Învăţământ. Sindromul Lelioara, reîncărcat în Dolj

Învăţământ. Sindromul Lelioara, reîncărcat în Dolj

309
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Noua echipă de administratori ai învătământului doljean, ieşită în evidenţă nu prin rezultate, ci prin implicarea în acţiunea de radiere a directorilor unităţilor şcolare din 2009, sub conducerea Lelioarei Nicola, a trecut la munca de jos. Directorii sunt din nou raşi fără evaluări şi fără proceduri, în temeiul interpretării unor acte normative din care nu reiese sub nici o formă că trebuie aplicată mobilitatea în detrimentul învăţământului, adică schimbând directorii după ureche, şi nu după competenţă. Iar gaşca lui Bercea, actualul inspector-şef, mai are câteva probleme, pe care Lelioara Nicola nu le-a avut, deşi mulţi dintre directorii demişi la acea vreme şi-au recâştigat drepturile în instanţă.
Jumătate dintre directorii de şcoli şi grădiniţe din Dolj şi-au pierdut funcţia, deşi foarte mulţi dintre aceştia au avut rezultate excepţionale, iar câţiva nici măcar nu sunt înregimentaţi sau simpatizanţi politic. Deciziile echipei conduse de Georgică Bercea, actualul inspector-şef al Inspectoratului Judeţean Dolj, ies însă din tiparul radierilor politice adoptate până acum de PSD. În primul rând, potrivit surselor, se pare că aţiunile lui Bercea nu au nici o susţinere din partea PSD Dolj. În 2009, de exmplu, partidul avea liste cu directorii care urma să fie demişi, una dintre rubrici fiind apartenenţa politică, iar o alta – pretendenţii la postul victimelor. Oameni competenţi din partid verificau acurateţea datelor, pentru că ştiau, din experienţă, că inspectoraşii aruncau tot felul de intoxicări pentru a-şi face interesele. Ca exemplu, un inspector care dorea să asigure un post unui apropiat la o anumită unitate, trecea date false despre directorul care urma să fie înlocuit, făcându-l peste noapte inclusiv membru al unui alt partid. De această dată, listele lui Bercea nici măcar nu au ajuns la partid şi nu a fost nevoie de avizul politic. În al doilea rând, nu au fost publicate rapoartele sau constatările potrivit cărora un nou director a demonstrat că are rezultate mai bune decât cel pe care îl va înlocui. Până şi Lelioara Nicola, inspectorul-şef din 2009, ale cărei decizii de schimbare a directorilor au fost întoarse în instanţă, a avut grijă să proceseze măcar nişte evaluări, pentru a putea acorda calificative în sprijinul demiterilor. Mă rog, înlocuirilor sau „mobilizării”, cum văd că încearcă acum şefia ISJ Dolj să-şi justifice intenţiile prin presă.    

Banul, şef de partid?

O întrebare retorică până acum, în astfel de situaţii, indiferent ce partid trăgea sforile. Nu şi de această dată, când, se pare, banul este singurul care a dictat. Desigur, poveşti cu şpăgi sunt ţesute în jurul tuturor înlocuirilor, însă nimeni nu are interesul să o şi dovedească. În acest caz, sunt însă prea multe coincidenţe. Au fost demişi directori care, pe lângă că au avut rezultate remarcabile, au fost trup şi suflet cu PSD, inclusiv în campania pentru alegerile din acest an. Şi-mi vine în minte acum exemplul directorului de la CN „Carol I”, Dănuţ Mic. Cine anume a dictat înlocuirea acestuia şi din ce motiv? La celălalt pol, Mihai Dragu, managerul Liceului „Henri Coandă”, catalogat drept duşman al conducerii ISJ chiar de către oamenii care la acea vreme erau la şefia inspectoratului şi considerat pretendent la podiumul demişilor de sub influenţa USL, a rămas în funcţie, nu se ştie pe ce principiu. Cert este că nici aici nu a contat coloratura politică, dar nici alianţa lui Dragu cu proferosii care, pe bună dreptate, în 2009 spuneau că vor „să-şi dea demisia din calitatea de român, decât să fie colegi cu Lelioara Nicola, Georgică Bercea sau Nicuşor Cotescu (consilier municipal – n.r.)”. Aşadar, altceva a contat! Sursele noastre mai spun că Georgică Bercea este omul de sacrificiu, căruia i s-a promis, în schimbul asumării răspunderii pentru tăierea în carne vie, un post în Capitală. Cine anume îi putea promite şi l-ar putea scoate pe Bercea din angrenajul învăţământului doljean? Deputatul Valeriu Zgonea? Primarul Lia Olguţa Vasilescu? Şi când? După alegerile din toamnă, când Zgonea, de pildă, foarte probabil nu va mai fi parlamentar? Şi nici Olguţa – primar? Marian Bădîrci



1 COMENTARIU

  1. #1
    De-al casei
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    324

    Trebuie si gogutza sa si-i pune pe ai ei

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.