În cursul zilei de ieri au fost semnalate 32 de incidente în...

În cursul zilei de ieri au fost semnalate 32 de incidente în legătura cu procesul de vot

373
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

În cursul zilei de ieri, cu ocazia Referendumului pentru demiterea preşedintelui României, ne-au fost semnalate 32 de incidente în legătura cu procesul de vot.

Dintre acestea, un număr de 4 incidente s-au referit la încercarea de a vota a unor persoane care au interdicţie de a-şi exercita acest drept, conform unor hotărâri definitive şi irevocabile dictate de instanţe de judecată. În aceste cazuri s-au întocmit deja dosare penale pentru tentativă de a-şi exercita dreptul la vot fără a avea acest drept.

Trei sesizări au avut ca obiect presupuse încercări de a împiedica cetăţenii să îşi exprime dreptul la vot de către persoane publice din localităţile Daneţi, Gogoşu şi Izvoare. Au fost demarate verificări în această privinţă, care până în prezent nu au relevat existenţa unei fapte de natură penală, iar la definitivarea acestora, se vor propune măsuri legale prin unităţile de parchet competente.

Două cazuri în curs de verificare se referă la deciziile a doi preşedinţi de secţii de votare de a aproba cereri de votare prin intermediul urnei speciale, cereri depuse de persoane care votaseră în prealabil la secţia de votare. Din verificările efectuate până în prezent, nici aceste sesizări nu au fost confirmate.

Un număr de 19 incidente semnalate în cursul zilei de ieri sunt îndreptate împotriva preşedinţilor unor secţii de votare şi privesc deciziile acestora de a aproba cereri de votare prin intermediul urnei mobile depuse de persoane care nu aveau acest drept. Până în prezent, verificările efectuate nu au condus la identificarea elementelor constitutive ale vreunei infracţiuni în aceste cauze, însă cercetările vor continua, urmând ca la definitivare, să propunem soluţii legale.

Celelalte 4 semnalări se referă la suspiciuni cu privire la comiterea infracţiunii de „…introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători…”, au fost înregistrate dosare penale, urmând a fi confruntate listele de vot cu numărul voturilor găsite în urnele de vot de la secţiile respective, pentru a se stabili dacă există neconcordanţe în această privinţă.

Este de menţionat faptul că în cursul zilei de ieri nu au fost primite sesizări cu privire la activităţi care să poată fi considerate ca „turism electoral” şi nici poliţiştii aflaţi în cele 17 filtre rutiere nu au identificat mijloace de transport persoane care să se fi aflat în afara rutei de transport sau în afara orarului prestabilit şi nici care să prezinte suspiciuni că ar întreprinde acţiuni de „turism electoral”.

Totodată, este important de precizat faptul că în cursul zilei de ieri nu a fost înregistrată nicio faptă comisă cu violenţă care să aibă legătură cu desfăşurarea Referendumului.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.