Morţii-s plătitori de impozite, viii – scutiţi de taxe

 Morţii-s plătitori de impozite, viii – scutiţi de taxe

654
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Redacţia Lupa vă prezintă, în exclusivitate, modul în care zeci de craioveni au fost traşi în piept de angajaţii Direcţiei de Taxe şi Impozite Craiova. Raportul Camerei de Conturi Dolj scoate la iveală mai multe greşeli ale inspectorilor care au şi “ajutat” mai mulţi contibuabili în mod nelegal.Toate aceste lucruri se întâmplau în perioada administraţiei asigurate de Antonie Solomon şi Mărinică Dincă.

Conform raportului de control întocmit de Camera de Conturi Dolj, la Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, referitor la stabilirea impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren persoane fizice, verificare realizată selectiv pentru 35 de contribuabili, “s-a constatat că în perioada 2007-2012, Direcţia de Impozite şi Taxe nu a sabilit, înregistrat şi urmărit spre încasare impozit pe clădiri în sumă de 6.531 lei, în cazul a patru contibuabili precum şi impozit pe teren în sumă de 815 lei în cazul altor trei contibuabili”.

Consilier local, pe lista Curţii de Conturi

Printre persoanele care au “beneficiat” de calculele eronate ale lucrătorilor de la Taxe şi Impozite se numără şi fostul consilier municipal Gheorghe Albăstroiu. Conform raportului “în perioada 2007 – 2012, Direcţia de Impozite şi Taxe nu a stabilit şi înregistrat şi urmărit spre încasare impozit pe teren în sumă de 265 lei în cazul contribuabililor Albăstroiu Gheorghe şi Elisabeta. (…) ca urmare a faptului că la calculul impozitului pe clădiri s-a utilizat o suprafaţă mai mare decât cea din acte, diminuându-se suprafaţa neocupată de construcţii pentru care se datorează impozit pe teren”. Funcţionarul responsabil cu stabilirea impozitului pe teren în cazul acestui contribuabil a declarat în faţa auditorilor că “perioada scurtă de timp avută la dispoziţie, precum şi volumul mare de lucru nu mi-au permis să abordez toţi contribuabilii, inclusiv şi contribuabilul mai sus menţionat”.

Le-au luat mai mulţi bani

Din verificarea efectuată privind modul de stabilire a impozitului pe clădiri s-a constatat că Direcţia de Impozite şi Taxe a stabilit şi a înregistrat impozit pe clădiri mai mare decât cel datorat în sumă totală de 3.174 lei în cazul a 8 contribuabili din cei 35 verificaţi prin sondare de echipa de audit. De asemenea, în cazul a şase contribuabili, funcţionarii de la Taxe şi Impozite au stabilit impozit pe teren mai mare decât cel datorat în sumă totală de 3.817,50 lei. Spre exemplu, craioveanul Marin Minea, pentru impozitul pe clădiri, în perioada 2007-2012, a plătit un impozit de 3.519 lei în loc de 2.883 lei, adică mai mare cu 636 lei. Şi în această situaţie, funcţionarii responsabili cu stabilirea impozitului au motivat greşeala prin volumul mare de muncă.

N-aveau teren dar plăteau impozit

În anul 2011, Direcţia de Impozite şi Taxe a înregistrat în evidenţa fiscală şi contabilă creanţe fiscale în sumă totală de 17.239,05 lei, în cazul a trei contribuabili, din care 7.714,01 lei – impozit pe clădiri şi 9.525,04 lei – impozit pe teren fără ca persoanele fizice respective să datoreze aceste creanţe. “În perioada noiembrie 2008 – 2012, entitatea a stabilit şi a înregistrat impozit pe teren în mod nejustificat în sumă de 773 lei în cazul contribuabilului persoană fizică Gheorghe Georgescu pentru suprafaţă de 367,55 metri pătraţi deşi începând cu noiembrie 2008 contribuabilul nu a mai deţinut teren”.

Scutiri de plată, pe ochi frumoşi

În raportul întocmit de echipa de audit din cadrul Camerei de Conturi Dolj se menţionează faptul că salariaţii de la Impozite şi Taxe au acordat, pe ochi frumoşi, scutiri de la plata datoriilor către bugetul local mai multor persoane. “În anul 2011 a rezultat că un număr de 5.354 contribuabili datorau suma totală de 1.709.460,17 lei pentru impozit pe clădiri, pe teren şi mijloacele de transport. Aceştia au beneficiat de scutiri la plata impozitelor locale în sumă totală de 1.249.107, 08 lei din care 843.285 lei impozit pe clădiri, 300.731 lei – impozit pe teren, 105.091, 08 lei – impozit pe mijloacele de transport”. De exemplu, craioveanca Gheorghiţa Barbu a beneficiat de scutire de la plata impozitelor şi taxelor locale în sumă totală de 624 lei fără a avea la bază documente justificative privind dobândirea bunurilor impozabile şi nici acte pentru acordarea de faclităţi fiscale din care să rezulte legalitatea acordării.

