Primăria Craiova investeşte 1,2 milioane de euro – Cum va arăta adăpostul...

Primăria Craiova investeşte 1,2 milioane de euro – Cum va arăta adăpostul canin de la Breasta

995
4
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Primăria Craiova a proiectat schiţa adăpostului de câini pe care urmează să-l construiască în zona podului de la Breasta. Investiţia va costa 1,2 milioane de euro şi va putea găzdui, pentru început, 5.000 de patrupede fără stăpân care vor primi aici hrană şi îngrijiri medicale. Proiectanţii spun că amplasamentul este proprice pentru ca respectivul spaţiu să poată fi mărit până la o capacitate totală de 10.000 de locuri.

 Proiectantul, SC Proiect Construct SRL, propune ca adăpostul canin să fie realizat în trei etape, pe parcursul a 10 luni. În prima fază, se vor construi 125 de padocuri, în care vor fi adăpostiţi 500 de câini, urmând ca, în faza a doua, să se amenajeze 400 de padocuri – pentru 2.000 de câini, iar în faza a treia – 500 de padocuri pentru 2.500 de câini. În proiect se precizează că, pe lângă cele 5.000 de locuri de cazare care se amenajează acum, municipalitatea îşi rezervă dreptul de a mări, pe viitor, această capacitate. Potrivit raportului, Primăria Craiova mai deţine, în imediata vecinătate a actualului amplasament, încă o bucată de teren de 27.500 de metri pătraţi pe care, de asemenea, o va putea folosi pentru extinderea adăpostului canin cu încă 5.000 de locuri.

Patru câini împart un padoc

Fiecare padoc va avea o suprafaţă de 6,5 metri pătraţi şi va putea găzdui maximum patru câini. Cuştile vor avea dimensiunile 2,50 x 2,60 metri şi care vor fi realizate pe structură din profile metalice, închisă la exterior cu panouri termoizolante de tip izopan. Pardoseala va fi din beton sclivisit, cu pantă pentru scurgerea dejecţiilor către o gură de colectare. Între cuşti este prevăzut un soclu care să împiedice scurgerea dejecţiilor de la o celulă la alta. Îngrijitorul va intra aici printr-o uşă destinată lui, iar câinii vor fi introduşi printr-o deschidere de tip ghilotină, care va fi amplasată la nivelul pardoselei. În exteriorul fiecărei cuşti se va găsi şi câte o platformă descoperită şi împrejmuită cu panouri din plasă bordurată, care va alcătui zona de alergare pentru câini.

Săli de carantină şi de operaţii

Mai multe padocuri, între 50 şi 70 de unităţi, sunt asociate în baterii de padocuri. Adăpostul canin va mai cuprinde mai multe clădiri anexe care vor asigura funcţionalitatea şi pe care proiectantul propune să fie realizate din prima etapă a lucrării. Aici se vor regăsi mai multe zone de lucru, printre care una de primire a câinilor în carantină, o zonă în care se vor acorda îngrijirile medicale – inclusiv o  zonă post-operatorie şi o zonă de aşteptare pentru câinii care vor fi aduşi la tratament. În interiorul adăpostului se va găsi şi o zonă care va servi la întreţinerea câinilor fără stăpân, precum şi un spaţiu care va fi destinat pentru depozitarea hranei. Adăpostul canin va folosi pentru canalizarea dejecţiilor un bazin etanş, vidanjabil, de 30 metri cubi, care va fi completat cu două module de staţie de epurare.

Adăpostul va fi înconjurat de o perdea verde

Lucrarea va costa 5,5 milioane de lei, echivalentul sumei de 1,2 milioane de euro. În contul acestor bani, proiectantul a prevăzut şi locuri de parcare pentru angajaţii şi vizitatorii care vor dori să adopte câini, precum şi spaţii verzi, inclusiv o perdea de vegetaţie pe întreg conturul incintei. În privinţa aleilor de acces, autorităţile au de ales între a le amenaja din beton armat sau din beton asfaltic. Proiectantul recomandă totuşi să se meargă pe prima variantă considerându-se că, în felul acesta, aleile au o durată de viaţă mai îndelungată şi, în plus, nu sunt expuse la supraîncălzire, în timpul verilor. De asemenea, municipalitatea mai are de ales între a-şi asigura apa dintr-un puţ forat sau din reţeaua publică a oraşului. Proiectantul recomandă aici ultima soluţie pe principiul că e o soluţie mai ieftină.

