Marian-Jean Marinescu: Sistemul European de Navigare prin Satelit (GNSS/SENS): Galileo si EGNOS

Marian-Jean Marinescu: Sistemul European de Navigare prin Satelit (GNSS/SENS): Galileo si EGNOS

694
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European a adoptat cadrul legislativ referitor la regimul de finanțare și coordonarea celor două programe europene de navigare prin satelit – Galileo (Sitemul European de Sateliti) și EGNOS (potentarea semnalului GPS) pentru perioada 2014-2020.

Obiectivul programului Galileo este acela de a crea primul sistem european cu acoperire mondiala pentru navigare prin satelit, construit sub control civil si nu militar. Sistemul in ansamblu va consta in 30 de sateliți și infrastructura asociata de la sol. EGNOS furnizeaza deja semnal GPS imbunatatit in Europa incepand de la 1 octombrie 2009.
“Acest cadru pentru perioada 2014-2020 este de o importanță cruciala, deoarece primele servicii ale sistemului Galileo vor incepe sa fie furnizate din 2014 in 2020 sistemul va fi complet operational”, a declarat dl Marian-Jean Marinescu, vice-președinte al Grupului PPE, in calitate de raportor.

Comisia Europeana propune alocarea a 7,9 miliarde € pentru a garanta finalizarea infrastructurii UE de navigare prin satelit. Raportorul a propus defalcarea bugetului pe fiecare categorie de programe pentru eficientizarea cheltuielilor si pentru transparentizarea procesului.

Tehnologiile oferite de Sistemul Global de Navigare prin Satelit (GNSS) sunt esențiale pentru îmbunătățirea eficienței în numeroase sectoare ale economiei și în multe domenii ale vieții de zi cu zi a cetățenilor, prin capacitatea lor de a furniza măsurători precise si extrem de fiabile ale poziției, vitezei și timpului.
“Parlamentul European a transmis un semnal important. Trebuie sa dezvoltam aplicatiile acestui sistem european. Siguranța rutieră, colectarea taxelor, managementul traficului si al parcarilor, managementul flotelor de mijloace de transport, apelurile de urgență, localizarea si urmarirea bunurilor aflate in circulatie, corelarea achizitiionarii de bunuri si servicii online, siguranța transportului maritim, tahografele digitale, transportul animalelor, utilizarea durabilă a terenurilor, planificarea în agricultură, gestionarea resurselor și protecția mediului – toate aceste sectoare vor putea utiliza serviciile oferite de Galileo si EGNOS. Se vor crea numaroase locuri de munca. Serviciile oferite de Galileo și EGNOS vor crea locuri de muncă în numeroase industrii. Se estimeaza ca aceste sisteme vor genera aproximativ 70 de milioane de euro anual”, a mai declarat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, adaugand ca “este esential sa ne asiguram ca intregul teritoriu al fiecarui Stat membru al UE este acoperit de semnalul EGNOS. Ar fi necesar, de asemenea, sa extindem acoperirea oferita de acest sistem si pentru teritoriile Statelor candidate, pentru statele terte aflate in blocurile aerospatiale ale Cerului Unic European si pentru statele din Politica Europeana de Vecinatate.

Pentru unele dintre serviciile pe care le va oferi, Galileo va fi compatibil șiinteroperabil cu alte sisteme similare, cum ar fi GPS-ul american și sistemul Glonass (corespondentul rusesc al GPS-ului), insa va fi independent de acestea. La sfarsitul anului 2011 au fost deja lansati 2 sateliti iar o a doua lansare este prevazuta pentru 10 octombrie 2012. EGNOS acționează pentru imbunatatirea sistemului american GPS pentru aplicatii siguranță critica în aviație și marină. Acesta oferă gratuit, prin intermediul unui receptor compatibil, date de poziționare in întreaga Europă. Serviciul denumit Siguranta-pentru-viata care sporeste siguranța in domeniul aviației este operațional din martie 2011.

Raportul a fost adoptat în Comisia ITRE a Parlamentului European, cu 49 de voturi pentru, 2 împotrivă și 1 abținere. Deputații europeni au conferit astfel raportorului mandat pentru a incepe negocierile cu Consiliul Uniunii Europene. Rezolutia legislativa la fi votata in plenul Parlamentului European dupa finalizarea acestor negocieri.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.