Aproximativ 15.000 de carnete de muncă zac la sediul ITM Dolj din...

Aproximativ 15.000 de carnete de muncă zac la sediul ITM Dolj din anii ’90

1.264
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 4,67)

Deşi de la 1 ianuarie cărţile de muncă şi-au încetat existenţa prin abrogarea dispoziţiilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, nu toţi angajatorii şi angajaţii au ridicat documentele.  Chiar dacă, teoretic, nu mai există, vorbim de actul cu care se probează vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010, timpul lucrat – dacă este cazul – în condiţii deosebite, retribuţia tarifară de încadrare, dar şi alte drepturi ce se includ în aceasta.

„În prezent, avem circa 15.000 de carnete de muncă neridicate, în ciuda faptului că am anunţat cu fiecare ocazie că acestea trebuie să ajungă la posesorii lor. Avem carnete neridicate chiar şi din anii ’90, ’92”, a declarat directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, inspectorul-şef Cătălin Mohora. Acesta a mai precizat că în prezent orice angajat are dreptul să-i solicite angajatorului un extras din evidenţa electronică, astfel încât să ştie cu exactitate care este situaţia contractului său de muncă: „La cererea salariatului, angajatorul trebuie să-i elibereze acestuia o copie din aplicaţia Revisal care conţine toate operările efectuate de-a lungul timpului în contractul său de muncă. De asemenea, salariaţii se pot adresa în acest sens şi Inspectoratului de Muncă Dolj. Aceştia trebuie să aibă cu ei cartea sau buletinul de identitate”.

Cătălin Mohora mai spune că la semnarea oricărui contract de muncă angajatul trebuie să primească un exemplar al actului încheiat, pentru a nu se trezi că i-au fost modificate programul de lucru, atribuţiile sau chiar salariul. 



1 COMENTARIU

  1. #1
    De-al casei
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    377

    Cand vin sa le ridice, sa le ceara taxa de depozitare, cum fac unele facultati cu diplomele …

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.