Filarmonica „Oltenia”, SRL de interese (I)

Filarmonica „Oltenia”, SRL de interese (I)

1.341
4
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(18 voturi, media: 3,72)

Mai mulţi angajaţi ai Filarmonicii „Oltenia” din Craiova acuză că, de câţiva ani, instituţia este condusă în sistem de SRL, pentru satisfacerea intereselor anumitor persoane. În ciuda faptului că primeşte bani publici, ca unitate subordonată Consiliului Local Municipal Craiova.

Filarmonica „Oltenia”, entitate reprezentativă cultural pentru Craiova, dar nu numai, este, de câţiva ani, teatrul de desfăşurare a unor acţiuni manageriale de profil care, nu numai că nu fac cinste unei astfel de unităţi, dar pot fi plasate cu uşurinţă în perimetrul penal. De la concedieri pentru care conducerea instituţiei a fost chemată în instanţă, până la onorarii pentru prestaţii fictive, majoritatea aspectelor la care facem referire au fost deja incluse în raportul unei evaluări făcute de municipalitate. Raport care, de altfel, a stat la temeiul demiterii directorului Gabriel Marciu. Foarte mulţi dintre angajaţii Filarmonicii „Oltenia” sunt însă sceptici în privinţa reabilitării managementului unităţii, pentru că, spun ei, este vorba de o întreagă reţea de factori de decizie din Filarmonica „Oltenia”, care lucrează pentru interese străine de cele ale angajaţilor şi ale craiovenilor.

13 lei diurnă pentru o zi de coşmar

Oameni din Filarmonica „Oltenia” povestesc despre deplasările în masă în ţară, în condiţii inumane şi pentru o diiurnă de… 13 lei! „ESTE JALNIC! Dar adevarat! Condiţii inumane, deplasări prin ţară (Giurgiu, Bucuresti, Turnu-Severin, Târgu-Jiu, Timişoara, etc) fără cazare, la modul – terminai de cântat şi plecai spre casă cu autobuze ale caror condiţii erau sub orice critică! Şi asta pentru 13 lei diurna…”, spune unul dintre angajaţii Filarmonicii “Oltenia”. Şi, în majoritatea acestor deplasări, era vorba de 100 de oameni. corul şi orchestra, care îl însoţeau pe maestrul Tudor Gheorghe. Sursele spun că maestrul, dar şi alte personaje din Filarmonica „Oltenia”, implicate în organizare, câştigau în aceste turnee zeci de mii de lei (sute de milioane de lei vechi).

Onorarii pentru prestaţii fictive

Potrivit declaraţiilor angajaţilor Filarmonicii „Oltenia”, dar şi documentelor din gestiunea unităţii, au existat nenumărate cazuri în care a fost dispusă plata unor onorarii pentru colaboratori, în perioada în care aceşti colaboratori nu participau la nici un spectacol din stagiune (vezi facsimile). În iunie 2012, de pildă, pe statul de plată a colaboratorilor apare numele Daniel Cornescu, pentru care Filarmonica „Oltenia” virează, din bani publici, 3.046 de lei, brut. Numai că, după cum se poate observa şi din programul spectacolelor, Daniel Cornescu nu apare şi la prestaţie.

Prezenţi şi în condică, şi în turnee!

Din 2009 până în 2011, mai susţin angajaţii Filarmonicii „Oltenia”, multe dintre personajele încadrate apar în condica unităţii şi în perioadele în care se aflau în turnee. Un caz special este directorul artistic al Filarmonicii „Oltenia”, Marius Hristescu, cunoscut printre colegi drept „directorul on-line”, pentru faptul că este văzut foarte rar prin instituţie, dar trimite mailuri înainte de concerte. Conducerea filarmonicii are însă o explicaţie pentru „prezenţa” în condică a anagajaţilor în timpul în care aceştia se aflau în turnee cu maestrul Tudor Gheroghe: doar aşa unitatea se putea justifica în contabilitate.



4 COMENTARII

  1. #1
    0-day Member
    Data de inscriere
     18-07-2012
    Mesaje
    0

    In legatura cu concertul din 18 iunie nu sunteti bine informat , cineva a omis „din greseala” din lista de concerte acest eveniment. Dar puteati sa va informati de pe pagina de web a filarmonicii.

    LUNI, 18 IUNIE, ORA 19:00
    Concertul Corului de Copii al Filarmonicii „Oltenia”
    DIRIJOR: MANUELA ENACHE
    Invitat: actorul DANIEL CORNESCU
    Evenimentul va fi prefaţat, la ora 18:45, de vernisarea unei expoziţii de pictură, organizată în colaborare cu Liceul de Artă „Marin Sorescu”.
    Expun elevi de la clasa prof. Emilian Popescu

  2. #2
    Rocker
    Data de inscriere
     10-05-2010
    Locatie
     St. Mesmin
    Mesaje
    778

    In timpul manageriatului maimutei din Dorothy (pe numele sau Gabriel Marciu), Filarmonica Oltenia s-a transformat intr-un cos de gunoi al Teatrului Liric. Toate rebuturile si protejatele/protejatii isi gaseau loc pe scena Filarmonicii. Si dupa cum vedeti mai sus nu pentru sume derizorii. Cat o fi muncit musiu Cornescu, ca pentru doua ore (maxim) de spectacol pueril sa primeasca peste 3000 de lei. Nu e cazul sa aduc in discutie salariile pe care le primesc instrumentistii Filarmonicii sau, de ce nu actorii Teatrului National.
    Marciu este o nulitate, si numai faptul ca este membru PDL, a contribuit la ungerea sa pe post de manager de Institutie Culturala.
    Iar fantele Hristescu, pentru ca dirijeaza concerte de muzica lautareasca si polulara (ale maestrului Tudor Gheorghe) se crede buricul pamantului printre dirijorii de muzica clasica. Locul sau este la Doina Gorjului.
    Cand ma gandesc ce directori a avut Filarmonica: Constantin Palade, Teodor Costin, Modest Cichirdean, Mihai Ungureanu, Gheorghe Fabian si uitandu-ma la cele doua caricaturi ce au condus pana mai ieri destinele Filarmonicii mi se face pielea broasca testoasa.

    "Nu A®nA£elegi un lucru pe deplin decA¢t dacAƒ poA£i sAƒ i-l explici bunicii." <Albert Einstein>
  3. #3
    0-day Member
    Data de inscriere
     04-09-2012
    Mesaje
    0

    @ Nistoroiu Simo. sunteti implicata si noi nu stim?!
    cu alte cuvinte, ce conteaza erarhia, scara valorica?! maestrul Rimbu = Dl Cornescu. halal pregatire…
    de-aia merg toate cum merg! adica pe pile si interese. rusine dna Simona sa veniti cu asa argumente/scuze!
    chiar si daca a fost prezent, o asa suma sa primeasca?! pana si dirijori/solisti mari nu au fost asa platiti.
    uitati-va mai jos la Ticu Vasile cu cat este platit si comparati cu ceilalti colaboratori…
    prea pe fata! prea ca la tara! s-a batut joc de banii publici si se va da socoteala

  4. #4
    De-al casei
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    350

    Interesant articol, dar in unele turnee au avut autocare bunicele, nu conteaza de unde sunt dar erau ok, in rest nu ma mira nimic, asa este peste tot, doar vorbim de Romania, am 27 de ani si sper ca aventura mea in Romania sa ia cat mai repede sfarsit …

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.