Apelul inculpaţilor din lotul „Mafiotu”, amânat

Apelul inculpaţilor din lotul „Mafiotu”, amânat

322
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Procesul lotului „Mafiotu” a ajuns la Curtea de Apel Craiova, magistraţii din Bănie amânând procesul cămătarilor pentru 4 octombrie din lipsă de procedură. Constantin Enache, zis Mafiotu, din comuna Brebeni, a fost condamnat de Tribunalul Olt la 12 ani de închisoare cu executare pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Pe lângă aceasta, Enache a mai fost găsit vinovat şi condamnat pentru încă patru infracţiuni: cinci ani de închisoare pentru violare de domiciliu; alţi cinci ani de închisoare pentru şantaj; 10 ani de închisoare pentru înşelăciune; 12 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie. Cu toate acestea, interlopul va executa doar cea mai grea pedeapsă, 12 ani de închisoare cu executare. Sentinţa Tribunalului Olt nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs de inculpat.

Costel Enache a fost arestat pe 15 septembrie 2010 împreună cu alte 14 persoane care făceau parte din grupul său infracţional, mascaţii şi procurorii organizând descinderi la locuinţa sa din comuna Brebeni şi la ceilalţi inculpaţi din localităţi învecinate Slatinei. Potrivit anchetatorilor, Mafiotu ar fi câştigat în urma activităţilor de cămătărie aproximativ un milion de euro, până să fie închis. Pentru atragerea victimelor, el le promitea împrumuturi fără garanţii şi cu dobândă avantajoasă, de 10-20% pe lună. Numai că, după ce le dădea banii, dobânzile pretinse ajungeau între 100 şi 300%.

Victimele Mafiotului erau obligate să dea declaraţii scrise de mână, din care să reiasă că au împrumutat sume mult mai mari, să încheie acte notariale sau chiar contracte de vânzare-cumpărare.


Jandarmul şi poliţiştii, achitaţi

Cei trei angajaţi ai Ministerului de Interne, inculpaţi în dosarul „Mafiotu”, poliţiştii Claudiu Paţa şi Marius Veţeanu şi jandarmul Nelu Cosma, au fost achitaţi de instanţă. Cum însă decizia Tribunalului Olt nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs, cei trei rămân puşi la dispoziţia comandanţilor lor. Acest lucru înseamnă că nu au drept de port armă şi că este la latitudinea inspectorului şef să decidă ce atribuţii au şi unde îşi desfăşoară activitatea. Marius Veţeanu este angajat al IPJ Olt din 2001, lucrând ca agent de poliţie în cadrul Serviciului Intervenţie Rapidă. Claudiu Paţa a intrat în structurile MAI în 2005, tot în cadrul SIR, unde a rămas până în 2007, când fostul comandant al IPJ Olt, chestorul Ion Stoica, a decis mutarea disciplinară a acestuia la Postul de Poliţie Corbu. Pe lângă Paţa, Veţeanu şi Cosma, Tribunalul Olt a mai decis achitarea a încă cinci inculpaţi din dosar. Este vorba de: Giani Gigi Budor; Marin Stoiculescu, zis „Sever”; Ştefan Dincă, zis „Lari”; Marin Mihai; Ene Mozoc, zis „Hari”.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.