Datori la magazinul din colţ lună de lună

Datori la magazinul din colţ lună de lună

597
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Criza şi salariile care abia ajung de la o lună la alta îi împing pe craioveni să ia pe datorie produse de la magazinul de lângă casă. Oamenii susţin că la sfârşit de lună se duc şi îşi achită datoria pe care o au la buticul din colţ.

Caietul pentru datorii este tot timpul mototolit, plin de cifre şi semnături. Vânzătorii susţin că în ultima perioadă tot mai mulţi oameni cumpără mâncare pe datorie. „Cred că la caiet avem cel puţin 4.000 de lei adunaţi. Este adevărat că uneori recuperezi cu greu banii de la oameni, dar asta este situaţia. Dacă noi nu dăm pe datorie, se duc la un alt magazine, iar astfel ajungem să ne pierdem foarte mulţi clienţi. Cred că jumătate din cei care ne trec pragul ne aduc banii la salariu“, a spus Ioana Diţă, vânzătoare în cartierul Craioviţa Nouă.

„Mănânc pe datorie“

Doru Ivănescu, în vârstă de 82 de ani, recunoaşte că a ajuns ca la sfârşit de lună să ducă mai mult din jumătate din pensie la magazinul din cartier. „Aşa am ajuns să mănânc pe datorie. Astăzi mi-am cumpărat o pâine şi o bucată de salam. Am mai adunat la caiet încă 12 lei. Dacă stau bine să mă gândesc este începutul lunii septembrie, iar eu am deja dajorie la butic 150 de lei. Bine că există şi această alternativă, altfel ce făceam muream de foame. Şi eu atunci când primesc pensia vin la magzin şi îmi plătesc absolut totul“, a declarat bătrânul. Vânzătorii pun şi anumite condiţii oamenilor care cumpără mâncare pe datorie. „Eu nu vreau să mă cert cu patronul. Aşa că, am pus o limită de 350 de lei pentru fiecare persoană. Cine depăşeşte bugetul nu mai are voie să cumpere nimic pe datorie. După aceea totul este cu banul jos. Am avut şi oamenii care s-au mutat din cartier, iar după aceea nu au mai venit să îşi plătească suma restantă. Eu le aduc aminte o dată pe săptămână ce bani au de dat“, a spus Mara Tomescu, vânzătoare în cartierul George Enescu. Cumpărătorii pe datorie au mai declarat că au ajuns să trăiască din ce în ce mai rău. „Înainte de 1989 nimeni nu cumpăra mâncare pe datorie. Acum cred că fiecare am cerut măcar odată ceva şi am adus banii peste câteva zile. Bine că se poate şi aşa că altfel nu ştiu ce am face. Ne flutură vântul prin buzunare din păcate şi nici nu se anunţă vremuri mai bune“, a precizat Elena Papagea.

Sursa: lupamea.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.