„Carnaval la Veneția” în expoziţie la Muzeul Olteniei

„Carnaval la Veneția” în expoziţie la Muzeul Olteniei

1.819
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Marți, 7 august, ora 11:00, la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, are loc vernisajul expoziţiei „Carnaval la Veneția”, ce cuprinde 76 de imagini care prezintă personaje şi măşti, dar şi peisaje veneţiene.

 Originile Carnavalului de la Veneţia sunt foarte vechi, prima dovadă datând din anul 1094, când cuvântul „carnaval” apare pentru prima dată într-un document în care Dogele Vitale Falier vorbeşte despre divertisment public. Iniţierea Carnavalului este atribuită oligarhiei venețiene, ca necesitate a Serenissimei („Repubblica della Serenissima” este denumirea anterioară a Veneţiei), de a reedita ceea ce se întâmplase deja în Roma antică („pâine şi circ”), acordând oamenilor şi în special claselor mai mici, o scurtă perioadă de timp dedicat în întregime distracţiei şi festivităţilor. Primul document oficial care declară Carnavalul de la Veneţia o sărbătoare publică, este un edict din anul 1296, când Senatul a declarat zi de sărbătoare ziua precedentă Postului Mare. În acea perioadă şi încă multe secole care au urmat, Carnavalul a durat şase săptămâni. Folosirea măştilor şi costumelor a făcut posibilă ascunderea identităţii şi anularea în acest mod, a oricărei note personale despre clasă socială, sex, religie. Participarea la acest ritual colectiv de deghizare a fost, şi încă este, esenţa Carnavalului. În acel scurt timp petrecut fără griji, departe de rutina zilnică, departe de prejudecăţi, într-o mare scenă, toţi spectatorii făceau parte dintr-o procesiune unică, imensă, plină de forme şi culori.   După o lungă absenţă (sec. XVIII), Carnavalul a revenit în forţă în anul 1979, când guvernul italian a hotărât să reînvie istoria şi cultura Veneţiei. În prezent, Veneţia primeşte anual aproximativ 3 milioane de vizitatori pentru acest eveniment.

„Toate fotografiile sunt realizate de domnul Valdi Romanovici, care a avut deosebita amabilitate să ne dea acordul pentru reproducerea acestora, făcând astfel posibilă vizionarea unor imagini absolut superbe”, au precizat reprezentanţii Muzeului Olteniei. Imaginile vor fi expuse în lapidarium iar orele de vizitare vor fi intre 12:00 și 20:00.

 

Sursa: lupamea.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.