Şeful de post se întoarce la comună

Şeful de post se întoarce la comună

319
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

De la 1 septembrie, Poliţia Rurală va reveni la organizarea din urmă cu un an, posturile din fiecare localitate a judeţului fiind reactivate. Comisarul şef Ion Voicu, şeful IPJ Olt, a confirmat reîntoarcerea şefilor de post în comunele oltene. El a precizat că, pentru început, există posibilitatea ca aceste posturi de comandă să fie ocupate cu delegaţie.

 

„Până la 1 septembrie, vrem să operaţionalizăm posturile de poliţie din fiecare localitate, după ce facem ştatul de funcţii, împuternicim nişte oameni, până la concurs, fiind vorba de funcţie de comandă-şef de post”, a declarat comisarul şef Ion Voicu.

 

Comandantul IPJ spune că va fi vorba de oameni pe care îi cunoaşte, unii dintre ei ocupând funcţii de conducere înainte de reorganizare.
Deşi vor fi reînfiinţate posturile de poliţie, vor fi păstrate şi cele 12 secţii existente acum. Cu toate acestea, structura lor va fi diminuată.

 

„Se păstrează cele 12 secţii, dar vor avea o structură mai mică, ofiţer-şef de secţie, un ofiţer sau doi – depinde de mărimea secţiei, care vor răspunde unul de poliţia judiciară şi unul de siguranţă şi patrulare, dar şi o secretară. Acolo unde va fi nevoie, probabil că vor rămâne şi agenţi”, a mai precizat comisarul şef Voicu.

Cinci poliţişti în fiecare comună

Voicu a arătat şi cum vor funcţiona reînfiinţatele posturi de poliţie comunale. El a ţinut să precizeze că maximul de personal poliţienesc în fiecare localitate rurală se va ridica la patru sau cinci.

 

„La posturi, pe lângă şeful şi adjunctul său, vom suplimenta cu câte o funcţie, din nou, conform numărului de locuitori ai fiecărei comune. Vrem să avem patru-cinci oameni în fiecare localitate, mai mulţi decât erau înainte de reorganizare. Patrularea o vom face la două-trei posturi, în funcţie de necesităţi. Nu vom mai avea ceva standard”, mai spune comisarul şef.

„La noi, nu prea a mers cu această patrulare”

Comandantul IPJ Olt a explicat că sistemul de patrulare a poliţiştilor rurali, care fusese implementat odată cu reorganizarea, nu a fost aşa de eficace pe cât se preconizase. Comisarul şef Voicu spune că au existat cazuri când patrula era într-o comună din secţia respectivă, iar infracţiunea se desfăşura într-o localitate situată la câţiva zeci de kilometri.

 

„Pentru judeţul Olt, revenirea la posturile de poliţie este benefică. La noi, nu prea a mers cu această patrulare pentru că avem foarte multe localităţi rurale, multe sate, pe întindere mare. Un exemplu este comuna Izbiceni, unde sunt 5.000 de locuitori”, a declarat Ion Voicu.

Comisarul şef Voicu vorbea, în urmă cu câteva luni, despre problemele cu care se confruntă instituţia pe care o conduce, atunci când vine vorba de combaterea şi prevenirea infracţiunilor din judeţ. Şeful IPJ s-a plâns oficialilor Prefecturii de logistica veche a poliţiştilor şi de faptul că aceştia primesc benzină „cu pipeta”.

 

„Este o problemă, iar noi am redirecţionat activităţile, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, al acestor dispozitive de ordine şi siguranţă publică, acele patrule. Cu toate acestea, noi avem o anumită problemă şi cu aceste maşini de patrulă, unele s-au mai uzat, combustibilul l-am mai raţionalizat şi noi ca urmare a crizei. Oricum, cred că această criză economică este şi cauza intensificării acestor furturi”, spunea şeful Poliţiei Olt.

Actuala organizare

În patru localităţi din judeţ, există secţii de poliţie independente: Voineasa, Brâncoveni, Tufeni şi Ianca. În zona de nord a judeţului funcţionează o secţie cu sediul la Verguleasa, în care intră Dobroteasa, Sâmbureşti, Vitomireşti, Vultureşti, Cungrea. O altă secţie are sediul la Găneasa, cuprinzând Cârlogani, Curtişoara, Grădinari, Oporelu, Pleşoiu, Slătioara, Strejeşti, Teslui. La Schitu este sediul secţiei care cuprinde localităţile Bălteni, Crâmpoia, Ghimpeţeni, Nicolae Titulescu, Perieţi, Priseaca, Şerbăneşti, Valea Mare. În secţia de la Coteana intră Brebeni, Ipoteşti, Izvoarele, Mărunţei, Milcov şi Vâlcele.

În zona Caracal sunt două secţii. Una are sediul la Caracal şi cuprinde Cezieni, Dobroteasa, Dobrosloveni, Dobrun, Drăghiceni, Fălcoiu, Fărcaşele, Osica de Sus, Osica de Jos, iar alta cu sediul la Deveselu, ce cuprinde Băbiciu, Buciniciu, Vlădila, Gostavăţu, Redea, Rotunda, Scărişoara, Stoeneşti, Traianu.

În zona Corabia, 20 de comune au fost împărţite în două secţii. Una, cu sediul la Vădăstriţa, cuprinde Brastavăţu, Grădinile, Obârşia, Studina, Urzica, Vădastra, Vişina, Vişina Nouă şi alta, cu sediul la Cilieni, care cuprinde Gârcov, Giuvărăşti, Grojdibodu, Gura Padinii, Izbiceni, Orlea, Rusăneşti, Ştefan cel Mare, Tia Mare.

În zona Balş este o singură secţie, chiar dacă sunt 12 localităţi: Bîrza, Bobiceşti, Călui, Dobreţu, Găvăneşti, Iancu Jianu, Morunglav, Oboga, Pîrşcoveni, Şopârliţa, Vulpeni.

La Scorniceşti este tot o singură secţie, care cuprinde localităţile Bărăşti, Coloneşti, Făgeţelu, Leleasca, Poboru, Spineni, Tătuleşti, Topana.
Potcoava are posturile de la Corbu, Optaşi, Icoana, Movileni, Sârbii Măgura. Comunele Radomireşti, Dăneasa, Mihăeşti, Seaca, Sprâncenata, Stoicăneşti, Văleni au secţia la Drăgăneşti-Olt.

Reînfiinţarea posturilor de poliţie din comunele oltene, bucuria primarilor

Încă din urmă cu un an, când s-a decis arondarea celor 104 comune din judeţ la 12 secţii de poliţie, edilii olteni avertizau că reorganizarea Poliţiei Rurale este o veste bună doar pentru hoţi, care vor avea „spaţiu de manevră”, poliţiştii fiind din ce în ce mai rari. Edilii s-au arătat nemulţumiţi şi de felul în care au fost grupate comunele în cadrul secţiilor, arătând că reorganizarea are avantaje doar pentru poliţişti, care vor putea invoca scuze pentru infractorii care le scapă. Alţi primari au arătat că, în cazul unui eveniment, mai repede ar primi ajutor din judeţele vecine decât de la secţia la care au fost arondaţi.

Şefii poliţiei oltene le-au explicat edililor care sunt motivele pentru care Poliţa Rurală este reorganizată. Şeful IPJ Olt a declarat atunci că, din evaluările şi discuţiile efectuate, a rezultat că principala problemă identificată este modul de organizare a serviciului poliţienesc care nu răspunde în totalitate aşteptărilor cetăţenilor din mediul rural.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.