mediului şi Pădurilor a lansat astăzi Campania de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” în Bazinul Hidrografic Jiu, din care fac parte judetele Dolj, Gorj si Mehedinti. Proiectul este derulat de Ministerul Mediului şi Pădurilor împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.

În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. La nivelul judeţului Dolj, 85 de localităţi au fost identificate ca zone vulnerabile la nitraţi din surse agricole, iar în Gorj – comuna Băleşti, o localitate cu peste 8 mii de locuitori. Măsuratorile laboratorului DSP Dolj arată că, în unele locuri, concentraţia de nitraţi din apă depăşeşte de două ori valoarea maxima admisă. În judeţul Mehedinţi, 180 de fântâni sunt poluate cu nitraţi. Anul acesta în Mehedinţi 2 copii au ajuns la spital intoxicaţi cu nitriţi, iar anul trecut au fost patru cazuri.

Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor. Este motivul pentru care preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate. În acest scop, zeci de reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, APIA, Autoritatii Sanitar Veterinare, ai DSP, din Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din judeţele Dolj, Gorj şi Mehedinţi s-au reunit, la Craiova, la un workshop dedicat reducerii poluării apelor cu nitraţi.

Este cea de-a şaptea întâlnire a experţilor de mediu cu autorităţile locale şi specialiştii din instituţiile descentralizate în Bazinele Hidrografice, in cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi, care are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate.

Florentin TUDOR, viceprimar municipiul Craiova: ” Ca si autoritate publica locala suntem direct interesati avand in subordine o companie de apa care distribuie apa potabila in municipiul Craiova si ne dorim ca in perspectiva , impreuna cu dumneavoastra, impreuna cu toti factorii sa facem de asa natura incat calitatea apei care ajunge la consumatori sa fie mult mai buna”.

Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. În cadrul Proiectului au fost date în folosinţă încă de la sfârşitul anului trecut 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd. Una dintre investiţii este în Bazinul Hidrografic Jiu, la Gherceşti, în judeţul Dolj. Pe lângă platforma comunală au fost date în folosinţă şi 150 de platforme individuale. O investitie de 314.000 euro a fost facuta în comuna Gârla Mare, din Mehedinţi si consta în construirea platformei comunale pentru colectarea gunoiului de grajd şi utilaje pentru colectarea, transportul şi împrăştierea gunoiului. În lunile iunie şi iulie au fost finalizate alte 18 platforme în alte 18 comune din România din zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Este prevăzut în proiect ca în mai 2013 să fie recepţionate alte 40 de platforme de colectare. Printre acestea şi cea de la Băleşti, din judeţul Gorj. O altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare. În cadrul Proiectului ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi sunt prevăzute plantări de perdele forestiere de protecţie. Până acum s-au plantat peste 130 de hectare de perdele forestiere.
Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.

Informaţii suplimentare despre proiect

Informaţii despre finanţare
Proiectul este finanţat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi Facilitatea Globală de Mediu (GEF), care au acordat României un împrumut, respectiv un Ajutor financiar nerambursabil.

În ce consta proiectul
Se realizează activităţi de colectare, depozitare şi gestionare a gunoiului de grajd prin:
– construcţia unor platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd
– dotarea gospodăriilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd
– dotarea comunităţilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea şi
împrăştierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd.

Obiectivul campaniei
Scopul campaniei este de a induce schimbări comportamentale la nivel de individ şi grup pentru un control al poluării cu nutrienţi, dar mai ales pentru identificarea de soluţii viabile pentru protejarea în viitor a poluării apelor cu nitraţi şi nitriţi. Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este îmbunătăţirea calităţii vieţii prin practicarea agriculturii ecologice, împădurirea terenurilor improprii agriculturii şi crearea de perdele forestiere de protecţie.

Beneficiile proiectului
Aceste măsuri elimină riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul de apă contaminată şi promovează utilizarea eficientă a gunoiului de grajd care, în acest mod, nu va mai fi un factor poluant.

Pentru mai multe informatii despre proiect, vă rugăm să accesati

www.inpcp.ro,

www.inpcp-campanie.ro,

www.blog.inpcp-campanie.ro;

www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.