Scrisoare catre un prieten (11)

Scrisoare catre un prieten (11)

314
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Draga prietene 11 ,
Azi am hotarat sa-ti destainui ca in continutul scrisorilor mele am urmarit o intalnire cu dumneata generatia noua si cu ei generatia mai tanara si m-am gandit ca ar fi bine sa discutam sub forma dialogului o serie de teme care revin mereu in mintea omului -” Viata intre miracol si dezamagire” . Legat de acestea s-au facut si se fac mereu afirmatii fie pozitive, fie negative . O privire globala cu intentii valorice am putea avea de ce nu si despre soare si despre umbra, dar o meditatie despre batalia despre viata nu poate incepe decat cu invocarea creatiei omului ca fiinta nationala , caci despre om este vorba . In acest sens va propuneam sa ne oprim putin la intrebarea lui George Calinescu : De ce a asemanat pe om cu pomul? ” omul , spune el , este indreptat cu capul spre bolta cereasca , descoperind adevaratul centru al lumii noastre , care este soarele . Numai copacul il imita in aceasta directie „.

 

Buffon spunea : ” omul poate si trebuie sa indrazneasca totul „iar Kostas afirma : ” omul este prea mic, este aproape nimic,” asta inseamna ca misiunea lui este asa de mare , este aproape cat universul …merita atunci sa ne mai miram astazi de faptul ca zgomotul de fond al istoriei omenirii este un geamat permanent? In aceste momente de tristete , de tristete si de descumpanire , voi , dumneavoastra si generatia tanara trebuie sa indraznim sa credem ca toate capodoperele lumii exista in voi, totul este sa actionam curajos sa ajungem la ele . Nu trebuie sa ramanem intepeniti in deznadejde si pesimism , traim intr-o lume care nu e noua, fiindca in ea au poposit atatea talente si personalitati marcante care au dat si vor da mereu incredere in destinul lor . In acelasi timp cum dealtfel si azi vedem ca au fost si sunt multi oameni cu idei subtile , dar sunt prosti ca noaptea, altii care proclama idei nobile dar care sunt capabili de toate marsaviile posibile . Este suficient sa aruncam o privire la clasa politica de ieri si de azi si avem in fata portrete marcabile ale omului fara talent , insa cu talentul personajelor lui Ion Luca Caragiale .

 

Dintr-o eroare istorica , soarta a facut sa traim atata amar de vreme intr-un regim stalinist impus , strain de originea noastra latina , care a reusit despartirea noastra de Dumnezeu si capacitatea de a mai comunica cu acesta . Prea multe decenii am fost manati de aceste forte sa mergem spre haos cladit pe o ura fierbinte care clocoteste peste tot , o ura care nu exista decat intre cei mai mizerabili dintre frati . In aceasta situatie fara precedent in lume, trebuie sa ne vindecam ranile si sa facem impreuna primii pasi , in actiunea de reconstructie spirituala si materiala a neamului nostru . Pentru aceasta , fiecare dintre noi indifernt de rang si pozitia lor trebuie sa ne unim fortele pentru a face cunoscut eroismul valorilor acestui neam ce au fost dizlocate de peste tot sub actiunea agentului nociv al unei loviri a istoriei . Dar fara curaj si perseverenta rezultatele nu pot sa apara de la sine . Asadar sa ne invingem teama atunci cand intalnim reprezentanti ai vechii inchizitii , a progresului de orice fel , sa nu ne temem caci noi venim cu propia noastra forta capabila sa faca fata tututor provocarilor acestui secol. S-ar putea spune ca nu se mai poate face nimic si o astfel de atitudine poate fi justificata daca ne gandim ca paradisul a fost la inceput iar istoria e in continua decadere, insa nu avem dreptul sa asteptam ca altcineva sa faca ceva pentru noi .

 

Trebuie sa credem in bine pentru ca binele poate fi recuperat . Conditia esentiala este sa ne redobandim pozitia verticala ,ca semnul divinitatii este- capul sus . Recuperarea individuala si colectiva a demnitatii este strigatul moral cu care putem iesi din aceasta dementiala si continua cadere . Pentru aceasta sa le dam cu curaj peste mana celor care practica si astazi mersul in jos si oculteaza cu nesimtire adevarul , binele , utilul , frumosul . Acum, toate valorile , talentele ,ne apartin si putem dobandii traditia romaneasca autentica si calitatea vietii in toate domeniile . Fiecare viata e cu sansa ei , voi aveti sansa de a interveni constructiv in determinismul vietii . Sa ne ferim sa spunem ca nu am fost si noi atinsi sau ispititi de otrava gandirii comuniste , dar acum trebuie aruncat totul peste bord. Vedem ca si dupa 22 de ani de coma , bolnavul a ajuns la moarte clinica si asteptarea nu mai poate fi o solutie pentru nimeni si atunci trebuie sa privim din punctul zero toata reconstructia purificatoare a vietii romanesti . Cu tot respectul si admiratia pentru specialistii din orice domeniu, dar ei va trebui sa formeze linia intai a frontului de actiune .In acest sens, toate eforturile trebuie indreptate spre masuri care raspund tuturor problemelor generate de crizele de tot felul, care ne arata inca o data ca viata este limitata in libertatea ei . In strategia de dezvoltare resursele proprii desi insuficiente azi pentru ca o mare parte au fost instrainate pe valoarea unui servetel , trebuie sa stea in grija unor oameni cu experienta recunoscuta , pentru a putea fi orientate cu prioritate spre investitii in sectoarele de productie si servicii , agricultura , turism si noi sectoare de activitate care apoi sa genereze resurse pentru sanatate, invatamant , cultura si intreaga viata publica . Nimic nu mai poate fi facut la intamplare sau in dauna interesului general . Timpul pentru fiecare , devine si el un timp pentru realizare si acesta ne va ajuta sa demonstram ca se poate si altfel iar ei trebuie sa plateasca pentru tot raul facut .

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.