Gabriela Popescu: Un om al străzii nu e un om ratat

Gabriela Popescu: Un om al străzii nu e un om ratat

443
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

 

La 27 de ani, Verginica locuieşte la Centrul Social pentru Persoane fără Adăpost “Sfântul Vasile” dinCraiova. În urmă cu doi ani o găseai prin gări. De când a ieşit de la casa de copii, a luat drumul străzii.A dormit pe unde-a putut, a mâncat ce-a găsit de-ale gurii. Mi-a povestit despre viaţa de stradă, unde supravieţuirea se face ca în haită: cel mai puternic câştigă. În cazul de faţă, un codru de pâine sau, în cea mai fericită situaţie, un ban. Verginica spune că nu a cerşit. A stat pur şi simplu la colţ de stradă, cu capul plecat. “Dacă îmi dădea cineva mărunţiş, bine, dacă nu, asta era! Nu am cerut, că-mi era greu de trecători”, mi-a spus Verginica. Iernile le petrecea prin gări, ca să nu îngheţe de frig. De ceva timp, Verginica e găzduită la Centrul “Sfântul Vasile”, al Asociaţiei Vasiliada. Are o demnitate rar întâlnită la un om care ani de-a rândul a trăit sub cerul liber. Din cauza nemâncării s-a şi îmbolnăvit. Dar Vergi, cum îi place să i se spună, încearcă în permanenţă să-şi depăşească această condiţie. Pentru un timp, a lucrat la Salubritate, “că doar nu e ruşine să strângi gunoaie, e ruşine să bagi mâna în buzunarul altuia”, e de părere Vergi. De curând, s-a apucat serios de învăţat. Studiază cât poate de mult matrice, noţiuni de psihologie şi limba engleză. Ţine morţiş să devină psiholog. “Nu mă las până ce nu mă văd cu geanta pe umăr şi cu salariu”, e hotărâtă Vergi. Să mai ajungă pe străzi, nici nu-i trece prin minte. De cerşit, nici atât. Ultima dată când m-am întâlnit cu ea i-am întins un pachet de biscuiţi. S-a fâstâcit toată. Nu vroia în ruptul capului să-l ia. Până la urmă, l-a acceptat. Cu demnitate. “Să ştii că iau biscuiţii nu pentru că mi-e foame, să nu crezi că nu am mâncat. Dar nu e frumos să refuzi”, a ţinut să-mi transmită pe când primea pachetul. Vergi e o tânără crescută printre hoţi şi cerşetori, care şi-a păstrat bunul simţ şi care şi-a construit propria educaţie. Din exemplele pozitive din viaţă şi din cărţi. E un om cald care a dus lipsă de afecţiune. La acest moment speră să-şi găsească de lucru, pentru a se putea întreţine. Săptămâna trecută s-a prezentat la un interviu, pentru angajare. Zilele acestea aşteapta răspunsul. Ieri a fost ziua ei de naştere. Sper să fie un răspuns afirmativ.

 

Un om crescut pe străzi nu e un om ratat. Mulţi dintre ei capătă o dorinţă puternică de a realiza ceva în viaţă. Au însă nevoie de încrederea celor din jur şi de un minim suport, ca să poată reuşi. Lui Vergi îi trebuie un loc de muncă. Ce-o fi, numai să câştige ceva…

 

 

Sursa: http://www.oltenasul.ro



3 COMENTARII

  1. #1
    Gamer
    Data de inscriere
     09-01-2007
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    34

    Trist..

  2. #2
    0-day Member
    Data de inscriere
     09-02-2012
    Mesaje
    7

    saraca de ea, pacat ca povesti ca acestea sunt sunt foarte multe !
    Mult succes iti doresc !

  3. #3
    Member
    Data de inscriere
     23-10-2008
    Mesaje
    182

    Mai rar oameni ca ea, sa nu te transforme rautatea din jur. Bravo ei !!!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.