Paul Tudor-Balş – 60. Expoziţii plastice retrospective la Craiova şi Slatina

Paul Tudor-Balş – 60. Expoziţii plastice retrospective la Craiova şi Slatina

278
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Vernisată vineri, la scurtă vreme de la deschiderea celei de la Craiova, expoziţia de la Slatina, intitulată „Paul Tudor-Balş – 60“, a adunat munca de câteva decenii a artistului bălşean, portrete, natură statică, peisaje clasice şi imagini suprarealiste admirate de un public numeros, dar şi de oameni avizaţi în privinţa artelor plastice. Printre cei care i-au fost alături autorului s-a numărat şi criticul de artă Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă din Craiova, care a şi luat cuvântul, aducând în atenţia publicului etapele de formare ale pictorului şi explicând de-a fir a păr discursul plastic manifestat de-a lungul anilor de Paul Tudor-Balş, reliefând calităţile de bun desenator şi colorist ale autorului.

 

Florin Rogneanu remarcă la Paul Tudor-Balş calităţile de excepţional desenator (amprentă a lecţiilor luate de la Ilie Marineanu, care i-a fost profesor la Liceul de Artă din Craiova), lucru care îl ajută mult în abordarea genului suprarealist (apanajul celor care stăpânesc aproape desăvârşit desenul, în opinia criticului craiovean), pasiunea pentru rustic şi citadin, metamorfozată într-un spaţiu ondulator care îi particularizează discursul artistic. Pictorului nu îi este străină nici o tehnică de lucru din abordările impresioniste şi postimpresioniste.

Între artişti

Printre invitaţii speciali la evenimentul de vineri s-au mai numărat caricaturistul craiovean Gabriel Bratu, artiştii plastici Severică Mitrache şi Cristina Botez, scriitorii Silviu Viorel Păcală, George Nina Elian şi Gheorghe Atanasescu, jurnalistul bucureştean Constantin Dumitru, prof. Cătălin Mâinescu, un iubitor de frumos şi apropiat al autorului, şefi ai unor instituţii de cultură şi, evident, reprezentanţii instituţiei-gazdă, Laurenţiu Guţică, directorul acesteia şi Aurelia Grosu, şefa Secţiei de Artă.
La vernisajul de vineri autorul a primit distincţia Excelenţă în Cultură pentru întreaga creaţie artistică din partea Ministerului Culturii, înmânată de directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Olt, Dorin Teodorescu.

•••

Paul Tudor-Balş s-a născut la 18 martie 1952 în Balş, oraşul în care s-a retras după perioada studiilor pentru a rămâne definitiv acolo. În 1974 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti, clasa profesorului Traian Brădean. Din 1974, artistul expune cu regularitate la saloanele judeţene şi interjudeţene de la Craiova, Slatina, Deva şi Bucureşti. Coloana vertebrală a palmaresului său artistic sunt cele peste 40 de expoziţii personale organizate în ţară şi în străinătate, lucrări ale sale găsindu-se astăzi în colecţii muzeale şi particulare din Franţa, Italia, Germania, Rusia, Ungaria, Grecia, Suedia, Japonia, Canada şi SUA.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.