Craiovenii renunță la termoficare

Craiovenii renunță la termoficare

284
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

 

Mulţi craioveni au luat cu asalat magazinele pentru electrocasnice, care au în această vară reduceri impresionante la centralele termice. Craiovenii au declarat că vor să fie cu adevărat pregătiţi şi să nu mai înfrunte o iarnă ca cea care a trecut. „Îmi cumpăr centrală termică dintr-un singur motiv, la iarnă vreau să stau liniştit. La noi în oraş, cum unii oameni nu îşi plătesc facturile la Regia Termoficare, pot rămâne fără apă caldă şi căldură în orice moment. De ce să am eu de suferit, care sunt factura la zi?“, a spus Mihai Cojocaru.

„Vânzările merg bine“

Reprezentanţii magazinelor de electronice şi electrocasnice din Craiova susţin că au vândut câte o centrală termică pe zi în perioada verii. „Avem şi reduceri de până la 150 de lei, după cum vedeţi la toate centralele termice. Vânzările merg bine, nu ne putem plânge. Cel mai bine s-au vândut cele cu 2.300 de lei, care au consum mediu. Este adevărat că oamenii sunt mult mai mai săraci, dar pentru pentru a avea parte de tot confortul nu se zgârcesc la bani“, a spus Sabina Croitoru, directorul unui magazin din Craiova.

„Anual avem 1.000 cereri de debranşare“

Oamenii care vor să renunţe la sistemul centralizat de încălzire trebuie să depună o cerere de debranşare la Regia de Termoficare din Craiova. „Anual avem 1.000 de cereri de debranşare. Numărul acestora nu a crescut foarte mult. Eu sunt convins că după ce vom avea un sistem centralizat, iar factura va fi mai mică cu câteva procente nimeni nu va mai renunţa la serviciile noastre. Acum gigacaloria este mai ieftină, iar în această iarnă toată lumea va plăti mai puţin“, a spus Nicolae Degeratu, directorul adjunct al Regiei de Termoficare.

Nici prea scumpă dar mai bună

Craiovenii nu vor să scoată mai mult de 2.800 lei din buzunar pentru cumpărarea unei centrale termice. „Nu trebuie să fie nici prea scumpă, dar nici prea ieftină. Eu m-am uitat în trei magazine până acum şi am văzut oferte care mai de care mai atractive. Cred că o să cumpăr una cu 2.300 de lei, care are un consum minim. Nu vreau la iarnă să plătesc factura la gaze mai mult de 400 de lei“, a spus Maria Dina.

Craiovenii care vor să se debranşeze de la sistemul centralizat trebuie să îndeplinească câteva cerinţe prevăzute de Legea nr.325/2006: trebuie să obţină acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală cât şi pe verticală, să primească acordul scris al asociaţiei de proprietari, să anunţe cu cel puţin de 30 de zile înainte operatorul care are şi calitatea de furnizor şi să suporte cheltuielile de deconectare şi debranşare.      

Municipalitatea nu le recomandă debranşarea

Noua administraţie a municipiului Craiova a pornit încă de la instalare că Regia de Termoficare Craiova trebuie să nu mai înregistreze pierderi iar craiovenii să nu mai plătească facturi imense la întreţinere. Drept urmare, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a găsit soluţii ca oamenii să nu mai stea în frig dar să plătească un salariu întreg la plata întreţinerii. Zilele trecute, primăria Craiova a demarat un proiect pilot prin care se doreşte aflarea costurilor pentru reabilitarea blocurilor din municipiu. Astfel, după ce imobilele vor fi reabilitate, factura la întreţinere poate scădea şi cu 30 de procente. „Deja ne-am apucat să lucrăm la programul european pentru reabilitarea termică a Craiovei, suntem în faza în care vrem să facem acest proiect pilot pentru că se lucrează cu o tehnologie nouă, nu este vorba de reabilitare termică în stit tradiţional, vrem ca firmele care vor participa la licitaţie să se uite cu atenţie cum se lucrează cu această nouă tehnologie. Vrem să vedem şi noi cam cât durează un bloc până va fi reabilitat termic şi de asemenea cum va arăta caietul de sarcini, care sunt costurile exacte, care este durata unui bloc, dacă putem să prevedem şi cât costă distribuţia pe orizontală pentru că aşa cum se ştie la ora actuală blocurile din Craiova au distribuţie pe verticală. Asta înseamnă că dacă o persoană de la etajul doi nu şi-a plătit întreţinerea este practic oprită apa caldă şi căldura în tot blocul. Dacă vom face distribuţia pe orizontală, atunci fiecare poate să fie decuplat direct de la uşă, nu va mai afecta ceilalţi locatari. Vrem să vedem şi cât ne vor costa termopanele, reabilitarea termică a blocului. Suntem într-un proiect în care s-a implicat nu doar primăria, ci şi Parcul Industrial Craiova, RADPFL, CAO, Regia de Termoficare. Practic, fiecare regie din subordinea primăriei a trebuit să participe la acest proiect. La final unul dintre blocurile din Craiova va arăta altfel şi să sperăm că o să ne placă tuturor. Acest bloc va beneficia de facilităţi pe care ceilaţi locuitori ai oraşului trebuie să le mai aştepte până în viitor”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Sursa: lupamea.ro



1 COMENTARIU

  1. #1
    De-al casei
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    281

    Pentru mine care stau la garsoniera nu prea se merita …

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.