Aleşii locali trebuie să aprobe proiectul

Consilierii municipali sunt chemaţi, mâine, într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba această machetă tehnică. După votul din plen, municipalitatea craioveană va trece la elaborarea documentaţiei tehnice, urmând ca, după aceea, investiţia să fie scoasă la licitaţie. Potrivit primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, aceste demersuri nu vor necesita mult timp, astfel că, dacă nu vor exista tergiversări cauzate de eventuale contestaţii din partea constructorilor care vor cumpăra caietul de sarcini, lucrarea ar putea demara chiar din această toamnă. Mai mult, autorităţile speră ca adăpostul să fie ridicat până la sfârşitul acestui an astfel încât, în primăvară, să poată fi cazaţi acolo şi primii câini comunitari. “Până la sfârşitul anului vom avea primul modul. Vă asigur că suntem în etapa legală posibilă”, a declarat primarul, la ultima şedinţă a CLM, de luna trecută, referindu-se la primele 125 de padocuri în care vor fi adăpostiţi 500 de câini.

8.000 de câini fără stăpân, pe străzile Craiovei

În acest moment, pe străzile din Craiova se plimbă nestingheriţi nu mai puţin de 5.000 de câini fără stăpân. Autorităţile susţin că şi această cifră oficială este depăşită demult. După ce s-a suspendat măsura eutanasierii câinilor bolnavi, patrupedele s-au înmulţit foarte mult, estimându-se că sunt, în acest moment, în jur de 8.000 de patrupede. Reprezentanţii Primăriei Craiova sunt îngrijoraţi spunând că au primit avertizări din partea medicilor conform cărora câinii maidanezi au şi manifestări agresive, tot mai multe persoane prezentându-se la urgenţă cu răni cauzate în urma unor atacuri. Singura contrapondere a fenomenului este stabilimentul de la Făcăi. Din cauza capacităţii foarte mici în raport cu efectivele de câini – având 80 de locuri – acest spaţiu nu poate să facă faţă situaţiei, astfel că un număr mare de câini rămâne tot pe străzi, la platformele de gunoi, în staţiile de taxi şi de călători.

Sursa: cvlpress.ro



4 COMENTARII

  1. #1
    Member
    Data de inscriere
     29-05-2012
    Mesaje
    208

    Probabil capacitatea va ajunge la 100 000 de locuri, deoarece nu se iau masuri de stopare a inmultirii necontrolate a cainilor.
    Orice aurolac poate detine, creste, inmulti si abandona caini dupa bunul lui plac, fara teama ca ar putea fi controlat si sanctionat/condamnat.

  2. #2
    Spammer
    Data de inscriere
     06-02-2009
    Locatie
     Unde nu te astepti!
    Mesaje
    5398

    Trebuie construit un oras paralel, la cat de rapid se imultesc cainii

  3. #3
    Member
    Data de inscriere
     29-05-2012
    Mesaje
    213
    Citat Mesaj initiat de laur_scp
    Trebuie construit un oras paralel, la cat de rapid se imultesc cainii

    De acord. Inconjurat cu ziduri inalte de beton, iar in acel oras sa ducem toti cainii impreuna cu marii iubitori de caini, cei care ii cresc si hranesc pe langa blocuri.
    Ma intreb care ar fi primii mancati: oamenii sau cainii?

  4. #4
    Newcomer
    Data de inscriere
     11-10-2007
    Mesaje
    36

    ce poti sa mai spui cand esti inconjurat de o haita de retardati care se autonumesc iubitori de animale.ei fac mai mult rau cainilor intretinandu-i pe strazi unde sunt zilnic fugariti cu pietre si sunt loviti de masini.aceste javre umane sunt multumite ca nu-si mai duc resturile de mancare la tomberon si le arunca pe geam la caini si singurele fiinte care ii apreciaza sunt acesti caini carora le dau mancare, ca altfel nu-i baga nimeni in seama.cat despre adapost,furaciune pe fata,largutza din ce sa traiasca.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.