Morţi dar beneficiau de scutire de la plată

Una dintre cele mai haioase situaţii este regăsită în dosarul lui Iliuţă Ionică, veteran de război, decedat în 2005. Conform raportului, răposatul, în perioada 2007-2012, a fost scutit de la plata impozitului pe clădiri în cotă de 75% din valoarea impozabilă a clădirii în sumă de 4.777 lei iar a impozitului pe teren în sumă de 2.881 lei. Tot la capitolul persoane decedate dar care erau menţionate pe lista contribuabililor datornici dar şi scutiri parţiale de plată a dărilor către bugetul local se numără şi Alexandru Petre Pîrvulescu. Acesta a decedat în 2007 însă până în 2012 a beneficiat în mod “nelegal de scutire în sumă de 3.793 lei, din care de la plata impozitului pe clădiri – 1.046 lei iar a impozitului pe teren în sumă de 2.747 lei”. Conform situaţiei Camerei de Conturi Dolj, din documentele justficative existente în dosarul fiscal nu rezultă că Alexandru Petre Pîrvulescu ar avea moştenitori.

I-au luat din caii putere

Craioveanul Ionuţ Marin figurează la Direcţia de Impozite şi Taxe cu deţinător de autovehicule. În cazul acestuia, auditorii au stabilit că datorează 8.640,50 lei, din care 109,5 lei diferenţă impozit aferent autoturismului Fiat Ducato, 875 lei diferenţă impozit din care 350 de lei pentru perioada mai-noiembrie 2008 aferent autoturismului marca BMW, pentru care s-a luat în calcul capacitatea cilindrică de 1.993 cmc în loc de 2.993 cmc, 525 lei pentru luna mai 2010 aferent autoturismului marca Bentley cu capacitate cilindrică de 5.998 cmc dar pentru care la stabilirea impozitului s-a luat în calcul capacitatea cilindrică de 2.998 cmc conform declaraţiei de impunere şi cărţii de identitate prezentate de contribuabil la Direcţia de Impozite şi Taxe. Craioveanul mai datorează alte 7.656 lei – impozit aferent autoturismului marca VW Touareg pentru perioada iulie 2011 – 2012 pentru care Direcţia de Impozite şi Taxe nu deţine documente de dobândire a bunului. 

De la sine putere, au anulat zeci de amenzi

Salariaţii Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova s-au dovedit a fi de-a lungul anilor de partea celor sancţionaţi de instituţiile statului. Astfel, de pe numele a opt craioveni au dispărut subit contravenţiile pe acestea le primiseră. În perioada 2004-2011, au fost înregistrate la organul fiscal 18 procese verbale de contravenţie în valoare de 18.700 lei, din care 10.000 lei doar pentru craioveanul Cristian Buţă. Conform declaraţiilor funcţionarului Corina Neagu-Petria, “referitor la anularea chitanţei privind achitarea procesului verbal de contravenţie cu valoarea de 10.000 lei plătibil în 48 ore, vă aduc la cunoştinţă următoarele: la data 25.02.2011, exercitând funcţia de casier la ghişeul din cadrul serviciului IESA, s-a prezentat un contribuabil în vedere achitării sumei din procesul verbal mai sus menţionat. Având în vedere că munca la ghişeu nu era o activitate curentă ci una ocazională, fiind pentru a doua sau a treia oară la ghişeu, precum şi faptul că era o perioadă foarte aglomerată, având în vedere bonificaţia acordată contribuabililor care îşi achită debitele la termenele stabilite, am eliberat chitanţa fără a încasa suma aferentă procesului verbal. După un timp, am realizat că nu am încasat banii pentru procesul verbal respectiv, am anulat chitanţa. Având în vedere că a fost o sumă mare am intrat în panică, nu am adus la cunoştinţă nimănui iar în momentul în care am reuşit să strâng banii, fiind de bună credinţă am achitat suma din procesul verbal. Consider că, deşi nevinovată, am suportat plata acestei amenzi, această greşeală s-a întâmplat neavând experienţă în activitatea de casierie la ghişeu, eu fiind necalificată pentru această muncă”, a declarat funcţionara uitucă. 

Sursa: lupamea.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.