Centrală fotovoltaică de aproape 46 de milioane de lei, la Slatina

Centrală fotovoltaică de aproape 46 de milioane de lei, la Slatina

320
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Primăria Slatina va construi o centrală fotovoltaică de producere a energiei electrice din conversia energiei solare. Printr-un proiect finanţat din fonduri europene, care a şi fost aprobat, în locul serelor de pe strada Tudor Vladimirescu vor fi montate aproximativ 5.000 de panouri fotovoltaice care vor transforma energia solară în energie electrică. Energia rezultată va fi folosită pentru iluminatul public, care încarcă foarte mult factura de utilităţi pe care municipalitatea trebuie să o deconteze.

Proiectul este realizat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa 4 Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice, Domeniul Major de Intervenţie 4.2 Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi. Valoarea totală a proiectului este de 45.741.079,97 lei din care finanţarea nerambursabilă este de 35.705.471,23 lei. Valoarea contribuţiei Consiliului Local se ridică la 10.035.608,74 lei.

 

„Ni s-a aprobat un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 35 de milioane de lei, pentru realizarea unei centrale fotovoltaice. Va fi construită în Slatina, la Seră. Proiectul se numeşte «Centrală fotovoltaică de producere a energiei electrice din conversia energiei solare în municipiul Slatina». Înseamnă că cel puţin curentul consumat pe iluminat public va fi compensat prin această centrală. Asta înseamnă că aproximativ 20 de miliarde pe an se va face economie la bugetul local”, a declarat Minel Prina, viceprimarul Slatinei.

 

Edilul a adăugat că a existat o suplimentare a sumelor pentru acest proiect: „Urmează să stabilim acum anumite date de eligibilitate. Important este că am fost selectaţi, proiectul a fost aprobat, iar acum s-au suplimentat sumele şi am intrat şi noi cu această centrală”.

Generatoare de locuri de muncă

Aprobarea proiectului pentru centrala fotovoltaică de la Slatina va crea şi locuri de muncă. Energia electrică produsă va fi utilizată exclusiv pentru consumul propriu şi va acoperi sistemul de iluminat public stradal.

 

„Se vor crea şi locuri de muncă în timpul execuţiei şi exploatării acestei centrale”, a precizat Minel Prina.

Centrala fotovoltaică va avea o putere de 1,753MWp, tensiunea la ieşire va fi de 400V, tensiunea nominală reţea de racodare ca fi de 20 kV, iar modulele fotovoltaice vor fi montate pe structură metalică. Cele 5.040 de panouri solare şi invertoarele vor prelua energia produsă de panou sub formă de curent continuu şi o transformă în energie alternativă.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.