Campionii dintre blocuri

Campionii dintre blocuri

717
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

 Copiii din Comunitatea Elenă care fac parte din Ansamblul „IRINI” se pregătesc de Festival Elenismului şi se antrenează în parcarea dintre blocuri pentru că nu au o sală unde să poată repeta paşii de dans.

Ansamblul „IRINI” este format din 20 de copii care au vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani. Tinerii nu au un loc unde să se antreneze şi vin zilnic la Sediul Comunităţii Elene din cartierul Rovine şi se antrenează între blocuri, în parcare. Spectatorii sunt locuitorii blocurilor din zonă şi micuţii care ies la plimbare în fiecare zi. „Înainte de Festivalul Elenismului copiii care fac parte din ansamblu se antrenează zilnic în parcare. Din păcate, nu avem un loc unde să ne desfăşurăm activitatea. Am avut colaborări cu conducerile de la Colegiile Naţionale <<Gheorghe Chiţu>> şi <<Elena Cuza>> pentru a desfăşura diferite acţiuni”, a declarat Ion Vasozanis, preşedinte Comunitatea elenă din Craiova. Formaţia are copii şi de origine greacă dar şi români. Emilia Petrişan are 18 ani şi de doi ani a venit la Comunitatea Elenă să înveţe să danseze. „Am auzit de la colegii mei din liceu de acest ansamblu şi am vrut să vin să învăţ să dansez greceşte şi am ajuns să particip la diferite festivaluri”, a declarat eleva.

Antrenamente dure dar rezultate multe

Carla Tudor are 12 ani şi este cea mai mică din trupă. „Este cel de-al doilea an în care particip la Festivalul Elenismului. Îmi place să dansez şi de aceea ne antrenăm aici în parcare. Nu aveam o sală de dansuri unde să putem să ne exersăm paşii de dans”, a spus tânăra. În momentul de faţă Ansamblul „Irini” nu are un antrenor, ci un coordonator care le explică cum să realizeze paşii sau unde greşesc ”Le atrag atenţia unde greşesc, cum să execute paşii mai bine”, a declarat Zisis Stilos. Dansurile sunt specifice anumitor zone şi se numesc: zanaradikos, zorbas radikos sau tsinigatikos. În fiecare an se face o tabără unde se duc câte doi copii şi învaţă de la un instructor grec. Ei vin în Craiova şi le arată colegilor ce au învăţat şi aşa învaţă şi pot partcipa la diverite concursuri şi festivaluri.

Cursuri de limba greacă

La Comunitatea Elenă se desfăşoară şi cursuri de limba greacă gratuite pentru membrii comunităţii cu drept deplin sau filoeleni. În fiecare sâmbătă se desfăşoară aceste cursuri la sediul comunităţii. Xantura Giuvadus profesoară de limba greacă a vorbit pentru Lupa despre aceste cursuri: „Comunitatea Elenă asigură predarea limbii elene în tot judeţul, respectiv la Craiova şi Calafat, de unde 9 elevi au obţinut premii la olimpiada naşională de limba greacă. A fost un premiu I şi restul menţiuni şi premii speciale”. Comunitatea Elenă din Craiova va face în continuare demersuri pentru a obţine un spaţiu unde să se poată aduna şi antrena ansamblul.

Sursa: lupamea.ro



1 COMENTARIU

  1. #1
    Trancer
    Data de inscriere
     29-05-2006
    Locatie
     Departe
    Mesaje
    494

    Avem locuitori greci in Craiova ? Hah, asta-i noua pentru mine. Lasati-i fratilor sa danseze in parcare. Asa se imprastie cultura; atunci cand se manifesta in fata altora. Nu cand se manifesta in spatele usilor inchise.

    "You have 99 problems... and bitches are all of them"

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.