Băileştiul, patru zile în sărbătoare

Băileştiul, patru zile în sărbătoare

442
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 1,00)

Situat în una dintre cele mai mănoase părţi ale ţării, unde a fost atestat documentar încă de la 1536, Băileştiul a fost dintotdeauna o localitate destul de cunoscută, mai întâi prin târgurile săptămânale sau bâlciurile anuale şi prin numărul mare de locuitori pentru acea perioadă. La începutul secolului trecut era cea mai mare comună rurală din ţară, astfel încât, ca o recunoaştere oficială a stadiului de dezvoltare economică şi socială, în urma unui decret regal, la 3 mai 1921 se serba cu deosebit fast transformarea ei în comună urbană. Pentru ca, la 4 iulie 2001, să fie declarată municipiu.
Şi astăzi Băileştiul rămâne una dintre cele mai cunoscute localităţi, ducându-i renumele, în primul rând, Amza Pellea – Nea Mărin al oltenilor, ca şi actorul Marcel Iureş, scriitorul Petre Anghel ori sportiva Adriana Nechita. Zilele acestea, municipiul Băileşti îşi sărbătoreşte trecutul şi prezentul, printr-un bogat program de manifestări, cele mai multe de divertisment, dar şi prin întreceri sportive şi evenimente culturale. De asemenea, în Casa Memorială „Amza Pellea” se reunesc fiii oraşului şi tot aici va avea loc o festivitate de acordare de distincţii, medalii şi diplome.

De ani buni, Zilele Băileştiului au loc în ultimul week-end al lunii lui Gustar, astfel că această a XII-a ediţie îşi concentrează programul de manifestări în perioada 23-26 august, organizatori fiind Primăria şi Consiliul Local Băileşti, Casa de Cultură „Amza Bellea” şi Biblioteca Municipală „Petre Anghel”. Deschiderea oficială va avea loc mâine, ora 18.00, la Casa de Cultură, cu spectacolul de teatru intitulat „Flori, filme, fete sau băieţi”, prezentat de trupa „Teatrul”, urmat, la ora 19.30, în Parcul Tineretului, de un concert de muzică de promenadă al Fanfarei Militare din Craiova.

Expoziţii de tot felul, la bibliotecă şi Casa de Cultură

Pe parcursul următoarelor trei zile, băileştenii sunt invitaţi să ia parte la un program variat de manifestări, între care o serie de evenimente cultural-artistice organizate de Biblioteca Municipală „Petre Anghel” şi de Casa de Cultură „Amza Pellea”. Astfel, vineri, 24 august, biblioteca va găzdui, începând cu ora 10.00, vernisajul expoziţiei de carte „Donaţii 2012. Cărţi şi donatori”, al celei de pictură pe sticlă „Iisus în sufletul copiilor” şi al celei de desene „Culorile vacanţei băileştene” (coordonator: prof. Maria Dunavăţu). La ora 12.00 va avea loc inaugurarea Filialei Balasan a bibliotecii, eveniment însoţit de un program literar-artistic. Sâmbătă de dimineaţă, la Casa de Cultură se va deschide o expoziţie de prosoape ţărăneşti şi alta de figurine, intitulată„Animale preistorice”, va fi lansat un volum purtând semnătura Valentinei Ristea şi va avea loc un moment artistic Caragiale.

Parada portului popular şi spectacole folclorice

Numeroase spectacole, pentru toate vârstele şi gusturile, vor fi organizate în aceste zile. Vineri seara, după o paradă a portului popular, anunţată pentru ora 19.00, băileştenii sunt invitaţi la un spectacol folcloric susţinut, pe scena situată pe strada „Lt. Becherescu”, de ansambluri de amatori din Balş, Işalniţa, Băileşti, Maglavit, Ciuperceni, Scorniceşti, Drăgăneşti – Olt, Dioşti şi Rast. Cei mici sunt aşteptaţi sâmbătă de dimineaţă în parcul oraşului, la un spectacol interactiv cu Marian Rîlea şi trupa sa de teatru. Tot sâmbătă, 25 august, se vor desfăşura un spectacol de divertisment al formaţiilor artistice ale Casei de Cultură „Amza Pellea” (ora 18.30) şi un spectacol folcloric susţinut de interpreţii Niculina Stoican, Gheorghiţa Nicolae, Ion Ghiţulescu, Polina Gheorghe, Mariana Băndoiu şi Alexandru Jidveianu, acompaniaţi de formaţia de muzică populară condusă de Vasile Musculici (ora 20.00).

Distracţie cu „Direcţia 5”, „Bere Gratis” şi C.R.B.L.

Ultima zi din programul de manifestări – duminică, 26 august – va debuta cu o întâlnire a fiilor oraşului şi o festivitate de acordare de distincţii, medalii şi diplome, care vor fi găzduite, începând cu ora 10.00, de Casa Memorială „Amza Pellea”. Seara va fi una… explozivă! Concertul de muzică uşoară şi dance susţinut de „Direcţia 5”, „Bere Gratis”, C.R.B.L., Silvia (De la Vegas), Oana Radu şi „Ora Exactă”, concursurile-surpriză, tombola, urmate de un foc de artificii vor face, cu siguranţă, deliciul tuturor băileştenilor.

 

Costel Pistriţu, primarul municipiului Băileşti: «La un nou început de toamnă, după o vară caniculară, iată şi a XII-a ediţie a manifestărilor consacrate Zilelor Băileştiului. Aşadar, oraşul îmbracă din nou hainele de sărbătoare să-şi primească oaspeţii şi fiii plecaţi departe. O nouă revedere a tuturor devine prilej de bucurie pentru cei în viaţă şi de pioasă evocare a celor ce nu mai sunt şi, în acelaşi timp, mândrie legitimă de apartenenţă cu toată fiinţa la acest loc şi la legendarele lui împrejurimi: Cilieni, Ţurţan, Gogoneaţa, Grindu-Mare etc. Băileştiul vă va primi aşa cum e el – un bătrân încercat, totuşi puternic prin vioiciune şi optimism, veşnic pus pe glume şi îndatoritor faţă de ai lui, dar, mai ales, faţă de oaspeţi. Cu politeţea, ospitalitatea care ne vin de la străbuni şi cu dorinţa sinceră de a fi alături de noi, adresăm tuturor invitaţia de a participa la sărbătoarea Zilelor Băileştiului».

 

Sursa: cvlpress.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.