Află cum arată raportul Curţii de Conturi după controlul în Primăria Craiova!

Află cum arată raportul Curţii de Conturi după controlul în Primăria Craiova!

1.447
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Administraţia locală, condusă de fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a efectuat mai multe plăţi fără justificare legală. Este concluzia unui raport efectuat de Camera de Conturi Dolj în cadrul Unităţii Administrativ Teritoriale Municipală (UATM) Craiova, la solicitarea actualului edil, Lia Olguţa Vasilescu.

Zilele trecute, Camera de Conturi Dolj a înaintat primarului municipiului Craiova raportul întocmit în urma controlului efectuat în cadrul Unităţii Administrativ Teritoriale Municipală (UATM) Craiova, adică Primăria Craiova şi unităţile din subordinea acestei instituţii. Ne vom referi în acest articol la stimulentele incluse în salariul de bază al persoanelor din cadrul primăriei fără atribuţii în administrarea creanţelor fiscale dar şi la plăţi nelegale făcute de una dintre unităţile aflate în subordinea Primăriei Craiova. Însă, de la început, precizăm faptul că în urma verificării s-a stabilit că s-au plătit, în anul 2011, 1.067.492 lei (191.697 lei, stimulente + 875.795 lei, spor de dispozitiv). În anul 2012, până în luna iunie, au fost acordate stimulente unor persoane care nu beneficiau de acest drept pentru perioada ianuarie-iunie în valoare de 1.113.880 lei. “După verificarea efectuată asupra eşantionului selectat privind legalitatea şi regularitatea operaţiunilor economice referitoare la cheltuielile de personal, a rezultat că, la nivelul Unităţii Administrativ Teritoriale Municipală (UATM) Craiova s-au efectuat plăţi fără justificare legală în sumă totală estimată de 1.305.577 lei (sume brute plătite salariaţilor de 1.023.982 lei, la care se adaugă obligaţiile angajatorului către bugetul general consolidat aferente, în valoare de 281.595 lei), constând în stimulente acordate unor persoane care nu beneficiau de acest drept”, se arată în raportul Camerei de Conturi Dolj.

De două ori stimulente

Prima instituţie menţionată de inspectorii Camerei de Conturi Dolj este Direcţia de Impozite şi Taxe Craiova, unde, prin raportul înregistrat sub numărul 153813 din 20.10.2011, directorul executiv propune acordarea de stimulente, de până la un salariu de bază, pentru un număr de 100 de salariaţi ce deţin funcţii publice şi contractuale atât din subordinea sa dar şi din cadrul aparatului propriu de specialitate al Primarului care, de regulă, au alte atribuţii decât cele referitoare la activitatea de impozite şi taxe. La o săptămână, s-a emis Dispoziţia nr. 16074 prin care s-a aprobat acordarea de stimulente celor 100 de salariaţi propuşi din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Craiova. “Ulterior, tot directorul executiv al Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova mai întocmeşte un alt raport, înregistrat sub numărul 200170 din 29.12.2011, chiar înainte de Revelion, prin care propune acordarea de stimulente, până la un salariu de bază, şi pentru ceilalţi angajaţi ai Primăriei Craiova, în număr de 283, aflaţi în subordinea altor persoane din cadrul aparatului propriu de specialitate al Primarului municipiului Craiova (Direcţia de Asistenţă şi protecţie socială, Direcţia Economico-financiară, Patrimoniu şi Investiţii, Relaţii cu Publicul), care potrivit ROF desfăşoară activităţi de serviciu care nu au legătură cu administrarea creanţelor fiscale. În aceeaşi zi, s-a emis Dispoziţia nr. 31109 prin care s-a aprobat acordarea de stimulente şi pentru ceilalţi salariaţi, din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Craiova, în număr de 283”. Auditorii Camerei de Conturi Dolj au stabilit că din totalul de 433 de posturi la nivelul UATM Craiova, doar 85 de posturi ocupate sunt în cadrul Direcţiei Impozite şi Taxe, care au atribuţii în administrarea creanţelor fiscale locale. “În concluzie, UATM Craiova a efectuat plăţi de natură salarială, fără justificare legală, sub forma unor stimlulente acordate în plus la salariul de bază, către salariaţi din afara compartimentelor de specialitate, care nu trebuiau să beneficieze de acest drept”, se menţionează în raportul Camerei de Conturi Dolj, înaintat Primăriei Craiova.

Poliţiştii locali au luat ilegal spor de dipozitiv

Auditorii Camerei de Conturi Dolj au efectuat o verificare şi la Poliţia Locală a Municipiului Craiova. Control a fost făcut prin sondaj, şi, cu privire la legalitatea plăţilor cu cheltuielile de personal, efectuate în luna aprilie 2011, a reieşit că s-au efectuat plăţi nejustificate către personalul angajat în valoare de 875.795 lei. Din această sumă, 481.609 lei a reprezentat indemnizaţia luanră de spor de dispozitiv în cunatum de 25 la sută. “Din auditarea categoriei de operaţiuni privind cheltuielile de personal pentru anul 2011, s-a constatat că, în salariul de bază, a fost inclus fără bază legală, sporul de dispozitiv în cuantum de 25 % pentru toate funcţiile publice din entitate”, se menţionează în raportul Camerei de Conturi Dolj.

Primarul nu le ia sporurile

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că salariile bugetarilor sunt deja foarte mici şi dacă stimulentele ar fi retrase, lefurile funcţionarilor abia le-ar permite acestora să supravieţuiască. “Curtea de Conturi spune că s-au acordat angajaţilor sume de bani în mod ilegal. În aceste condiţii, avem două soluţii: fie să le cerem angajaţilor primăriei să returneze aceste sume de bani dar şi de la Poliţia Locală, fie să ne judecăm cu cei de la Curtea de Conturi în instanţă pentru a apăra aceste drepturi ale angajaţilor noştri. Eu am ales a doua variantă. Asta pentru că salariile din administraţie sunt foarte mici şi pentru că mai avem o cale de atac şi vreau să uzez de ea în perioada următoare. Dacă instanţa va decide ca angajaţii să dea banii înapoi, în mod sigur o vor face. Dacă Primăria va câştiga, vom putea în continare să susţinem din bugetul Primăriei ca să primească aceste sporuri salariale”, a declarat, luni, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

 

Sursa: lupamea.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.