Noul roman al bălşeanului Marin Traşcă face furori în diaspora

Noul roman al bălşeanului Marin Traşcă face furori în diaspora

364
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Marin Traşcă s-a stabilit în Spania alături de familia sa de şase ani, timp în care nu a stat degeaba şi a continuat să facă ceea ce ştia cel mai bine: să scrie. Acesta a informat comunitatea de români din Spania şi nu numai prin articole de toate genurile, a scris versuri şi în prezent informează prin postul Radio Pro Diaspora, unde prezintă emisiunea „Carul cu vorbe” şi prin ziarul online „Universul Românesc”, la care este redactor-şef. Ultima sa lucrare literară este un roman inspirat dintr-o experienţă medicală.

„El desconocido” sau „Repetiţie cu moartea”

O problemă de sănătate care a necesitat o comă indusă pentru opt zile a devenit un punct de plecare al scriitorului, care a căutat să împartă această experienţă cu toţi cititorii săi. În acest roman, autorul prezintă amănunţit senzaţia lăsată de zilele de comă şi caută să aducă în prim plan valoarea vieţii şi importanţa credinţei.

 

„Cartea lui Marin Traşcă e o carte pe care o citeşti străbătut adesea de vibraţii universale, câştigându-l pe cititor chiar din primele rânduri. Abia după ce am citit-o am înţeles rostul acestui titlu. Tulburătorul roman te trimite cu gândul la marele necunoscut învăluit în eternele taine ale omenirii care au frământat mintea şi chiar existenţa fiecărei fiinţe umane. Cum e trecerea peste graniţa dintre viaţă şi moarte? Există viaţă dincolo de moarte? Sunt întrebări rămase fără răspuns, chiar dacă uneori au fost şi unele mărturii că nicio graniţă nu poate fi atât de etanşă între viaţa de aici şi cea de dincolo de zare, încât să nu permită strecurarea în ambele sensuri. Aflându-se pe patul de spital în Madrid în comă indusă, autorul percepe universul trăirilor cu toate cele cinci simţuri: îşi ia pulsul şi îşi consultă propriile stări oscilând între «Draga de viaţă pământească» şi «Tulburătorul Necunoscut dincolo de zare». În final alege tărâmul pământesc, după ce a trăit profund o repetiţie cu primadona cea cu coasa. Aşadar, cartea lui Marin Traşcă este spovedania celui care s-a aflat pe pragul tăcut şi tulburător dintre a fi şi a nu fi, trăind o experienţă ieşită din comun pe care apoi o va aşterne înaintea ochilor noştri plini de mirare, trezind în noi nelinişti ancestrale. De-a lungul paginilor nu te slăbesc fiorii marilor întrebări existenţiale şi reflectezi asupra caracterului trecător al vieţii omului şi la faptul că vine o vreme când trebuie să trecem frontiera dintre «Draga de lume», cu toate aspectele ei cotidiene, şi lumea cosmică pe care ne-o închipuim dureros de nesigură, fiind înfriguraţi de acea spaimă a modului în care se va produce această trecere. În agonie, nu ştia dacă mai trăieşte sau doar parcurge o prelungire de veghe a creierului care refuză să accepte realitatea. Dar în acelaşi timp, realitatea ţipa din orice colţ al paginilor romanului său. În acest timp autorul retrăieşte crâmpeie de viaţă în diferite registre emoţionale, într-o succesiune determinată de jocul memoriei. Nu este starea de halucinaţie, ci aceea de reluare a unor fragmente de viaţă trăite intens, fragmente răscolitoare, păstrate în toată complexitatea trăirilor în care sentimentele şi ideile-i sunt reluate cu deosebită prospeţime”, afirmă Elena Buică, o româncă stabilită în Toronto, Canada, despre lucrarea bălşeanului.

„El desconocido” a primit premiul „Alexandru Sihleanu” la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie Literară „Titel Constantinescu”, festival organizat de editura Rafet şi Asociaţia Culturală „Renaşterea Râmniceană”.

 

„Nu am reuşit să ajung la ceremonia de la Râmnicu Sărat pentru a-mi ridica premiul şi diploma, dar am fost reprezentat de către o colegă de-a mea de la Radio Pro Diaspora, Mădălina Corina Diaconu, urmând să mi le trimită zilele următoare. Intenţionez să lansez oficial romanul aici, în Spania, după ce voi reuşi să îl şi traduc în spaniolă pentru a putea fi înţeles şi de străini. În prezent, am amânat oarecum volumul de editoriale scrise aici, în Spania, «Noaptea strugurilor amari». Acum lucrez la partea a doua a romanului «El Desconocido», «Puntea lui Lazăr». Dacă în «El Desconocido» m-am axat asupra descrierii simţirilor de pe patul de spital şi nu numai, în următorul volum voi descrie mai mult revenirea la viaţă, cu toate problemele create de lunga comă indusă”, declară Marin Traşcă.

Până acum, Marin Traşcă a mai publicat două cărţi, una intitulată „Singur printre ziarişti”, care cuprindea editoriale publicate la ziare locale din Olt, iar cea de-a doua, „Căruţa cu vise”, care cuprindea poezii.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.