Paul Dan Dumitru, profesorul din Balş cu bursă în Anglia

Paul Dan Dumitru, profesorul din Balş cu bursă în Anglia

429
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Paul Dan Dumitru a participat la o serie de 53 de ore de activităţi alături de cadre didactice din mai multe ţări printre care şi Finlanda, Germania, Norvegia, Lituania, Letonia, Cehia, Spania sau Franţa. Cursul „Creative Activities & Motivating Materials For The Secondary Classroom” la care a participat bălşeanul este organizat de International Study Programmes, din Chelterham, Regatul Unit al Marei Britanii şi se adresează atât cadrelor didactice, cât şi directorilor de instituţii şcolare sau inspectori. Materialele folosite în cadrul cursului sunt utile pentru instruirea elevilor cu vârste între 10 şi 19 ani.

 

Cursul, două săptămâni în Ipswich, Suffolk

 

Cursul de pregătire la care a participat profesorul din Balş a avut loc în localitatea Ipswich, în regiunea Suffolk, la 144 km nord-est de Londra şi s-a derulat pe parcursul a două săptămâni. Profesorii participanţi au fost cazaţi în gazda unor persoane din localitate.

„În urma activităţilor desfăşurate şi a experienţei acumulate în cadrul cursului am realizat un plan de diseminare în care sunt incluse activităţi ce vor fi desfăşurate atât cu cadre didactice, cât şi cu elevi ai Liceului Teoretic «Petre Pandrea» şi nu numai. În contextul scăderii interesului elevilor pentru şcoală şi pentru studiu, cred că este responsabilitatea mea ca profesor să încerc să creez la orele de curs un mediu cât mai atractiv şi cât mai interesant în vederea transmiterii cunoştinţelor atât de limba engleză, cât şi de etică. După activitatea de profesor desfăşurată de-a lungul unui an este benefic să te transpui în rolul învăţăcelului timp de două săptămâni. Tehnicile şi metodele folosite în cadrul cursului vor adăuga valoare activităţii mele de profesor, iar principalii beneficiari vor fi elevii cu care voi lucra”, declară Paul Dan Dumitru.

 

El a mai luat parte la un proiect şcolar important pentru liceul pe care îl reprezintă, proiect intitulat „Autoevaluarea participării la luarea deciziilor pentru buna guvernare în şcoală prin aplicarea standardelor de participare pentru cetăţenie activă”.

 

Schimbul de experienţă, spre beneficiul elevilor

 

Cursul de perfecţionare la care a participat profesorul din Balş nu este un beneficiu doar pentru profesor, ci şi pentru elevii cărora acesta le va preda pe baza noilor lucruri învăţate de la colegii din străinătate. Noile metode de predare şi cunoştinţele acumulate vor continua astfel seria de proiecte care au inclus Liceul Teoretic „Petre Pandrea” şi care au adus o serie de beneficii în rândul elevilor.

 

„În cadrul cursului am avut şansa să aflu o multitudine de tehnici de predare şi materiale motivaţionale foarte utile în predarea limbii engleze, să observ şi să analizez schimbările din viaţa şi societatea britanică alături de sistemul educaţional şi noile tendinţe în evoluţia limbii engleze, să exersez şi să-mi perfecţionez abilităţile în limba engleză, să schimb idei, opinii şi să creez legături cu profesori de limba engleză din alte ţări europene, dar şi să vizitez Cambridge şi Londra. Astfel de experienţe sunt foarte utile atât din punctul de vedere al profesorului de limba engleză care are şansa să studieze această materie într-un mediu ideal şi să observe cum se desfăşoară procesul educaţional în Anglia, cât şi al turistului care are şansa să viziteze zone foarte interesante în compania altor profesori din Europa”, adaugă Paul Dan Dumitru.

17 profesori participanţi la curs

 

La stagiul de perfecţionare de la Ipswich au participat 17 profesori din Europa, din ţările Finlanda, Germania, Norvegia, Lituania, Letonia, Cehia, Spania şi Franţa. Paul Dan Dumitru a fost singurul român participant la acest proiect.

 

„A fost o experienţă plăcută să mă aflu în preajma acestor profesori străini, care au adus şi ei o mulţime de noutăţi în ceea ce priveşte predarea şi maniera de prezentare a subiectelor. Cursul care a cuprins 53 de ore de activităţi a tratat, printre altele, transcrierea fonetică, abilităţi lingvistice, valorificarea cântecelor, folosirea dictărilor şi utilizarea noilor tehnologii în predarea limbii engleze şi alte noţiuni foarte importante pe care trebuie să le cunoască orice cadru didactic de limba engleză şi nu numai”, mai declară acesta.

 

De-a lungul ultimilor ani, Liceul Teoretic „Petre Pandrea” sau cadre didactice ale acestuia au luat parte la o serie impresionantă de proiecte, burse în străinătate şi alte activităţi care au implicat şcolile din străinătate. Aici pot fi amintiţi mai mulţi dascăli care au demonstrat că merită o bursă de perfecţionare în străinătate, printre care Dinu Vlad, în Suedia, Marian Anghel, în Anglia, Claudia Pîrvu, în Olanda, sau Daniela Titoveanu, în Turcia.

 

Dincolo de aceste cursuri individuale, Liceul Teoretic a ieşit în evidenţă printr-o serie de parteneriate europene care au făcut posibilă deplasarea mai multor elevi din Balş în mai multe state europene pentru schimb de experienţă cu elevii de acolo. Cea mai mare amprentă asupra modului desfăşurării orelor de curs la Liceul Teoretic şi-a pus-o prezenţa a doi profesori de origine americană în rândul profesorilor din Balş vreme de câţiva ani, profesori care au readus la viaţă şi interesul faţă de mediul înconjurător sau faţă de activităţile sportive. John Moore şi Lee Griffith au reuşit să schimbe atitudinea faţă de şcoală a numeroşi elevi în timpul petrecut în Balş.

 

Liceul Teoretic, unul dintre liceele fruntaşe ale judeţului

 

Liceul Teoretic din Balş este una dintre şcolile cu cele mai bune rezultate la nivelul judeţului Olt. Acest lucru a fost confirmat an de an la examenul de bacalaureat, când elevii au reuşit să se menţină printre liderii din Olt în ceea ce priveşte rata promovabilităţii. Şi în acest an, care a fost cel mai dezastruos la nivel naţional, liceul din Balş s-a clasat pe locul cinci în judeţ, cu o promovabilitate de 66,33% peste dublul mediei din judeţ, care a fost de 31,28 %. Acest procent se datorează, într-o anumită măsură, şi profesorilor ca Paul Dan Dumitru, care au ştiut cum să apropie elevii de materiile predate după modelul altor ţări europene.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.